Την άμεση εκκίνηση διεργασιών για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς ζητούν κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μια ημέρα μετά την κάλπη της 9ης Ιουνίου.
Τη συγκεκριμένη παρέμβαση πραγματοποιούν το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Τεμπονέρας και ο πρώην υπουργός, Αντώνης Κοτσακάς, σημειώνοντας πως οι ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς θα πρέπει να συνασπιστούν, προκειμένου να επιβεβαιωθεί το αίτημα για ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου.
Μάλιστα, τα δυο στελέχη σημειώνουν ότι τα κόμματα θα διατηρήσουν το στάτους που έχουν σήμερα και, συγκεκριμένα, την ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική και προγραμματική τους αυτοτέλεια.
Η κοινή δήλωση Τεμπονέρα – Κοτσακά:
«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με την πρωτοφανή αποχή, την ενίσχυση της ακροδεξιάς και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρώπη, προδιαγράφει συνθήκες δυστοπίας για την ελληνική κοινωνία.
Είναι η ώρα όλοι, πολίτες και πολιτικοί, να συνειδητοποιήσουμε τις ευθύνες μας απέναντι στη χώρα και στο λαό. Δεν μπορεί να αφεθούμε σε προσωπικές στρατηγικές, σχεδιασμούς και επιδιώξεις επί μέρους προσώπων.
Πριν από μήνες είχαμε αναλάβει πρωτοβουλία (βλ. εκδήλωση στο θέατρο ΑΛΦΑ) επιδιώκοντας τη διαμόρφωση συνθηκών ανασύνθεσης του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου. Είναι προφανές, ότι η προεκλογική περίοδος ακύρωσε αυτήν την προσπάθεια.
Τα χθεσινά αποτελέσματα οδήγησαν πολλά στελέχη, του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, της Νέας Αριστεράς και λοιπών, να διατυπώσουν δημόσια θετική γνώμη για αυτήν την προοπτική.
Θεωρούμε ότι τίποτα δεν θα προχωρήσει αν δεν κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση – πλαίσιο για να εκκινήσουν οι διαδικασίες. Επιθυμούμε να συμβάλλουμε σε αυτήν την κατεύθυνση και καταθέτουμε συγκεκριμένη πρόταση όχι ως θέσφατο, αλλά ως αφορμή για την εκκίνηση της διαδικασίας.
Προτείνουμε:
Τα κόμματα του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου παραμένουν στο στάτους που ευρίσκονται σήμερα διατηρώντας την ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική και προγραμματική τους αυτοτέλεια.
Συγκροτείται συντονιστικό όργανο με τη συμμετοχή εκπροσώπησης από όλους τους πολιτικούς φορείς, αναλογικά με τη δύναμη που κατέγραψαν στις πρόσφατες εκλογές. Στο συντονιστικό όργανο επιβάλλεται να συμμετέχουν και εκπροσωπήσεις από τα μαζικά κινήματα και τις τριτοβάθμιες οργανώσεις.
Το συντονιστικό όργανο εκκινεί διάλογο επικεντρωμένο στην προγραμματική θεματική για την διαμόρφωση μίνιμουμ συμφωνίας.
Αντίστοιχα συντονιστικά όργανα συγκροτούνται σε κάθε περιφέρεια της χώρας με τον αντίστοιχο προσανατολισμό.
Συνεδριακές διαδικασίες που έχουν εξαγγελθεί είναι προφανές, ότι δεν προσφέρουν λύση στο πρόβλημα. Στην καλύτερη περίπτωση θα αποτελούν εσωκομματικές διαδικασίες καταγραφής συσχετισμών και απονομής ρόλων, που όμως δεν θα αφορούν την κοινωνία.
Οι ευθύνες που απορρέουν για τον καθένα μας είναι εμφανείς. Δεν υπάρχουν περιθώρια διάχυσής τους στους άλλους. Οι πολίτες που παρακολουθούν, μας κρίνουν».