Η τελική λίστα των οπλικών συστημάτων που έχει ζητήσει το ΓΕΕΘΑ για τον αμυντικό θόλο της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια των ισραηλινών της SIBAT της διεύθυνσης Αμυντικής Συνεργασίας του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ.
Πώς σχεδιάζεται και τι θα καλύπτει ο αμυντικός θόλος της χώρας;
Το ΓΕΕΘΑ σχεδιάζει τη συγκρότηση του ελληνικού αντιπυραυλικού, αντιαεροπορικού, αντί-drone θόλου που θα καλύπτει όλη την ελληνική επικράτεια από τον Έβρο μέχρι τη Κρήτη και όλο το Αιγαίο.
Όπως μεταφέρουν πληροφορίες του newmoney, το ΓΕΕΘΑ έχει ζητήσει διαθεσιμότητες και τιμές για συγκεκριμένα οπλικά συστήματα και ραντάρ από τις δύο εταιρείες την IAI (Israel Aerospace industries) με το BARAK MX και την Rafael με το spyder, χωρίς να βρίσκεται στη λίστα το περιβόητο νέο ισραηλινο-αμερικάνικο σύστημα David sling.
Αρχικά είχε σχεδιαστεί η κάλυψη:
Της ηπειρωτικής χώρα με το νέο σύστημα της IAI, το BARAK ΜΧ με ένα τύπο πυραύλου καθοδηγούμενο ηλεκτρομαγνητικά σε τρεις εκδόσεις που θα καλύπτουν όλες τις επιχειρησιακές απαιτήσεις σε αποστάσεις (μικρά, μεσαία, μεγάλη, πολύ μεγάλη με το ίδιο στην ουσία τύπο) και σε είδος απειλής, (αεροσκάφη, βαλλιστικούς πυραύλους, drones) (πρόσφατα το απέκτησε και η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία).
Των νησιών του Αιγαίου με το παλιό σύστημα της Rafael, το Spyder, (γνωστό από το ισραηλινό iron dome) σε μία ευέλικτη κατασκευή όπου όλα τα υποσυστήματα (Radar, θάλαμος ελέγχου και εκτοξευτές θα είναι πάνω σε όχημα). Το σύστημα της Rafael είναι για μικρές και μεσαίες αποστάσεις με δύο τύπους πυραύλων, το PYTHON με υπέρυθρη καθοδήγηση και το DERBY με ηλεκτρομαγνητική καθοδήγηση (οι πύραυλοι αυτοί μάλιστα χρησιμοποιούνταν παλαιότερα από μαχητικά αεροσκάφη σε αποστολές αναχαίτισης αεροσκαφών).
Σημαντικό ρόλο θα παίξει το συνολικό κόστος, καθώς έχουν υπολογιστεί στα 2 δισ. ευρώ όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
Ο ελληνικός αντιαεροπορικός θόλος, φέρεται πως θα ονομαστεί BLUE MULTI DOME (Γαλάζιος πολυμορφικός Θόλος) και η αλλαγή του δόγματος της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία θα εξασφαλίζει τον ενιαίο έλεγχο όλων των συστημάτων, είναι βασική προτεραιότητα για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Σε όλο αυτό το πλάνο φαίνεται ότι το Ισραήλ παίζει σημαντικό ρόλο με την Ελλάδα να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα διδάγματα και επιτεύγματα που έχει καταφέρει η χώρα στην αμυντική βιομηχανία και τη συνεργασία να γίνεται ολοένα και στενότερη.
Αυτή η συνεργασία προωθείται συνεχώς και, σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα ειδική ομάδα της IAI πρόκειται να βρεθεί στην ΕΑΒ με στόχο να συμβάλει στην παραπέρα εξέλιξη και αναβάθμιση του ελληνικού αντι-drone συστήματος «Κένταυρος» το οποίο θα τοποθετηθεί στις τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ και όχι μόνο.
Παράλληλα εξετάζει σοβαρά τη συνεργασία της και με την ελληνική εταιρεία MILTECH στον τομέα των ηλεκτρονικών, των EO & IR αισθητήρων, των κανίστρων και των καλωδιώσεων εν γένει.
Τέλος προωθείται η συνεργασία της ΙΑΙ με την ΕΑΒ – ΕΑΣ, την MILTECH και την IDE στον τομέα των ηλεκτρονικών και των δορυφορικών συστημάτων μετά την απόφαση του υπουργού Άμυνας να υιοθετήσει την προμήθεια της Ισραηλινής έκδοσης των F-35. Η ισραηλινή έκδοση διαθέτει το σύστημα OPAL, το σύστημα που συντόνισε τις αναχαιτίσεις της πρώτης επίθεσης από Ιράν για Αμερικανούς Άγγλους ισραηλινούς.
Αν τελικά συμβεί αυτό, η ΙΑΙ – σύμφωνα με πληροφορίες – θα αναθέσει κατά αποκλειστικότητα στην Ελλάδα την κατασκευή ενός απόρρητου υποσυστήματος στο F-35 που θα εξασφαλίζει τη διασύνδεση όλων των συστημάτων, εδάφους, θαλάσσης και αέρος με άμεση (real time) μετάδοση των πληροφοριών με βάση τα Ελληνικά Πρωτόκολα με ότι αυτό συνεπάγεται, όχι μόνο για την πλήρη αξιοποίηση των F-35, αλλά για την αποτελεσματικότητα της ελληνικής αεράμυνας.