Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της προηγούμενης Τετάρτης της Super League 1, ο Γιάννης Αλαφούζος είπε ότι «υπάρχουν ποδοσφαιρικοί παράγοντες που πιέζουν υπουργούς για να γίνει το πρωτάθλημα».
Μόλις πέρασαν 24 ώρες, το απόγευμα της Πέμπτης, ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης προχώρησε σε μία εξαγγελία που δεν έχει προηγούμενο. Παρότι επισήμως η κυβέρνηση έχει επιτρέψει μόνο τις ατομικές προπονήσεις και το άνοιγμα των αθλητικών εγκαταστάσεων προσδιορίστηκε στις 20 Ιουνίου, ο αρμόδιος υφυπουργός εξήγγειλε ότι οι ατομικές προπονήσεις της Super League 1 θα γίνονται σε γκρουπ 6 – 8 ατόμων! Και προσέξτε: Μόνο της Super League 1, λες και η Super League 2 είναι παιδί ενός κατώτερου Θεού.
Είναι προφανές ότι η εξαγγελία Αυγενάκη, η οποία γίνεται καθ’ υπέρβαση των υγειονομικών οδηγιών, αποφασίστηκε για να διευκολύνει τη διαδικασία επανεκκίνησης του πρωταθλήματος. Αν έγινε κατόπιν πιέσεων ποδοσφαιρικών παραγόντων, είναι κάτι που θα το μάθουμε σε μεταγενέστερο χρόνο.
Όμως επειδή τα πράγματα είναι σοβαρά και κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη φωτιά, η κυβέρνηση οφείλει απαντήσεις:
- Αραγε στη Super League 2 κολλάει ο κορωνοϊός, ενώ στη Super League 1 όχι;
- Υπάρχει πουθενά στον κόσμο πρόγραμμα ατομικών προπονήσεων σε οκταμελή γκρουπ;
- Στο δεκάλογο υγειονομικής προστασίας που ανακοίνωσε ο κ. Αυγενάκης, γιατί δεν περιλαμβάνεται το τεστ εντοπισμού του κορωνοϊού;
Κανείς δεν δικαιούται να διακυβεύει το δικαίωμα της υγείας των εργαζομένων. Και οι ποδοσφαιριστές είναι εργαζόμενοι. Δεν είναι δυνατόν να οδηγούνται σε προπονήσεις ανά οκτώ άτομα και να μην έχει γίνει το σχετικό τεστ. Σαν να πρόκειται για τον δεκάλογο του γύφτου...
Μόνον οι αδαείς περί του ποδοσφαίρου δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι οι ομαδικές προπονήσεις είναι απαραίτητες για την επανέναρξη του πρωταθλήματος. Αυτό που ζητούν οι προπονητές για ομαδικές προπονήσεις τουλάχιστον τριών εβδομάδων, δεν έχει να κάνει με την απόδοση των παικτών τους. Εχει να κάνει με την προστασία τους από τραυματισμούς μετά την παρέλευση αρκετών μηνών. Μόνο η σωστή προετοιμασία, προστατεύει από τραυματισμούς.
Οι ομάδες επιμένουν να ξεκινήσει το Πρωτάθλημα, πηγαίνοντας για μαλλί. Στο τέλος θα βγουν κουρεμένες. Διότι η μη επαρκής προετοιμασία θα σημάνει τραυματισμούς και συνακόλουθα απώλεια περιουσιακών στοιχείων. Επίσης αν αυταπατώνται ότι θα περικόψουν δραστικά τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών και την ίδια στιγμή θα εισπράξουν στο ακέραιο τα τηλεοπτικά συμβόλαια, πολύ σύντομα θα δοκιμάσουν δυσάρεστες εκπλήξεις.
Ομως αυτό είναι ζήτημα των ομάδων. Και των ιδιοκτητών τους. Η Πολιτεία έχει τελείως διαφορετικό ρόλο: Να προστατεύει τη δημόσια υγεία, να μην κάνει κυβιστήσεις τύπου Αυγενάκη και να επιβάλλει τα τεστ κορωνοϊού τόσο στις ατομικές, όσο και στις ομαδικές προπονήσεις.