Ζήτημα προκύπτει με την λειτουργία της ΕΜΑΚ καθώς οι πυροσβέστες που αντικαθιστούν τους ανεμβολίαστους συναδέλφους τους δεν γνωρίζουν το αντικείμενο της υπηρεσίας ούτε έχουν την ειδική εκπαίδευση.
Εκτός ΕΜΑΚ τέθηκαν 54 πυροσβέστες σε όλη την χώρα που δεν προχώρησαν στον εμβολιασμό τους. Το περιθώριο για εμβολιασμό ήταν μέχρι το τέλος Ιουνίου και είχε δοθεί μια άτυπη παράταση έως το τέλος Ιουλίου. Μάλιστα έχει ξεκινήσει η αντικατάσταση τους με άλλους πυροσβέστες και η τοποθέτηση των πρώην στελεχών της ΕΜΑΚ σε άλλες υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ωστόσο, η διαδικασία αυτή δεν είναι απλή και ενδέχεται να δημιουργήσει επιχειρησιακές δυσκολίες στην λειτουργία της ΕΜΑΚ καθώς τα νέα στελέχη που πηγαίνουν προς αντικατάσταση των ανεμβολίαστων δεν έχουν το ίδιο επίπεδο γνώσεων, εμπειρίας και εκπαίδευσης με τα στελέχη που αποχωρούν.
Και αυτό διότι η ΕΜΑΚ είναι μια ειδική μονάδα που επεμβαίνει σε εξαιρετικές καταστάσεις όπως μετά από φυσικές καταστροφές και τα στελέχη της μπορούν να επιχειρούν κάτω από δύσκολες συνθήκες σε ποτάμια και βουνά. Θα περάσουν λοιπόν ειδική εκπαίδευση τα νέα στελέχη; Τι ρόλο θα αναλάβουν στην ΕΜΑΚ;
Το ζήτημα αναδεικνύει σήμερα μιλώντας στο Cretapost ο πρόεδρος του Σωματείου Πυροσβεστών Ηρακλείου «3 Παίδες εν Καμίνω» Βασίλης Ανδρεαδάκης στην ΕΜΑΚ Ηρακλείου έξι άτομα αντικαταστάθηκαν από τέσσερις εμβολιασμένους πυροσβέστες.
«Έφυγαν έξι άτομα και ήρθαν τέσσερα. Οι έξι από προχθές μετακινήθηκαν εκτός ΕΜΑΚ και τοποθετήθηκαν στον 1ο Πυροσβεστικό σταθμό Ηρακλείου στην Όαση. Από τον 1ο Πυροσβεστικό σταθμό μετακινήθηκαν 4 συνάδελφοι προς την ΕΜΑΚ. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει δημιουργήσει αυτή η απόφαση είναι πως τα άτομα που ήρθαν, εκτός του ότι είναι λιγότεροι, είναι ανεκπαίδευτοι ως προς το αντικείμενο της ΕΜΑΚ. Η ΕΜΑΚ έχει καθαρά διασωστικό αντικείμενο.
Είναι η υπηρεσία που επιμελείται σε τροχαία, σε διασώσεις από σεισμούς, από φυσικές καταστροφές στα βουνά, τους ποταμούς και τα χιόνια. Οι έξι που απομακρύνθηκαν ήταν εμπειρότατοι, πλήρως εκπαιδευμένοι και με ειδική εξιδείκευση με πιστοποίηση σε κάποιους τομείς όπως καταδύσεις, ορειβασία κτλ. Οι τέσσερις άνθρωποι που ήρθαν έχουν μηδενική γνώση του αντικειμένου της ΕΜΑΚ», τόνισε σχετικά ο κ. Ανδρεαδάκης προσθέτοντας πως αυτοί οι τέσσερις πυροσβέστες θα λειτουργήσουν ως βοηθητικό προσωπικό» λέει ο κ.Ανδρεαδάκης.
«Η ΕΜΑΚ δουλεύει με ομάδες. Υπάρχει η ομάδα δυτών, η ομάδα ορειβατών κτλ. Σε αυτές τις ομάδες δεν θα μπορούν να επιχειρήσουν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι. Θα λειτουργήσουν, σε πρώτο χρόνο, ως βοηθητικό προσωπικό. Θα επιχειρήσουν όλοι οι άλλοι κι εκείνοι θα περιμένουν να πιάσουν ένα φορείο ή να δώσουν κάποιο εργαλείο σε κάποιο τροχαίο ατύχημα», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Ανδρεαδάκης αναφέροντας παράλληλα πως θα είναι δύσκολο να βγουν οι βάρδιες, τα ρεπό και οι άδειες.
«Πλέον στην ΕΜΑΚ υπηρετούν 34 άτομα. Τα 30 είναι εκπαιδευμένα τα 4 όχι. Πριν 1,5 μήνα στην ΕΜΑΚ υπηρετούσαν 42 εκπαιδευμένα και εξιδεικευμένα στελέχη. Αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί γιατί εκτός από τους έξι που απομακρύνθηκαν επειδή δεν εμβολιάστηκαν είχαμε άλλους έξι που προήχθησαν και μετατέθηκαν. Εκεί όμως που θέλω να σταθώ είναι ότι επειδή εξελίχθηκαν βαθμολογικά δεν ήταν απαραίτητο να απομακρυνθούν. Ωστόσο η ηγεσία αποφάσισε να τους μεταθέσει. Κι εκεί έχουμε ένα θέμα που πρέπει να το δούμε», τόνισε σχετικά ο κ. Ανδρεαδάκης ζητώντας την ανάκληση της απόφασης.
«Για εμάς η πιο αξιόπιστη λύση για να διασφαλιστεί και αριθμητικά η λειτουργικότητα της υπηρεσίας και η ποιότητά της είναι να ανακληθεί αυτή η απόφαση. Ο κόσμος που μετακινήθηκε πρέπει να επιστρέψει πίσω. Στις υπηρεσίες που μετακινήθηκε τώρα έχει κατά πολύ μεγάλο ποσοστό επαφής με τους πολίτες απ’ ότι στην υπηρεσία της ΕΜΑΚ.
Βέβαια πρέπει να σας πως πως το γενικό σκεπτικό που η διαταγή ανέφερε για τον εμβολιασμό του προσωπικού της ΕΜΑΚ ήταν το ενδεχόμενο που χρειαζόταν η ΕΜΑΚ να μετακινηθεί σε αποστολή του εξωτερικού. Εμείς συμφωνούμε και είμαστε και υπέρ του εμβολιασμού. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζεται ότι η ΕΜΑΚ που μετακινείται δεν είναι το σύνολό της αλλά μόνο άτομα από την 1η και 2η ΕΜΑΚ που έχει πολυπληθή προσωπικό αλλά και περισσότερες εμπειρίες και εξοπλισμό.
Το ποσοστό των εμβολιασμένων ακόμα και σ’ αυτές τις δύο ΕΜΑΚ ήταν πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό που μετακινείται στο εξωτερικό. Άρα θα μπορούσαν να στείλουν τους εμβολιασμένους και να κρατήσουν εδώ τους ανεμβολίαστους», κατέληξε ο κ. Ανδρεαδάκης.
πηγή: ieidiseis