Διαφορετική από τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου είναι η σημερινή, 29η Νοεμβρίου για χιλιάδες Ηρακλειδείς σε όλον τον κόσμο.
Ο ένδοξος και ιστορικός Ηρακλής γιορτάζει σήμερα τα γενέθλιά του και συμπληρώνει 112 χρόνια επιτυχιών, διακρίσεων και μεγάλης προσφοράς, σε αθλητικό, κοινωνικό και εθνικό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ο Ηρακλής αποκαλείται-απόλυτα δικαιολογημένα-ως ο σύλλογος των ηρώων, με τους Γεώργιο Ιβάνωφ και Γεώργιο Κατσάνη να είναι τα πιο λαμπρά παραδείγματα.
Λόγω των συνθηκών ωστόσο και της πανδημίας του κορωνοϊού τα γενέθλια θα γιορταστούν αναγκαστικά… διαδικτυακά.
Χωρίς εκδηλώσεις, δίχως τυμπανοκρουσίες και με αρκετή θλίψη στους φίλους της ομάδας, καθώς το ποδοσφαιρικό και πετοσφαιρικό τμήμα είναι ουσιαστικά διαλυμένα. Ισως είναι τα πιο δύσκολα και στενόχωρα γενέθλια των τελευταίων ετών, ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία και πίστη ότι σύντομα ο Ηρακλής θα «επιστρέψει» και θα θυμίζει και πάλι τις παλιές λαμπρές εποχές που μεσουρανούσε στον ελληνικό αθλητισμό.
Οι ρίζες του Ηρακλή ξεκινούν από το μακρινό 1899 και από τον «Όμιλο Φιλομούσων», σωματείο μουσικού και φιλολογικού περιεχομένου. Το 1902 μέλη του ομίλου αποφασίζουν να εντάξουν τον αθλητισμό στον όμιλο τους και, σε συνεννόηση με την Ελληνική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, παραχωρήθηκε στους αθλητές του ομίλου το γυμναστήριο της ελληνικής κοινότητας, ώστε να μπορούν να αθλούνται. Την ίδια περίπου εποχή, ομάδα νέων αθλούνταν σε ένα ιδιωτικό γυμναστήριο στην περιοχή του Συντριβανίου, πίσω από την οδό Εθνικής Αμύνης.
Αυτή ήταν η αρχή για να ακολουθήσει στην συνέχεια η δημιουργία νέων τμημάτων όπως ποδοσφαίρου, κολύμβησης και ποδηλασίας. Από την αρχή, όμως, ο σύλλογος άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά λύθηκαν με τη συνένωση του ομίλου με την ομάδα «Ολυμπία» που σχημάτισαν το 1908 τον Μακεδονικό Γυμναστικό Σύλλογο «Ο Ηρακλής» που μετά από πιέσεις του καθεστώτος των Νεοτούρκων μετονομάστηκε σε Οθωμανικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης «Ο Ηρακλής».
Μετά από ανταλλαγές εγγράφων με τον πρόεδρο Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ο Ηρακλής αναγνωρίστηκε ως αθλητικός σύλλογος και εγκρίθηκε το καταστατικό του με την απόφαση 1106 του 1914 του πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Ο Ηρακλής καταχωρήθηκε στο βιβλίο αναγνωρισμένων σωματείων με αριθμό 1720 (παλαιός αριθμός 18) στις 11 Ιανουαρίου 1915, δηλαδή σχεδόν δυόμιση χρόνια μετά την απελευθέρωση της πόλης.
Η τροπαιοθήκη του Ηρακλή:
Ποδόσφαιρο
1 Κύπελλο
1 Βαλκανικό Κύπελλο
Μπάσκετ Αντρών
2 Πρωταθλήματα
Μπάσκετ Γυναικών
3 Πρωταθλήματα
Βόλεϊ
5 Πρωταθλήματα
6 Κύπελλα
4 Σούπερ Καπ
Στίβος
7 Διασυλλογικά Πρωταθλήματα
8 Πρωταθλήματα Αντρών Ανοιχτού στίβου
1 Πρωτάθλημα Γυναικών Ανοιχτού Στίβου
1 Πρωτάθλημα Στίβου Αντρών Μαραθωνίου
3 Πρωταθλήματα Στίβου Γυναικών Μαραθωνίου
4 Πρωταθλήματα Ανωμάλου Δρόμου Αντρών
2 Πρωταθλήματα Ανωμάλου Δρόμου Γυναικών
Πάλη
18 Πρωτάθλημα Αντρών
Τζούντο
7 Πρωταθλήματα
Ράγκμπι
1 Πρωτάθλημα
Ξιφασκία
1 Κύπελο Γυναικών
1 Πρωτάθλημα Αντρών
Ποδηλασία
1 Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου
«Γιορτάζουμε μαζί»
Ο Γυμναστικός Σύλλογος μέσω της σελίδας του στο facebook καλεί τον κόσμο του Ηρακλή να συνδεθεί και να δει από τα γραφεία του συλλόγου τον εορτασμό των γενεθλίων.
Όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση «φέτος οι συνθήκες μπορεί να μην μας το επιτρέπουν, ωστόσο θα γιορτάσουμε έστω και με διαφορετικό τρόπο. Την Κυριακή (29/11) γιορτάζουμε διαδικτυακά τα 112 χρόνια της ιστορίας του ΗΡΑΚΛΗ. Συντονιστείτε μέσω της σελίδας του ΓΣ ΗΡΑΚΛΗΣ στο facebook, καθώς από τις 17:00-20:00 θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση από τα γραφεία του Συλλόγου. Πολλές συνεντεύξεις, εκπλήξεις και φυσικά όλα αυτά με τη δική σας συμμετοχή.
Στις 19:08 ο Ημίθεος θα προσθέσει ακόμα ένα χρόνο στην τεράστια ιστορία του, θα το γιορτάσουμε μαζί».