«Αν η
Ελλάδα θέλει να πληρώσει το τίμημα, ας έρθει να μας αντιμετωπίσει» ήταν η ευθεία πολεμική απειλή που εκτόξευσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ
Ερντογάντην Τετάρτη, κάνοντας ένα ακόμη μετέωρο βήμα που μπορεί να οδηγήσει την Αθήνα και την Άγκυρα στο χάος.
Η εξήγηση για την στάση αυτή του προέδρου της
Τουρκίαςπου συμπεριφέρεται σαν... τρελό φορτηγό με σπασμένα φρένα σε κατηφορικό δρόμο ήρθε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο απ' όσα είπε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και εν αγνοία τους καταγράφηκε από τα ανοιχτά μικρόφωνα που ήταν μπροστά τους.
Μπορέλ: Πώς ήταν;
Κάρενμπαουερ: Δύσκολα. Λίγο πιο ομαλά με την ελληνική πλευρά, αλλά πολύ δύσκολα με την τουρκική πλευρά.
Μπορέλ: Οι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι με τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου.
Κάρενμπαουερ: Ναι, ναι.
Μπορέλ: Θεωρούν ότι οι Ελληνες δεν είναι αξιόπιστοι.
Κάρενμπαουερ: Πιστεύω ότι θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία Άνγκελα Μέρκελ με Ερντογάν την Παρασκευή.
Οι απειλές του Ερντογάν διατυπώθηκαν την Τετάρτη, λίγες ώρες πριν την επικείμενη κύρωση της Συμφωνίας τμηματικής Οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που έχει... αφιονίσει τον Ερντογάν και το απαράτ της Άγκυρας επειδή ακυρώνει στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Αυτό όμως που δεν ήξερε ο πρόεδρος της Τουρκίας όταν έκανε τις δηλώσεις του ήταν ότι η ψηφοφορία μετατέθηκε για μία ημέρα και τελικώς θα διεξαχθεί σήμερα Πέμπτη έπειτα από το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, αίτημα ακατανόητο με δεδομένο ότι οι βουλευτές του Αλέξη Τσίπρα θα ψηφίσουν «παρών» στην συμφωνία για ΑΟΖ με την Αίγυπτο, αλλά εξηγήσιμο εάν κάποιος αναλογιστεί ότι πιθανώς στην αξιωματική αντιπολίτευση ποντάρουν στο ενδεχόμενο αποστασιοποίησης κάποιου(ων) βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Το τηλεφώνημα ΤραμπΟι 24 ώρες παράτασης της αγωνίας, λόγω της μετάθεσης της ημερομηνίας έγκρισης της συμφωνίας με την Αίγυπτο -η οποία άλλωστε αποτελεί κόκκινο πανί για τους Τούρκους- δημιούργησε ένα παράθυρο ευκαιρίας για την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών με σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης που προκαλεί η Τουρκία κι ενώ το Oruc Reis συνεχίζει τις έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα για 18η ημέρα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης.
«Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ» επιθσημαίνεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την τηλεφωνική συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ. Όπως αναφέρεται επισήμως από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Αθήνα «ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες».
Η αγωνία για την πορεία της αμερικανικής πρωτοβουλίας και τα ερωτήματα για το αν θα εξελιχθεί σε διαμεσολάβηση αποτυπώνεται εύγλωττα στη φωτογραφία που δείχνει την πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και την διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβη Ελένη Σουρανή να παρακολουθούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνομιλεί με τον Ντόναλντ Τραμπ από ειδική τηλεφωνική συσκευή κρυπτογράφησης που μεταφέρθηκε από την αμερικανική πρεσβεία στο Μέγαρο Μαξίμου για λόγους διασφάλισης του απόρρητου της επικοινωνίας με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Μετά το τηλεφώνημα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Την ίδια στιγμή, η συζήτηση Καρενμπάουερ-Μπορέλ μπροστά σε ανοιχτά μικρόφωνα αποκάλυψε ότι αύριο Παρασκευή η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να τηλεφωνήσει εκ νέου στον Ταγίπ Ερντογάν.
πηγή: protothema.gr