Στην κινεζική πόλη Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε η πανδημία του κορωνοϊού, η καραντίνα των 11 εβδομάδων έχει αρθεί , καθώς οι μολύνσεις και οι θάνατοι έχουν μειωθεί.
Καθώς εξέρχονται από τον πολυήμερο αποκλεισμό τους, οι κάτοικοι της πόλης αυτής, μοιράζονται αυτά που έχουν μάθει από την έξαρση της επιδημίας και προσφέρουν ενθαρρυντικά λόγια στον υπόλοιπο κόσμο.
«Ελπίζω οι άνθρωποι να μάθουν από την Ουχάν, ώστε να μη γίνουν τόσες θυσίες.. Να γίνουν λιγότερα λάθη. Κοιτώντας πίσω έχω πολύτιμες και τρομακτικές αναμνήσεις», λέει μία κοπέλα στο BBC, ενώ μία άλλη αναφέρει ότι να περιγράφει τον αποκλεισμό ως θυσία «προτιμώ να λέω ότι η χώρα έκανε αυτό που έπρεπε για να αντιμετωπίσει την πανδημία και σε αυτό συνέβαλλε όποιος έμενε σπίτι»
Κάτοικοι εξηγούν ότι στην αρχή δεν θεωρούσαν απαραίτητη την καραντίνα, αλλά μετά άρχισαν να φοβούνται καθώς μειώνονταν και οι προμήθειες. «Οι γιατροί και οι νοσοκόμες ζητούσαν προμήθειες, οι ασθενείς έλεγαν ότι δεν υπήρχαν κρεβάτια και δεν μπορούσαν να θεραπευτούν… Ευτυχώς όμως, ήρθαν από κάθε γωνιά της χώρα και γιατροί και προμήθειες και είδαμε τον αριθμό των κρουσμάτων να κατεβαίνει αργά».
Οι κάτοικοι, μοιράζονται τις πιο σημαντικές αναμνήσεις τους από την εποχή του εγκλεισμού τους, όπως τα νταμπλινγκ που έφτιαξε για δεύτερη φορά σε 30 χρόνια, ο πατέρας ενός κοριτσιού, ή η μεγάλη αγκαλιά που έκανε σε μια κοπέλα, το αγόρι της όταν γιόρταζαν «έγκλειστοι» στο σπίτι τους την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Δίνουν παράλληλα συμβουλές για το τι να κάνεις σπίτι τις ημέρες της καραντίνας, που περιλαμβάνουν διάβασμα, τηλεόραση, ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους μας.
Κλείνοντας στέλνουν ενθαρρυντικά λόγια στον υπόλοιπο κόσμο, λέγοντας πως « είναι φυσιολογικό να νιώθεις αγχωμένος ή θυμωμένος…. Το lockdown ομως είναι ένας επιστημονικός τρόπος να αντιμετωπιστεί η πανδημία…..Ελπίζω οι άνθρωποι να μάθουν από την Ουχάν. Θα είμαστε όλοι καλύτερα, όταν ο κόσμος ξεπεράσει τον κορωνοϊό».