Τρεις φορές, ο 45χρονος αστυνομικός, που προφυλακίστηκε για την κακοποίηση των παιδιών του, φέρεται να είχε υποβληθεί σε ψυχομετρικά τεστ επαναξιολόγησης της ψυχικής του υγείας στη Διεύθυνση Υγειονομικού της ΕΛ.ΑΣ., και κάποιες φορές για επανέλεγχο μετά από τρεις μήνες.
Η 35χρονη σύζυγός του, αστυνομικός και εκείνη, μετά την καταγγελία του περασμένου Φεβρουαρίου, εξετάστηκε από ψυχολόγο της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος την παρέπεμψε στην ψυχιατρική κλινική του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, όπου διαγνώστηκε με κατάθλιψη, αυτοκτονικό ιδεασμό και έλαβε φαρμακευτική αγωγή. Σημειώνεται ότι χθες ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση κάλεσε την 35χρονη να καταθέσει συμπληρωματικά, παρότι το είχε κάνει δικονομικά και στους αστυνομικούς.
Το 2008, ο 45χρονος αστυνομικός που προφυλακίστηκε για την κακοποίηση των παιδιών του, είχε διαγνωστεί με ψύχωση, κρίσεις πανικού, διαταραχές άγχους και είχε λάβει φαρμακευτική αγωγή. Μέχρι το 2010 είχε απασχολήσει για 10 πειθαρχικές και ποινικές υποθέσεις, μέχρι το 2019 όταν εγκρίθηκε η πρόταση για τη μετακίνησή του στη Βουλή, όπου ήταν «υπόδειγμα» αστυνομικού υπαλλήλου. Από τότε μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2024, όταν τον κατήγγειλε η σύζυγός του για ενδοοικογενειακή βία, έφερε τον οπλισμό του, ενώ όταν εξετάστηκε από υπηρεσιακό ψυχίατρο διαγνώστηκε με διαταραχή προσαρμογής.
Με αφορμή αυτή τη φρικτή σε περιγραφές υπόθεση, ήρθε και πάλι στην επιφάνεια ο τρόπος και η συχνότητα εξέτασης των αστυνομικών για την ψυχική τους υγεία. Από τους περίπου 55.000 αστυνομικούς, από το 2009, με τον νόμο 3169, όταν συστάθηκε η Υπηρεσία Καταλληλότητας Οπλοφορίας, έως το 2020 είχε εξεταστεί το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού. Η επανεξέτασή του κάθε 5 χρόνια όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος φαντάζει ανέφικτη, γι’ αυτό τον λόγο δίνεται προτεραιότητα σε αστυνομικούς που υπηρετούν σε υπηρεσίες «πρώτης γραμμής», όπως σε Αμεση Δράση, ΔΡΑΣΗ, ΔΙ.ΑΣ., ΟΠΚΕ, ΜΑΤ, οι οποίοι επανελέγχονται κάθε 6 μήνες.
Από αυτούς που εξετάστηκαν, περίπου το 5% των αστυνομικών «αφοπλίστηκε», ενώ ο αριθμός των αστυνομικών που κρίθηκε ότι πρέπει να επανεξεταστούν έφθασε σε ποσοστό άνω του 10%.
Οι αστυνομικοί αρχικά εξετάζονται απαντώντας ένα πολυφασικό ερωτηματολόγιο ψυχοτεχνικών τεστ, για την ανάδειξη, μεταξύ άλλων, αντικοινωνικής συμπεριφοράς και επιθετικότητας. Στόχος η ανάδειξη των… δόκτωρ Τζέκιλ και κύριων Χάιντ της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι πίσω από τη «βιτρίνα» των επαγγελματιών μπορεί να κρύβουν μία μετάλλαξη βίαιης και επικίνδυνης συμπεριφοράς προς μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντος, αλλά και πολίτες που έρχονται αντιμέτωποι.
Χρησιμοποιούνται ψυχοτεχνικά τεστ που χρησιμοποιεί ο Ελληνικός Στρατός, τα οποία προσαρμόστηκαν πάνω στο τεστ MMPI-2-(Minnesota Multiphasic Personality Inventory-2), το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί το 2017 και το 16PF (16 Παράγοντες της Προσωπικότητας).
Τα ψυχοτεχνικά τεστ αξιολογούν μια σειρά από παραμέτρους όπως αντικοινωνική συμπεριφορά, συναισθηματική αστάθεια, ισχύς του Εγώ, παρεκκλίνουσες συμπεριφορές, ενοχική προδιάθεση και κατάχρηση ουσιών.
Το τεστ εμπεριέχει κάποιες ασυνήθιστες ερωτήσεις-προτάσεις οι οποίες έχουν έναν χαρακτήρα αποπροσανατολισμού του εξεταζόμενου, ενώ κάποιες ουσιαστικές επαναλαμβάνονται με άλλη διατύπωση έτσι ώστε να αναδείξουν τα «ψέματα», όταν εκείνος απαντήσει διαφορετικά σε αυτές που έχουν το ίδιο νόημα.
Πηγή:eleftherostypos.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube