Πολύ υψηλές θα παραμείνουν και το 2023 οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τους Ευρωπαίους καταναλωτές προβλέπουν διεθνείς οίκοι.
Σύμφωνα με την ανάλυση της ολλανδικής τράπεζας ING, θα μπορούσε να είναι μια άλλη τέλεια καταιγίδα για τις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας.
Το 2022 η Ευρώπη όχι μόνο αντιμετώπισε μια μεγάλη κρίση φυσικού αερίου, αλλά έπρεπε επίσης να αντιμετωπίσει μια ευρύτερη κρίση στην ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό ήταν εν μέρει αποτέλεσμα των όσων συνέβαιναν στην αγορά φυσικού αερίου, όπου οι συνθήκες θα παραμείνουν δύσκολες και το 2023, με τη μέση τιμή του έτους να εκτιμάται από τον οίκο ότι θα διαμορφωθεί στα 175 ευρώ/μεγαβατώρα.
Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, η ING σημειώνει ότι ο ρυθμός δημιουργίας αποθεμάτων κατά τη διάρκεια της περιόδου ανεφοδιασμού του 2023 θα είναι πολύ πιο μέτριος σε σύγκριση με αυτό που είδαμε φέτος, δεδομένων των μειώσεων της ρωσικής προσφοράς και καθώς είναι αδύνατο για την Ευρώπη να στραφεί εντελώς σε άλλες πηγές.
Ως εκ τούτου, η Ευρώπη είναι πιθανό να εισέλθει στον χειμώνα του 2023-24 με περιορισμένα αποθέματα, που θα μπορούσαν να αφήσουν την περιοχή ευάλωτη. Για να περάσει άνετα ο χειμώνας του 2023-24, θα πρέπει να δούμε και πάλι συνεχή καταστροφή της ζήτησης, τονίζει η ING. Αυτό θα πρέπει να γίνει είτε ως αποτέλεσμα των δυνάμεων της αγοράς είτε λόγω των περικοπών της ζήτησης με απόφαση της ΕΕ.
Ενώ η Ευρώπη θα πρέπει να είναι σε θέση να περάσει τον χειμώνα του 2023/24 εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες ροές ρωσικού φυσικού αερίου, θα είναι πολύ πιο δύσκολο εάν οι υπόλοιπες ροές ρωσικού φυσικού αερίου σταματήσουν πλήρως. Ως εκ τούτου, τονίζουν οι αναλυτές του οίκου, θα υπάρχει ανοδική πορεία στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου το 2023, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσα αποθέματα θα καταφέρει να δημιουργήσει η ΕΕ αυτόν τον χειμώνα.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές του ρεύματος, εκτός από το φυσικό αέριο υπάρχουν ορισμένοι άλλοι παράγοντες που συνέβαλαν στην εκτίναξή τους:
Η Γαλλία βίωσε παρατεταμένες περιόδους διακοπής της παραγωγικής δυναμικότητας των πυρηνικών μονάδων. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην τακτική συντήρηση και τον ανεφοδιασμό, αλλά οι αντιδραστήρες τίθενται επίσης εκτός σύνδεσης λόγω πιο σοβαρών προβλημάτων. Η πυρηνική θερινή παραγωγή το 2022 ανήλθε σε περίπου 25 GW, πολύ κάτω από τα επίπεδα άνω των 40 GW που παρατηρήθηκαν το καλοκαίρι του 2021. Η πυρηνική παραγωγή μειώθηκε επίσης λόγω των καυσώνων που περιόρισαν την ποσότητα νερού ψύξης για τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Ως αποτέλεσμα, η Γαλλία είχε τις υψηλότερες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ είχε τις χαμηλότερες όταν η πυρηνική ενέργεια λειτουργούσε σε πλήρη ισχύ. Τα προβλήματα παραγωγής στη Γαλλία είχαν αλυσιδωτές επιπτώσεις στη Γερμανία λόγω των χαμηλότερων εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στο νότιο τμήμα της χώρας, που έχει μεγάλη παρουσία βιομηχανιών.
Η αγορά υδροηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης επηρεάστηκε επίσης αρνητικά από σοβαρές ξηρασίες. Οι δεξαμενές άρχισαν να στεγνώνουν. Τα αποθέματα υδροηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία ήταν όλα κάτω από τον μέσο όρο των 5 ετών. Η στάθμη των υδάτων του Ρήνου κατέγραψε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ το 2022. Ως αποτέλεσμα, ορισμένες μονάδες άνθρακα που αντλούν νερό από ποτάμια αντιμετωπίζουν προβλήματα εφοδιασμού και δεν μπορούν να παράγουν σύμφωνα με τη δυναμικότητά τους.
Οι τιμές του ρεύματος στις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης το 2022
Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των δυσχερειών, η ING προβλέπει ότι οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμείνουν πολύ σφιχτές και το 2023, με την τιμή αναφοράς στην Ολλανδία (APX) να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο σε €375/MWh.
Η πρόβλεψη της ING για τις ευρωπαϊκές τιμές ρεύματος το 2023
Το αποκορύφωμα της αιχμής των θερινών τιμών θα εξαρτηθεί από το εάν η Ευρώπη θα βιώσει άλλη μια ξηρασία και εάν μπορεί να διατηρήσει σε λειτουργία την υπάρχουσα πυρηνική ικανότητα, μεγιστοποιώντας παράλληλα την παραγωγή από σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα. Όπως πάντα, σημειώνει ο οίκος, οι αγορές ενέργειας παραμένουν τοπικές αγορές με μεγάλες διακυμάνσεις στο επίπεδο των τιμών ενέργειας μεταξύ των ευρωπαϊκών ζωνών προσφοράς.
sofokleousin.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook