Διαφορετική από τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου είναι η σημερινή, 29η Νοεμβρίου για χιλιάδες Ηρακλειδείς σε όλον τον κόσμο. Ο ένδοξος και ιστορικός Ηρακλής γιορτάζει σήμερα τα γενέθλιά του και συμπληρώνει 115 χρόνια επιτυχιών, διακρίσεων και μεγάλης προσφοράς, σε αθλητικό, κοινωνικό και εθνικό επίπεδο.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ο Ηρακλής αποκαλείται-απόλυτα δικαιολογημένα-ως ο σύλλογος των ηρώων, με τους Γεώργιο Ιβάνωφ και Γεώργιο Κατσάνη να είναι τα πιο λαμπρά παραδείγματα.
Οι ρίζες του Ηρακλή ξεκινούν από το μακρινό 1899 και από τον «Όμιλο Φιλομούσων», σωματείο μουσικού και φιλολογικού περιεχομένου. Το 1902 μέλη του ομίλου αποφασίζουν να εντάξουν τον αθλητισμό στον όμιλο τους και, σε συνεννόηση με την Ελληνική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, παραχωρήθηκε στους αθλητές του ομίλου το γυμναστήριο της ελληνικής κοινότητας, ώστε να μπορούν να αθλούνται. Την ίδια περίπου εποχή, ομάδα νέων αθλούνταν σε ένα ιδιωτικό γυμναστήριο στην περιοχή του Συντριβανίου, πίσω από την οδό Εθνικής Αμύνης.
Αυτή ήταν η αρχή για να ακολουθήσει στην συνέχεια η δημιουργία νέων τμημάτων όπως ποδοσφαίρου, κολύμβησης και ποδηλασίας. Από την αρχή, όμως, ο σύλλογος άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά λύθηκαν με τη συνένωση του ομίλου με την ομάδα «Ολυμπία» που σχημάτισαν το 1908 τον Μακεδονικό Γυμναστικό Σύλλογο «Ο Ηρακλής» που μετά από πιέσεις του καθεστώτος των Νεοτούρκων μετονομάστηκε σε Οθωμανικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης «Ο Ηρακλής».
Στις 13 Μαρτίου 1911 εξελέγη νέο ΔΣ και στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε παρουσιάστηκε το νέο καταστατικό του συλλόγου. Όμως, η επίσημη αναγνώρισή του από τις ελληνικές αρχές καθυστέρησε. Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο 281 περί Σωματείων, ο σύλλογος έπρεπε να προσκομίσει πρακτικό ιδρύσεως και πίνακα ονομάτων ιδρυτών.
Τα έγγραφα αυτά όμως δεν ήταν διαθέσιμα, αφού ο Ηρακλής ιδρύθηκε επί τουρκοκρατίας, και εκτός από το καταστατικό υπήρχε μόνο η απλή άδεια που εκδόθηκε από την τουρκική αστυνομία. Τελικά, μετά από ανταλλαγές εγγράφων με τον πρόεδρο Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ο Ηρακλής αναγνωρίστηκε ως ελληνικός αθλητικός σύλλογος και εγκρίθηκε το καταστατικό του με την απόφαση 1106 του 1914 του πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.
Ο Ηρακλής καταχωρήθηκε στο βιβλίο αναγνωρισμένων σωματείων με αριθμό 1720 (παλαιός αριθμός 18) στις 11 Ιανουαρίου 1915, δηλαδή σχεδόν δυόμιση χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.
Τα τμήματα του Ηρακλή
Ανδρικά ομαδικά: Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ, Βόλεϊ, Χάντμπολ, Πόλο, Χόκεϊ επί πάγου, Ράγκμπι, Ρόλερ χόκεϊ, Μπολ χόκεϊ
Γυναικεία ομαδικά: Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ, Βόλεϊ, Χάντμπολ, Πόλο
Ατομικά Κολύμβηση: Συγχρονισμένη κολύμβηση, Στίβος, Ποδηλασία, Ξιφασκία
Βαρέα ατομικά: Άρση βαρών, Πάλη, Πυγμαχία, Τζούντο
Το μεγαλείο αυτού του «ζωντανού» οργανισμού, όμως, αναδεικνύεται από το ένστικτο επιβίωσης που επέδειξε. Παρόλα τα προβλήματα, ο κόσμος του «Γηραιού» παραμένει σταθερά δίπλα στην ομάδα. Υπάρχει πίστη ότι σύντομα ο Ηρακλής θα «επιστρέψει» και θα θυμίζει και πάλι τις παλιές λαμπρές εποχές που μεσουρανούσε στον ελληνικό αθλητισμό.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook