Το ΝΑΤΟ έχει διαμηνύσει σε προγενέστερο χρόνο στις χώρες μέλη του ότι θα πρέπει να αποσύρουν τα ρωσικά όπλα, που διαθέτουν, αντικαθιστώντας τα με συστήματα του δυτικού οπλοστασίου - Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος επισπεύδει τις διαδικασίες.
«Είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών η Ελλάδα να συνεχίσει τη μετάβαση του στρατιωτικού της εξοπλισμού από οπλικά συστήματα ρωσικής παραγωγής μέσω του ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος». Η συγκεκριμένη πρόβλεψη του επονομαζόμενου νομοσχεδίου Μενέντεζ, που έγινε νόμος του αμερικανικού κράτους τον περασμένο Δεκέμβριο, αποκτά νέα διάσταση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων της Μόσχας με την Ουάσιγκτον αλλά και συνολικά με το ΝΑΤΟ.
Ο νόμος για την «Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας», ύστερα από την υπογραφή της τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας των δύο χωρών τον περασμένο Οκτώβριο, έθεσε και επίσημα την αξίωση της αμερικανικής κυβέρνησης για την απεξάρτηση των Ενόπλων Δυνάμεων από οπλικά συστήματα made in Russia.
Πρόκειται για θέση, η οποία έχει γνωστοποιηθεί στην ελληνική πλευρά τα τελευταία χρόνια, όμως από τις 24 Φεβρουαρίου και μετά, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε το σύνθημα της στρατιωτικής επίθεσης στην Ουκρανία, τίθεται σε άλλη βάση. Η εξέλιξη αυτή δεν αφορά μόνο την Ελλάδα καθώς το ΝΑΤΟ έχει διαμηνύσει σε προγενέστερο χρόνο στις χώρες μέλη του ότι θα πρέπει να αποσύρουν τα ρωσικά όπλα, που διαθέτουν, αντικαθιστώντας τα με συστήματα του δυτικού οπλοστασίου.
Πώς οι ΗΠΑ ενισχύουν την αεράμυνα της Ουκρανίας
Στο πλαίσιο αυτό, ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος επισπεύδει τις δρομολογημένες διαδικασίες στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας λειτουργώντας ως τον απόλυτο καταλύτη στην κατεύθυνση μηδενικής στρατιωτικής εξάρτησης από το Κρεμλίνο. Βέβαια, για τη μετάβαση αυτή απαιτείται ένας εύλογος χρόνος αφού τα ρωσικά οπλικά συστήματα των νατοϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, είναι κρίσιμης σημασίας για την εθνική τους ασφάλεια.
Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού οι ΗΠΑ ενισχύουν την αεράμυνα της Ουκρανίας με αντιαεροπορικά συστήματα σοβιετικής κατασκευής, στην προμήθεια των οποίων είχαν προχωρήσει μυστικά στο παρελθόν για να εξετάσουν την τεχνολογία, που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός. Ενα τέτοιο σύστημα, που στέλνει η Ουάσιγκτον στο Κίεβο, είναι και το αντιαεροπορικό OSA-ΑΚ, το οποίο επιχειρεί και στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Στο ίδιο πνεύμα εντάσσεται και η προθυμία της Σλοβακίας να παράσχει συστήματα αεράμυνας S-300 στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να δημιουργηθεί μία αξιόπιστη αντιαεροπορική ομπρέλα πάνω από στόχους ζωτικής σημασίας στη χώρα του για την απόκρουση των ρωσικών πυραυλικών και αεροπορικών επιθέσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια για να προχωρήσει η παραχώρηση αυτή είναι η ταυτόχρονη αντικατάσταση των S-300 της Σλοβακίας με αντίστοιχο δυτικό οπλικό σύστημα ώστε να μην υπάρξει κενό εθνικής ασφάλειας αλλά και κενό ασφάλειας χώρου του ΝΑΤΟ.
Με τη συζήτηση για την απόσυρση των ρωσικών όπλων από τους νατοϊκούς στρατούς να βρίσκεται πιο ψηλά από ποτέ στην ατζέντα, η ρωσική εισβολή θεωρείται από πολλούς στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού ως ευκαιρία για να ξεφορτωθεί η Δύση, μέσω της ενίσχυσης της Ουκρανίας, μια ώρα αρχύτερα ολόκληρο το ανεπιθύμητο οπλοστάσιο, που φέρει την σφραγίδα της Μόσχας. Σε μια τέτοια προοπτική η χώρα μας θα κληθεί να αντιμετωπίσει πραγματικά μία πρόκληση, που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και σημαντικές αποφάσεις, αφού τα ρωσικά οπλικά συστήματα στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν στρατηγικό χαρακτήρα και καθοριστική επιχειρησιακή συμβολή στη θωράκιση της.
Αγοράστηκαν από την Κύπρο, έθεσε βέτο η Τουρκία
Ειδικότερα, από το 2000 έχει ενταχθεί στην Πολεμική Αεροπορία το σύστημα κατευθυνόμενων βλημάτων S-300 PMU1, που αρχικά είχε αγοραστεί από την Κυπριακή Δημοκρατία την χρονιά του 1997 αλλά δεν έφτασε ποτέ στο νησί ύστερα από σφοδρές αντιδράσεις της Τουρκίας και αμερικανικές πιέσεις και τελικώς εγκαταστάθηκε στην Κρήτη. Το ρωσικής κατασκευής κινητό πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα παρέχει κάλυψη στρατευμάτων και ζωτικών εγκαταστάσεων, από αεροπορικές απειλές προερχόμενες από οποιονδήποτε τύπο αεροδυναμικού στόχου, καθώς και από βαλλιστικούς ή τακτικού πεδίου μάχης πυραύλους με βεληνεκές 150 χλμ.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν δύο πυροβολαρχίες S-300 PMU1 με 12 εκτοξευτές και 96 βλήματα. Στις 13 Δεκεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε η πρώτη βολή του οπλικού συστήματος, με την ονομασία «Λευκός Αετός 2013», την οποία εκτέλεσε η 11η Μοίρα Κατευθυνομένων Βλημάτων της 126 Σμηναρχίας Μάχης, στο Πεδίο Βολής Κρήτης. Η βολή ήταν απόλυτα επιτυχημένη με τον πύραυλο να εξουδετερώνει μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε απόσταση 30 χλμ. Η αναβάθμιση των ελληνικών S-300 PMU1 όμως, που θα πολλαπλασίαζε τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ λόγω του βέτο, που έθεσαν οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο του εμπάργκο ρωσικών όπλων ύστερα από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.
Στο μεταξύ, το σύστημα βραχέως βεληνεκούς TOR-M1 παρέχει υψηλές δυνατότητες αντιαεροπορικής προστασίας στον Ελληνικό Στρατό με μέγιστο βεληνεκές καταστροφής στόχου τα 12 χλμ και μέγιστο ύψος εμπλοκής τα 6 χλμ. Το ρωσικό σύστημα μπορεί ταυτόχρονα να επεξεργάζεται μέχρι 48 στόχους και με παρακολούθηση των 10 πλέον επικίνδυνων. Ο χρόνος αντίδρασης από τον εντοπισμό του στόχου μέχρι την εκτόξευση βλήματος είναι της τάξης των 5-8 δευτερολέπτων. Είναι χαρακτηριστικό πως οι TOR-M1 έχουν δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής δύο στόχων εντός παραθύρου διαστάσεων (15x15) με ταυτόχρονη καθοδήγηση δύο βλημάτων (διαφορά εκτόξευσης 4 δευτερολέπτων). Το αντιαεροπορικό σύστημα μπορεί να προσβάλλει αεροσκάφη, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κατευθυνόμενα βλήματα αντιραντάρ (HARM), πυραύλους CRUISE, πυρομαχικά τελικής καθοδήγησης κλπ.
Το όπλο μεγάλης διατρητικής ικανότητας φορτωμένο σε... Hummer
Αν και παλαιότερης τεχνολογίας, τα αντιαεροπορικά συστήματα OSA μπορούν να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες ενισχύοντας την αντιαεροπορική κάλυψη σε συγκεκριμένες περιοχές. Το ρωσικής κατασκευής οπλικό σύστημα εντάχθηκε στις Ενοπλες Δυνάμεις το 1992 ύστερα από την παραλαβή του από την πρώην Ανατολική Γερμανία. Χρησιμοποιείται για την προστασία ευρείας περιοχής από εχθρικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, που πετούν σε πολύ χαμηλά και χαμηλά ύψη σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Εχει βεληνεκές 12 χλμ με την εμβέλεια του ραντάρ να φτάνει τα 45 χλμ ενώ φέρει 6 βλήματα με πολεμική κεφαλή των 18 κιλών.
Οσον αφορά στις χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις, το ρωσικό αντιαρματικό Kornet-E, που διαθέτει ο Στρατός Ξηράς, εξασφαλίζει πλήγματα σε άρματα και θωρακισμένα οχήματα σε μέγιστη απόσταση 5,5χλμ. Πρόκειται για ένα βαρύ αντιαρματικό όπλο μεγάλης διατρητικής ικανότητας, που φέρει κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας και έχει τοποθετηθεί σε στρατιωτικά οχήματα Hummer.
Ρωσικής προέλευσης και σχεδίασης είναι και τα 3 πλοία ταχείας μεταφοράς τύπου ZUBR του Πολεμικού Ναυτικού. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα σε μέγεθος αερόστρωμνα αποβατικά σκάφη στον κόσμο με ικανότητα μεταφοράς 500 στρατιωτών. Τα πλοία αυτά ναυπηγήθηκαν στο ναυπηγείο της εταιρίας ALMAZ της Αγίας Πετρούπολης με το ένα εξ αυτών να παραδίδεται στο Ρωσικό Ναυτικό τη δεκαετία του ’90. Η χώρα μας παρέλαβε το συγκεκριμένο σκάφος από το Ρωσικό Ναυτικό το 2000 και ακολούθησαν τα υπόλοιπα 2 νεότευκτα.
Το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει και 4ο ZUBR με την ονομασία «ΙΘΑΚΗ», ουκρανικής προέλευσης. Ναυπηγήθηκε το 1992 στο ναυπηγείο της εταιρίας MORYE στη Θεοδοσία της Ουκρανίας και το έτος 2000 υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ της ελληνικής και της ουκρανικής πλευράς με την επίσημη παραλαβή του πλοίου από το Πολεμικό Ναυτικό και την ύψωση της Ελληνικής Σημαίας να γίνεται στις 2 Μαρτίου 2001.