Σε πρόσφατες δοκιμές η τουρκική HAVELSAN έδωσε τη δυνατότητα σε μη επανδρωμένο επίγειο όχημα BARKAN και σε τουρκικά UAV να πραγματοποιήσουν ανεξάρτητα επιχειρήσεις σε σμήνος.
Σύμφωνα με τους Τούρκους, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου συστήματος είναι ότι το λογισμικό Swarm Technology που αναπτύχθηκε από την HAVELSAN μπορεί να ενσωματωθεί «σε οποιαδήποτε πλατφόρμα» ή «ανά πάσα στιγμή».
Επί του παρόντος, τα μη επανδρωμένα εναέρια, χερσαία ή θαλάσσια οχήματα ελέγχονται μέσω σταθμού ελέγχου εδάφους (ΥΚΙ).
Ωστόσο, στις σημερινές συνθήκες μάχης, ανεξάρτητα από το πόσο προηγμένα είναι τα συστήματα αντιμέτρων, καθίσταται από καιρό σε καιρό αδύνατη η δημιουργία υγιούς επικοινωνίας μεταξύ YKI και μη επανδρωμένων πλατφορμών υπό συνθήκες ηλεκτρονικού πολέμου.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, το UAV είτε κολλάει είτε πέφτει είτε επιστρέφει στη βάση του, σύμφωνα με τον αλγόριθμό του, «αλλά στο τέλος, η αποστολή αποτυγχάνει», σημειώνει το αμυντικό τουρκικό σάιτ savunmasanayist.com.
Στα συστήματα σμήνους, η αποστολή συνεχίζεται με επιτυχία ακόμα κι αν χαθεί το σμήνος.
Να σημειωθεί πως στα ελληνικά νησιά, έγινε γνωστό από δημοσιεύματα ότι γίνεται εγκατάταση συστήματος anti drone, το οποίο θα στηρίζεται στην τεχνολογία του ισραηλινού Drone Dome.
Το σύστημα αυτό θα μπορεί να παρεμβαίνει στις συχνότητες των τουρκικών drone (μικρών και μεγάλων) και να τα εμποδίζει να ολοκληρώσουν την αποστολή τους.
Οι Ισραηλινοί χρησιμοποιούν λέιζερ στο Drone Dome. Θα υπάρχει τέτοια δυνατότητα και στο ελληνικό σύστημα anti drone; (σ.σ. οι Ισραληνινοί λένε «ναι»).
Αυτό ακριβώς δουλεύουν οι Τούρκοι. Πώς θα καταφερουν να ξεπεράσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Την ίδια ώρα το Jewish Institute for National Security of America (JINSA) με έκθεσή του στέκεται στην γραμμική άνοδο των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά Bayraktar.
Σύμφωνα με την έκθεση του JINSA, συνολικά το 15% των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο για το 2022, γίνεται από τουρκικά Bayraktar.
Μάλιστα, οι Ισραηλινοί σημειώνουν πως η αύξηση των τουρκικών παραβιάσεων με Bayraktar στον ελληνικό εναέριο χώρο ήταν της τάξης του 182% για το 2022 σε σχέση με το 2021.
Οι Ισραηλινοί δίνουν μεγάλη σημασία στο ελληνικό Drone Dome, το οποίο τοποθετείται στα ελληνικά νησιά (και τον Έβρο) και το οποίο παρέχει, σύμφωνα με την έκθεση, προστασία σε μία απόσταση 3.22 χλμ, επεμβαίνοντας στις επικοινωνιες των τουρκικών drone και στα GPS τους.
Oι Ισραηλινοί κάνουν λόγο για βελτιωμένο σύστημα Drone Dome, ήδη από το 2021, το οποίο και δοκιμάστηκε κατά drone στη Γάζα.
Τέλος το JINSA ζητά την συμβολή των ΗΠΑ στην χρηματοδότηση ερευνών για περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος αντι drone στην Ανατολική Μεσόγειο (σ.σ. και τη Μέση Ανατολή) καθώς και την προμήθεια περισσότερων εναέριων μέσων στην Ελλάδα.
Πηγή: geostratigika