Η παραμονή του Μαρκ Κλάτενμπεργκ δρομολογεί και τις εξελίξεις στην επαγγελματική διαιτησία. Με πειραματικό τρόπο για ένα χρόνο και με πενταετή συμβόλαια από τον Αύγουστο του 2023.
Ο Αγγλος αρχιδιαιτητής δεν θα ακολουθήσει το μοντέλο της χώρας του που προβλέπει αύξηση του ορίου ηλικίας ακόμη και μετά τα πενήντα έτη. Θεωρεί ότι πρέπει να δουλέψει με νέους διαιτητές για να δημιουργήσει έναν παραγωγικό ιστό, φεύγοντας από την Ελλάδα.
Κυρίως αυτό καταλογίζουν στον Αγγλο αρχιδιαιτητή όσοι του ασκούν έντονη κριτική. Δεν φρόντισε (προς το παρόν τουλάχιστον) να δημιουργήσει τις βάσεις ώστε κάποιοι εξελίξιμοι διαιτητές δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, να βρεθούν στη Λίγκα. Αντίθετα, φτάσαμε στο σημείο ένας ρέφερι που υποβιβάστηκε δύο φορές, να ανεβοκατεβαίνει σαν ασανσέρ από τη δεύτερη προς την πρώτη κατηγορία.
Προαπαιτούμενο η πλήρης και αναλυτική εφαρμογή της ολιστικής μελέτης. Μια ανεξάρτητη ΚΕΔ, λειτουργία όλων των τοπικών συνδέσμων διαιτητών και απεξάρτηση της ελληνικής διαιτησίας από τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες.
Η υπόθεση της διαιτησίας είναι μια διελκυστίνδα λέξεων, παρά ουσίας. Ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος ενώ μιλούσε για πλήρη κυριαρχία της Ομοσπονδίας στη διαιτησία, αναγνώρισε το δικαίωμα της Λίγκας στους επαγγελματίες ρέφερι.
Θα είναι το πρώτο βήμα για να μεταφερθούν οι διαιτητές στη Super League 1, πάντα με τη διακριτική επιστασία της ΕΠΟ. Αλλωστε τόσο η FIFA, όσο και η UEFA, αναγνωρίζουν ως μοναδικό κυρίαρχο ποδοσφαιρικό όργανο κάθε χώρας την εκάστοτε διοίκηση της Ομοσπονδίας.
Εκτός από την ανεξάρτητη ΚΕΔ, χρειάζεται και η εκπροσώπηση των διαιτητών στην ΕΠΟ. Στη συνέλευση της 1ης Ιουνίου είδαμε προπονητές, ποδοσφαιριστές, γυναίκες και εκπροσώπους του ποδοσφαίρου άμμου. Δικαίως.
Όμως δεν είδαμε διαιτητές. Ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ είναι υποχρεωμένος να λύσει το ζήτημα που έχει ανακύψει, να υλοποιήσει την ολιστική μελέτη και να καλέσει δύο εκπροσώπους των διαιτητών στις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής. χωρίς δικαίωμα ψήφου. Όμως από το καλοκαίρι του 2024 και μετά, θα ψηφίζουν.
Το στοίχημα της επαγγελματικής διαιτησίας στην Ελλάδα έχει μακρύ δρόμο. Μην ξεχνάτε ότι οι περισσότεροι προβεβλημένοι ρέφερι είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Μάλιστα πολλοί από αυτούς υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας. Μια προσωρινή λύση θα ήταν η άδεια άνευ αποδοχών. Διότι ο επαγγελματίας διαιτητής δεν μπορεί να κάνει άλλη δουλειά.