Με τροπολογία της Νίκης Κεραμέως που πέρασε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίστηκε ποιοι εκπαιδευτικοί δεν θα μπορούν να διδάσκουν στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο.
Πιο συγκεκριμένα, καθηγητές και δάσκαλοι που δεν θα παρουσιάζουν πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR), δεν θα έχουν καν πρόσβαση στις σχολικές μονάδες.
Στη συνέχεια θα επιβάλλεται αναστολή καθηκόντων, περικοπή μισθού και μη προσμέτρηση υπηρεσίας για τους εκπαιδευτικούς. Για την κάλυψη των κενών που αναμένεται να υπάρξουν, θα μπορούν να προσλαμβάνονται στη θέση των εκπαιδευτικών , αναπληρωτές με τη «φόρμουλα» των τρίμηνων συμβάσεων, οι οποίες θα μπορούν να ανανεωθούν για τρεις ακόμα μήνες αν θεωρηθεί αναγκαίο. Για τους εκπαιδευτικούς που θα αντικαθιστούν όσους αρνηθούν να συμμορφωθούν με τα κυβερνητικά μέτρα, θα ισχύουν ακριβώς οι ίδιες προϋποθέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί περίπου το 70% των εκπαιδευτικών, ωστόσο κυβέρνηση και επιστήμονες υποστηρίζουν ότι χρειάζεται να εμβολιαστούν και οι υπόλοιποι, καθώς θέλουν να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες να μπει και πάλι η εκπαίδευση σε… περιπέτειες. Στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας άλλωστε, είναι να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία μέσω της δια ζώσης διδασκαλίας.
Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης
Από τη μεριά της η κυβέρνηση επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι τιμωρητικό, αλλά επιδιώκει να προστατεύσει την εκπαιδευτική κοινότητα, από τους καθηγητές και τους δασκάλους μέχρι το υπόλοιπο προσωπικό και τους μαθητές. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στη Βουλή ότι δεν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών, αν και παραδέχθηκε ότι αυτό υπήρξε αρχικά ως σκέψη στο κυβερνητικό επιτελείο.
Ο κ. Μητσοτάκης ωστόσο τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί που δεν θα συμμορφώνονται με τα μέτρα που αποφασίστηκαν, θα υποβάλλονται σε «πρόσθετη ταλαιπωρία» για λόγους δημόσιας υγείας καθώς θα πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού τεστ με δικά τους έξοδα. Ουσιαστικά, θεσπίστηκε ένα αντικίνητρο οικονομικής φύσης για όσους δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο.
Αντίστοιχη τοποθέτηση έκανε και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης όταν ρωτήθηκε για τις αναστολές των εκπαιδευτικών, αλλά και των υγειονομικών. «Ο σκοπός δεν είναι να τιμωρήσουμε οποιονδήποτε. Ο σκοπός του μέτρου είναι να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία», είπε ο υπουργός Εσωτερικών στο MEGA.
Γιατί δεν κατατέθηκε η τροπολογία στο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Τα Νέα», η τροπολογία δεν κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση, το οποίο υπερψηφίστηκε χθες στη Βουλή, αφού, όπως ανέφεραν υπουργικές πηγές «εάν κατατίθετο στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που ψηφιζόταν χθες, η τροπολογία θα θεωρούταν εκπρόθεσμη».
Αναλυτικά, το άρθρο 1 της επίμαχης τροπολογίας
Στο άρθρο 1 της τροπολογίας με τίτλο: «Προσλήψεις προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών, μελών ΕΕΠ & ΕΒΠ κατά το διδακτικό έτος 2021», η παράγραφος 8 αναφέρει:
«Στην περίπτωση εκείνη που μόνιμοι ή απασχολούμενοι με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ δεν προσκομίσουν πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα στην παρ. 1, τότε δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στην σχολικές μονάδες, στις οποίες υπηρετούν και επέρχονται οι εξής συνέπειες:
α) Στους μόνιμους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ, με απόφαση του διευθυντή εκπαίδευσης επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής και ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολή καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά το χρόνο αναστολή καθηκόντων, ο οποίος δε λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται οι αποδοχές. Με όμοια απόφαση αίρεται η αναστολή, εφόσον προσκομίζεται πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα στην παρ. 1.
β) Οι προσωρινοί αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, καθώς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ, οι οποίοι κατά την ημέρα ανάληψης υπηρεσίας δεν προσκομίζουν στο Διευθυντή/Προϊστάμενο της οικίας σχολικής μονάδας, στον Προϊστάμενο των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ), στον Προϊστάμενο των Κέντρων Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ), στον Διευθυντή Εκπαίδευσης ή στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευση, πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα στην παρ.1, δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία.
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων δύναται να καθορίζονται περαιτέρω συνέπειες στην περίπτωση επανειλημμένης παράβασης της παρούσας περίπτωσης».
πηγή: in