Αν ακόμα αναρωτιέστε γιατί οι διαταραχές του εντέρου δυσκολεύουν την καθημερινότητά σας, μάλλον θα πρέπει να ρίξετε μια καλή ματιά στο περιεχόμενο του ψυγείου και των ντουλαπιών της κουζίνας σας. Συνήθως οι παράγοντες που επηρεάζουν σχετίζονται με τη διατροφή που ακολουθούμε.
Εάν η καθημερινότητά σας δεν συμπεριλαμβάνει τα παρακάτω τρόφιμα, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να αλλάξετε συνήθειες, με στόχο τη μείωση των ανεπιθύμητων συμπτωμάτων.
Καταναλώστε περισσότερες φυτικές ίνες
Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες ευνοεί τη λειτουργία του εντέρου αποτρέποντας την δυσκοιλιότητα, βοηθώντας τη διαδικασία της πέψης. Εάν αυξήσετε την πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και οσπρίων, δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να πετύχετε την ημερήσια πρόσληψη των 30 γραμμαρίων τη μέρα.
Εκτός όμως από τα φρούτα και τα λαχανικά, φροντίστε να βάλετε στο πιάτο σας και άλλες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως το ψωμί ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι και τη βρώμη. Εάν παρόλα αυτά νιώθετε πως τα δημητριακά θα σας προκαλέσουν φούσκωμα ή σε περίπτωση που πάσχετε από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, εστιάστε περισσότερο στην πρόσληψη περισσότερων φρούτων και λαχανικών.
Πίνετε πολλά υγρά
Η καλή ενυδάτωση συμβάλλει στη γενικότερη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Όσον αφορά όμως ειδικότερα τη διαδικασία της πέψης, το νερό βοηθά στην αποτελεσματικότερη απόρριψη των αποβλήτων του σώματος, κάνοντας ακόμα πιο εύκολη τη διαδικασία της αφόδευσης.
Στην πραγματικότητα, οι φυτικές ίνες λειτουργούν σαν ένα σφουγγάρι που απορροφά το νερό, επομένως χωρίς «καύσιμο», δεν μπορούν να δράσουν ευεργετικά για το σώμα σας με αποτέλεσμα τη δυσκοιλιότητα.
Πώς θα καταλάβετε εάν πίνετε αρκετό νερό; Φροντίστε με κάθε γεύμα σας να πίνετε κι από ένα ποτήρι νερό. Πλέον βέβαια, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε και την βοήθεια της τεχνολογίας, καθώς θα βρείτε αρκετές εφαρμογές υπενθύμισης της κατανάλωσης νερού.
Αποφύγετε την καφεΐνη, καθώς μπορεί να φέρει το αίσθημα της καούρας.
Περιορίστε τα λιπαρά
Ακόμα ένας καλός λόγος για να περιορίσετε τα λιπαρά τρόφιμα, όπως τα πατατάκια, τα τηγανητά και το πρόχειρο φαγητό είναι εάν θέλετε να έχετε ένα υγιές έντερο. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν αρκετά λιπαρά κάνουν δυσκολότερη τη διαδικασία της χώνεψης, ενώ μπορούν να συνοδεύονται από στομαχόπονο και καούρες.
Επομένως, φροντίστε να περιορίσετε αυτές τις τροφές και να τις αντικαταστήσετε με άπαχο κρέας και ψάρι και αποβουτυρωμένο ή ημι-αποβουτυρωμένο γάλα. Μεγάλη σημασία έχει επίσης και το ψήσιμο, καθώς είναι προτιμότερο από το τηγάνισμα. Εάν κάνετε σωστή προετοιμασία, σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου νόστιμο αλλά πιο υγιεινό.
Αποφύγετε τα καυτερά φαγητά
Υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν τα καυτερά φαγητά και το στομάχι τους είναι ανεκτικό σε αυτά, υπάρχουν όμως και αυτοί που, παρόλο που τα αγαπούν, εμφανίζουν στομαχικές διαταραχές.
Δεν είναι όμως μόνο τα καυτερά τρόφιμα ένοχα για τις καούρες, καθώς και τρόφιμα τα οποία σε μικρές ποσότητες δεν έχουν τόσο έντονη γεύση, όπως το κρεμμύδι και το σκόρδο, μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές.
Σε περίπτωση που ήδη γνωρίζετε ότι έχετε ευερέθιστο έντερο, θα πρέπει να αποκλείσετε τα καυτερά τρόφιμα από τη διατροφή σας. Εάν πάλι παρουσιάζετε συμπτώματα όπως διάρροια, καούρες ή στομαχόπονο μετά την κατανάλωση τους, φροντίστε να τα τρώτε με μέτρο στο μέλλον.
Ακούστε το σώμα σας
Δεν έχουμε όλοι τον ίδιο οργανισμό επομένως ούτε το στομάχι μας έχει την ίδια ανεκτικότητα στις διαφορετικές τροφές. Τα τρόφιμα με όξινο pH όπως οι ντομάτες, τα εσπεριδοειδή και τα αναψυκτικά μπορούν να προκαλέσουν αίσθημα καύσου, ενώ δε θα πρέπει να ξεχνάμε και τις τροφές που μπορεί να συμβάλλουν στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Επιπλέον, εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, κάθε κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων πιθανότατα θα συνοδεύεται από διάρροιες. Επομένως, παρακολουθήστε αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα και σε περίπτωση που δεν είστε σίγουροι για το ποιο τρόφιμο σας επηρεάζει, σημειώστε τι καταναλώσατε, έτσι ώστε να παρακολουθήσετε τα ενοχλητικά συμπτώματα και να φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος.
Φάτε γιαούρτι
Τα προβιοτικά που εμπεριέχονται στο γιαούρτι και σε άλλα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το κεφίρ ή το ξινόγαλο έχουν συσχετιστεί με τα πολλαπλά οφέλη μειώνοντας τις διαταραχές του πεπτικού συστήματος, όπως στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Κανένας αποτρεπτικός λόγος λοιπόν να εντάξετε στη διατροφή σας το γιαούρτι -προτιμήστε αυτό με την πέτσα- ή και το αριάνι.
Πηγή: ygeiamou.gr