Σε «pole position» ενόψει των μεγαλύτερων ροών family offices στην ιστορία, βρίσκεται η Ελλάδα για το 2023. Σύμφωνα με έρευνα της Henley & Partners, η χώρα μας καταλαμβάνει την 4η θέση ανάμεσα στις πιο ελκυστικές χώρες για να επιλέξει κάποιος πλούσιος να τοποθετήσει τα χρήματά του και τη μόνιμη κατοικία του.
Τα πράγματα για το 2022 έχουν πρωτοφανή μεταβλητότητα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, του πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης, της γεωπολιτικής αστάθειας και των αλλαγών στο γενικότερο status quo. Σε αυτό το διεθνώς ασταθές περιβάλλον, η Ελλάδα έχει μετατραπεί ήδη σε «μαγνήτη» οικογενειών που έχουν περιουσία άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων, ως μόνιμη κατοικία. Και γιατί έχει σημασία αυτό;
Ο Άντριου Αμόιλς, Επικεφαλής Ερευνών της New World Health, εξηγεί πως «οι δείκτες της HNWI για τη μετανάστευση (πλουσίων) αποτελεί ένα εξαιρετικό βαρόμετρο για την υγεία της οικονομίας». Και προσθέτει πως αρκετοί άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση ακραίας κινητικότητας.
Οι κινήσεις αυτές, μπορεί να αποτελούν έναν δείκτη, ένα προειδοποιητικό καμπανάκι σχετικά με τα μελλοντικά trends που έρχονται. «Το 2022», έχει πει ο CEO της Henley & Partners, Γιέργκ Στέφεν, «έχει εξαιρετικά επενδυτικά trends. Η πρόβλεψη για το 2022, κάνει λόγο για ένα ακραία ρευστό περιβάλλον διεθνώς. Ως το τέλος του έτους, 88.000 εκατομμυριούχοι αναμένεται να έχουν μετακομίσει σε νέες χώρες, 22.000 εκ των οποίων λιγότεροι από το 2019, όταν 110.000 πολίτες αποφάσισαν να επανεγκατασταθούν», λέει ο κ. Στέφεν και εξηγεί: «Την επόμενη χρονιά, αναμένεται ο μεγαλύτερος αριθμός ιστορικά σε ροές “εκατομμυριούχων μεταναστών” -125.000-, καθώς χιλιάδες επενδυτές και οι οικογένειές τους ετοιμάζονται για τον νέο post-Covid κόσμο».
Πού θα πάνε λοιπόν όλοι αυτοί; Οι επενδυτές δίνουν μεγάλη σημασία και στη φήμη της χώρας, καθώς προτιμούν να αποκτήσουν δεύτερη υπηκοότητα σε μια χώρα που δεν φημίζεται ως -για παράδειγμα- επιρρεπής στις… χρεοκοπίες. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν δεκάδες άλλοι παράγοντες που συνυπολογίζονται, όπως η ποιότητα της εκπαίδευσης, η ποιότητα ζωής γενικότερα, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ευκολία πρόσβασης σε άλλες αγορές, το σταθερό φορολογικό σύστημα, η ταχύτητα των διαδικασιών χορήγησης κ.α.
Η έρευνα της Henley & Partners, συνυπολογίζει, για να φτάσει στο συμπέρασμα ως προς την κατάταξη των πιο ελκυστικών χωρών, μια σειρά από παράγοντες: Τη φήμη, την ποιότητα ζωής, τους φόρους, την απουσία βίζας, τον καιρό επεξεργασίας του αιτήματος, τις οικονομικές απαιτήσεις του προγράμματος, τα συνολικά κόστη που θα χρειαστούν, το διάστημα που χρειάζεται μέχρι να λάβει κανείς υπηκοότητα και οι απαιτήσεις του συστήματος χορήγησης «χρυσής βίζας».
Με συνυπολογισμό της -με άριστα το 10- όλων των παραγόντων, η H&P εξάγει το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα είναι η 4η πιο ελκυστική στους εκατομμυριούχους μετανάστες, πίσω από Πορτογαλία, Αυστρία και Ιταλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνολική βαθμολογία, η Ελλάδα, με 72 βαθμούς, είναι αρκετά πιο πάνω στην κατάταξη από χώρες όπως το Μονακό, ο Καναδάς, η Ισπανία, οι ΗΠΑ, το Ντουμπάι κ.α..
Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Πορτογαλία με 75 βαθμούς, τη δεύτερη η Αυστρία με 74, ισοβαθμώντας με την Ιταλία, την τρίτη η Ελβετία με 73 βαθμούς, ενώ μετά την Ελλάδα ακολουθεί η Μάλτα με 65 βαθμούς.
Η χώρα μας βαθμολογείται με 7 στη φήμη, 8 στην ποιότητα ζωής, 7 στη φορολογία, 10 στις διαδικασίες για την έκδοση Visa, 9 στο χρόνο που απαιτείται, 6 στις επενδυτικές απαιτήσεις και το συνολικό κόστος 8, στο χρόνο που απαιτείται μέχρι να δοθεί η υπηκοότητα 6.
πηγή: newmoney