Η κόντρα των κορυφαίων πρωταθλημάτων με τις εθνικές ομάδες μόλις ξεκίνησε, με τη Λίβερπουλ να ανοίγει το «χορό», καθώς ήταν η πρώτη ομάδα που ενημέρωσε ότι απαγορεύει στους μη Ευρωπαίους ποδοσφαιριστές της να αγωνιστούν με το αντιπροσωπευτικό τους συγκρότημα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Ας το πάρουμε από την αρχή, οι κυβερνήσεις των τριών χωρών ( Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία ) έχουν ανακοινώσει μια λίστα με μέρη που βρίσκονται στην «κόκκινη» ταξιδιωτική ζώνη. Με τα κράτη της Νότιας Αμερικής να είναι στη σχετική λίστα της Αγγλίας , της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Οπότε το πρόβλημα με τους αθλητές που θα ταξιδέψουν στις περιοχές αυτές, για να αγωνιστούν με τις Εθνικές τους ομάδες, είναι η δεκαήμερη καραντίνα που θα υποχρεωθούν να μπουν όταν επιστρέψουν. Με αποτέλεσμα να λείψουν από τις υποχρεώσεις των ομάδων τους για αρκετά μεγάλο διάστημα.
«Η απόφαση των συλλόγων, που υποστηρίζεται πλήρως από την Premier League, αφορά σχεδόν 60 ποδοσφαιριστές από 19 συλλόγους της Premier League που είναι να ταξιδέψουν σε 26 χώρες που βρίσκονται στην κόκκινη λίστα στο διεθνές παράθυρο του Σεπτεμβρίου.
Αυτή ακολουθεί την απόφαση της FIFA να μην επεκτείνει την προσωρινή εξαίρεση για τους παίκτες, με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωμένοι να μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους από τις διεθνείς υποχρεώσεις τους», τονίζει η ανακοίνωση των συλλόγων του αγγλικού πρωταθλήματος.
Λίγο αργότερα η LaLiga ανακοίνωσε: «Μετά από την απόφαση της FIFA να αυξήσει κατά δύο ημέρες, από 9 σε 11 τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, τη διεθνή περίοδο της FIFA για λογαριασμό της Conmebol, χωρίς να ακούσει άλλες προτάσεις που κατατέθηκαν στο Παγκόσμιο Ποδοσφαιρικό Φόρουμ, η La Liga θέλει να γνωστοποιήσει πως θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της την απόφαση των ισπανικών συλλόγων να μην αφήσουν τους παίκτες τους να πάρουν μέρος σε ματς των εθνικών ομάδων για τις διοργανώσεις της Conmebol».
Τρεις κορυφαίοι προπονητές είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους
Αρχικά ο Πεπ Γκουαρδιόλα είχε δηλώσει: «εν βγάζει κανένα νόημα αν οι παίκτες πηγαίνουν στην εθνική και μετά πρέπει να απομονωθούν για δέκα ημέρες». Σειρά είχε πάρει ο Γιούργκεν Κλοπ λέγοντας: «Οι ποδοσφαιριστές πληρώνονται από τις ομάδες που έχουν την προτεραιότητα, όλοι συμφωνούν ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά».
Τέλος ο προπονητής της Λιντς, Μαρσέλο Μπιέλσα, είπε χαρακτηριστικά: «Όσοι φτιάχνουν αυτούς τους κανόνες θα πρέπει να έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες».
Η ΕΕΣ ( Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων ) εξ αρχής είχε χαρακτηρίσει τη στάση της FIFA απαράδεκτη, αναγκάζοντας τους συλλόγους να έρχονται αντιμέτωποι με τις ομοσπονδίες των χωρών. Η πρόταση της Ένωσης ήταν η διεξαγωγή των αγώνων σε ουδέτερα ευρωπαϊκά εδάφη, η οποία δεν τέθηκε ποτέ επί τάπητος από την Παγκόσμια Ομοσπονδία.
H αντίδραση της FIFA
Η απόφαση αυτή έφερε και την αντίδραση της FIFA, μετά από αίτημα της Conmebol, κατέστησε σαφές ότι οι σύλλογοι πρέπει να υποκύψουν και να επιστρέψουν στους παίκτες να φορέσουν τις φανέλες των Εθνικών στα προκριματικά, αλλιώς θα υπάρξουν συνέπειες σε όσους δεν συμμορφωθούν.
Το μπαλάκι στους παίκτες
Η «καυτή πατάτα» στα χέρια των ποδοσφαιριστών, οι οποίοι αναγκάζονται να διαλέξουν ανάμεσα στους συλλόγους τους ( που τους πληρώνουν, μην το ξεχνάμε ) και στις ομάδες των χωρών τους.
Η Γαλλία είχε ξεκαθαρίσει από την άνοιξη κιόλας, πως οι παίκτες εξαιρούνται από την υποχρεωτική καραντίνα, διότι ελέγχονται καθημερινά.
Η μοναδική ορατή λύση είναι η κατάργηση της υποχρεωτικής καραντίνας στους αθλητές και η καθημερινή διενέργεια τεστ, ώστε να συμμετάσχουν στις υποχρεώσεις των ομάδων τους. Όσο ο καθένας κουνάει το δάχτυλο στον άλλον και δεν κάθονται στο τραπέζι να λύσουν το πρόβλημα που διαιωνίζεται κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότερο, η κόντρα θα μεγαλώνει και οι αθλητές θα βρεθούν στη μέση σε ακόμα ένα ζήτημα, στο οποίο δεν φέρουν καμία ευθύνη.