Έως τον ερχόμενο Μάιο το αργότερο όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που φτάνουν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αναμένεται να απαντήσουν εγγράφως οι Αμερικανικές αρχές στο Ελληνικό αίτημα για απόκτηση από την Πολεμική Αεροπορία του μαχητικού 5ης γενιάς F-35. Ο φάκελος LOR(Letter of Request) που απέστειλε η Ελλάδα επεξεργάζεται με γοργούς ρυθμούς από τους Αμερικανούς και το F-35 Lightning II Joint Program Office.Η απάντηση την οποία θα λάβει η Αθήνα μέσω της γνωστής διαδικασίας LOA (Letter of Availability) θα περιέχει όλες τις λεπτομέρειες της Αμερικανικής πρότασης και ουσιαστικά θα σηματοδοτεί την είσοδο της Ελλάδας και της Πολεμικής Αεροπορίας στο κλειστό club του Stealth μαχητικού. Η έγκριση του Κογκρέσου για τα Ελληνικά F-35 έπειτα από αίτημα του προέδρου Μπάιντεν στην οποία αναφέρεται σε δημοσίευμα της η Wall Street Journal-συνδέοντας τη μάλιστα με την αποδέσμευση 40 καινούργιων F-16 και τον εκσυγχρονισμό ακόμη 80 της Τουρκικής αεροπορίας-αποτελεί ουσιαστικά τυπική διαδικασία όπως αναφέρουν πηγές από τις ΗΠΑ.
Αφού ήδη αποτελεί ειλημμένη απόφαση των Αμερικανών η πώληση στην Ελλάδα του μαχητικού 5ης γενιάς. Άλλωστε και ο αριθμός των 30 μαχητικών ο οποίος αναφέρεται στο δημοσίευμα είναι ενδεικτικός αφού το Ελληνικό αίτημα αφορά 20 συν 20 Stealth αεροσκάφη. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα η Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται μια ‘’ανάσα’’ πριν από την τελική επιλογή της Αεροπορικής Βάσης η οποία θα αποτελέσει τη ‘’φωλιά’’ των πανίσχυρων Αμερικανικών μαχητικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost πολύ ισχυρό προβάδισμα έχει πλέον η Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας η οποία φιλοξενεί την 117 Πτέρυγα Μάχης. Η Ανδραβίδα αποτελεί το ορμητήριο των ‘’γερόλυκων’’ της Πολεμικής Αεροπορίας F-4 Phantom της 338 Πολεμικής Μοίρας ‘’ΑΡΗΣ’’ τα οποία σύμφωνα με τον σχεδιασμό της HAF αναμένεται να αποσυρθούν έως τα τέλη της δεκαετίας.
Η παλαιότητα πάντως των εγκαταστάσεων σε συνδυασμό με τις πολύ αυστηρές προδιαγραφές που θέτουν οι Αμερικανοί σε ζητήματα ασφάλειας, επικοινωνιών, διαλειτουργικότητας και ηλεκτρονικού εξοπλισμού επιβάλλουν ουσιαστικά μια σειρά από έργα υψηλού κόστους. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες η Πολεμική Αεροπορία έχει ζητήσει από τους Αμερικανούς μέσω των SSI(Security ofSupply and Information) να συνδράμει γενναία στα έργα. Χαρακτηριστικό των απαιτήσεων είναι ότι κάθε shelter το οποίο θα φιλοξενεί μαχητικό F-35 θα πρέπει να διαθέτει πέρα από τον υπόλοιπο εξοπλισμό και οπτική ίνα.
Κάθε φορά που το αεροσκάφος θα επιστρέφει από αποστολή θα ‘’κουμπώνει’’ πάνω του η καλωδίωση ώστε να ελέγχονται όλα τα δεδομένα και το λογισμικό. Την έγγραφη Αμερικανική απάντηση μέσω LOA θα ακολουθήσουν συζητήσεις και προετοιμασία για την υπογραφή της σχετικής διακρατικής σύμβασης ώστε τα Ελληνικά F-35 να πάρουν σειρά στη γραμμή παραγωγής. Η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin έχει δυνατότητα να παραδίδει κάθε χρόνο 150 Stealth αεροσκάφη στους πελάτες της με τη ζήτηση να έχει ήδη εκτιναχθεί στα ύψη.
Γερμανία, Πολωνία και Καναδάς αποτελούν νέους πελάτες ενώ Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Αυστραλία και Ιταλία έχουν ήδη εκδηλώσει πρόθεση να αυξήσουν τον αριθμό των F-35 που ήδη διαθέτουν. Επιπλέον τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία ενδιαφέρονται να εισέλθουν στο πρόγραμμα αλλά και χώρες της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού Κόσμου γενικότερα.
Η Ελλάδα πάντως ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ αλλά και με δεδομένη την Στρατηγική Συμφωνία που έχει ήδη υπογράψει με τις ΗΠΑ έχει πλεονέκτημα στη γραμμή παραγωγής αφού άλλωστε δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος ο αριθμός των πρώτων 20 μαχητικών που ζητά. Έτσι εάν η συμφωνία υπογραφεί άμεσα δεν αποκλείεται σε περίπου τέσσερα με πέντε χρόνια να παραλάβει τα πρώτα F-35.
ΠΗΓΗ: Newpost.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook