Στη Θεσσαλονίκη στρέφονται τώρα τα βλέμματα των υγειονομικών αρχών, υπό τον ισχυρό φόβο να μην επαναληφθεί η ασφυκτική εικόνα που “γονάτισε” την πόλη τον περασμένο Νοέμβριο.
Το ότι η απότομη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη (χθες ανακοινώθηκαν 174, προχθές 80, και 3 ημέρες πίσω 76), έχει θέσει σε απόλυτο συναγερμό τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας, είναι εμφανές από το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας πηγαίνει εκτάκτως σήμερα στην πόλη, για να επισκεφθεί αύριο, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου τις υγειονομικές δομές της Θεσσαλονίκης.
Ο Νικόλαος Νίτσας, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, δεν κρύβει την ανησυχία του. Όπως μας λέει: «Έχουμε ξανά επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης. Αυτή τη στιγμή, οι ΜΕΘ έχουν πληρότητα 40%. Όμως, από την αρχή αυτής της εβδομάδας έχουμε ήδη διπλασιασμό στις εισαγωγές σε απλές covid νοσηλείες, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτές, αναπόφευκτα θα πιέσουν στην επόμενη φάση τις ΜΕΘ. Σε συνδυασμό με την πρόσφατη εικόνα που δίνουν τα λύματα καταλαβαίνουμε ότι το καμπανάκι του κινδύνου έχει αρχίσει ήδη να χτυπάει για τη Θεσσαλονίκη».
Η άποψη του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης, είναι ότι σε αυτή τη φάση, τα σχολεία πρέπει να κλείσουν και ….«ειδικά όταν βλέπουμε αυτή την αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά. Πρέπει να πάρουμε μέτρα εγκαίρως γιατί βλέπουμε την πίεση στο σύστημα υγείας να αρχίζει ξανά. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε αυτή την κάκιστη εικόνα που επικράτησε στα νοσοκομεία της πόλης τον περασμένο Νοέμβριο. Μόλις ορθοποδήσαμε, τα νοσοκομεία επανήλθαν και επέστρεψαν σε φυσιολογικούς ρυθμούς- σταμάτησαν να είναι μόνο νοσοκομεία κορονοϊού» τονίζει ο κύριος Νίτσας.
Σημειώνεται εδώ ότι ήδη καταγράφεται μεγάλη αύξηση στο ιϊκό φορτίο των λυμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης όπως προκύπτει από την έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Η ανάλυση των δειγμάτων που ελήφθησαν την Παρασκευή 5 και την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των μετρήσεων, σε σύγκριση με τις μετρήσεις της 1ης και 3ης Φεβρουαρίου, δείχνει 100% αύξηση της συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα.
Το ποσοστό της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου ανιχνεύεται σε επίπεδα αντίστοιχα της 20ης Οκτωβρίου, αλλά χαμηλότερα της συγκέντρωσης των τελευταίων ημερών του Οκτωβρίου, όταν είχε ξεκινήσει μία εκθετική αύξησή της, το φθινόπωρο.
«Να μην ξαναζήσουμε τον περασμένο Νοέμβριο που η Θεσσαλονίκη βόγκηξε»
Για μια καλή, για την ώρα όμως, κατάσταση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ μας μίλησε και ο πρόεδρος εργαζομένων του νοσοκομείου Μπάμπης Κοροξένος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διασωληνωμένοι στο ΑΧΕΠΑ αυτή τη στιγμή είναι 12 και οι γεμάτες covid κλίνες φτάνουν τις 30.
«Βλέποντας όμως την άνοδο των κρουσμάτων, δεν κρύβουμε τον μεγάλο φόβο μας, o οποίος είναι ότι θα επιστρέψουμε στην κατάσταση του περασμένου Νοεμβρίου, όπου η Θεσσαλονίκη βόγκηξε» λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά και συμπληρώνει: «Τα νοσοκομεία γονατίσαμε τότε. Είχαμε αναγκαστεί να στέλνουμε περιστατικά στο γενικό νοσοκομείο ‘Άγιος Παύλος’, επειδή δεν μπορούσαμε να δεχθούμε άλλους ασθενείς. Όμως μετά, η κατάσταση εξισορροπήθηκε και οι γιατροί προλάβανε να πάρουν μια ανάσα».
Κατά τον ίδιο, ανάμεσα στα άλλα, στο ΑΧΕΠΑ έχει ήδη νοσήσει με κορονοϊό μεγάλος αριθμός υγειονομικών, οι οποίοι σταδιακά έμπαιναν σε καραντίνα χωρίς να παίρνει κάποιος τη θέση τους αυξάνοντας κατακόρυφα τον όγκο των υγειονομικών που παλεύει στην πρώτη γραμμή της μάχης. «Από την αρχή της πανδημίας, μέχρι και σήμερα 300 από τους 1600 περίπου υγειονομικούς του νοσοκομείου έχουν νοσήσει με κορονοϊό. Και χάσαμε και δύο συναδέλφους.
Το καλό νέο είναι ότι οι γιατροί έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 80% και οι νοσηλευτές σε ποσοστό άνω του 50%» καταλήγει ο κύριος Κοροξένος.
«Σε λίγες ημέρες η Θεσσαλονίκη θα είναι στο κόκκινο»
«Η Θεσσαλονίκη έχει αρχίσει να δέχεται ξανά πίεση. Και να μην είναι τώρα ‘κόκκινη’ θα είναι με μαθηματική ακρίβεια τις επόμενες ημέρες» λέει τέλος και ο Θεσσαλονικιός Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ ήθελε να εστιάσει ιδιαίτερα σε έναν λάθος τρόπο που ενυπάρχει εδώ και καιρό στα απανωτά lockdown. Όπως εξηγεί ο ίδιος: «Θα έπρεπε στη Θεσσαλονίκη η τηλεργασία να είναι στο 70% και η πραγματική εικόνα πρέπει να φτάνει στην καλύτερη των περιπτώσεων στο 30%. Μιλάω με στοιχεία και έχω εικόνα για το ζήτημα. Είναι μεγάλο το κομμάτι των εργαζομένων που κυκλοφορούν έξω με το χαρτί της εργασίας ενώ έχει δηλωθεί ότι τηλεργάζονται. Και πρόκειται μάλιστα για εταιρίες με μεγάλους τζίρους που το κάνουν αυτό. Το έχουμε παρατραβήξει με τον πολίτη και την ατομική ευθύνη. Εκτός από την ατομική ευθύνη υπάρχει και η εταιρική ευθύνη. Αν δεν μπορούμε να ελέγξουμε αυτό το νευραλγικό κομμάτι της εργασίας ως σημαντικού παράγοντα στη διασπορά, τότε ναι, θα πρέπει να πάμε αναγκαστικά σε lockdown. Το ότι τα σχολεία επιβαρύνουν την επιδημιολογική εικόνα, είναι μια πραγματικότητα αλλά το ενδιαφέρον είναι ο τρόπος που την επιβαρύνουν. Όταν αυτοί οι γονείς που συνωστίζονται έξω από τα σχολεία τα πρωινά για να αφήσουν τα παιδιά τους στο σχολείο, αντί να πάνε σπίτι τους μετά μπαίνουν μετά στα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης ή πηγαίνουν σε χώρους εργασίας, είναι αυτοί που τελικά επιβαρύνουν τα σχολεία με τη δική τους συμπεριφορά» καταλήγει ο κος Σαρηγιάννης.
Newsit.gr