Ο Σωτήρης Τσιόδρας απηύθηνε έκκληση σε γονείς και άλλους πολίτες, αναφορικά με τον τρόπο που επικοινωνούν την πανδημία στα παιδιά.
Ο λοιμωξιολόγος κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία μετάδοσης του κορωνοϊού, θέλησε να κάνει ειδική μνεία σε δημοσιεύματα που αφορούν σε θανάτους νεαρών και παιδιών από τον κορωνοϊό.
«Τα παιδιά μας πρέπει να αισθανθούν ήρεμα και να παίρνουν αξιόπιστες πληροφορίες» είπε. Ο Σωτήρης Τσιόδρας επέμεινε πως η ασθένεια εξαιρετικά σπάνια δημιουργεί σοβαρές επιπτώσεις στα παιδιά και κάλεσε όλους τους Έλληνες να αποφύγουν τη δημιουργία φόβου σε αυτά.
Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος, είναι πολύ σημαντικό να εξηγήσουμε στα παιδιά τους λόγους που πρέπει να μείνουν σπίτι, τις σωστές πρακτικές υγιεινής και κυρίως, τους λόγους που θα πρέπει να μείνουν μακριά από τους ηλικιωμένους στον περίγυρό τους. «Αυτές τις στιγμές είναι πιο δυνατά αυτά τα μακρινά, διαδικτυακά ή και πνευματικά φιλιά» είπε χαρακτηριστικά για την επαφή των παππούδων με τα εγγόνια τους.
Τι είπε για την χορήγηση χλωροκίνης σε παιδιά
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε πως η χορήγηση χλωροκίνης σε μικρά παιδιά δεν αντενδείκνυται. Τόνισε ωστόσο πως είναι πολύ αυστηρά τα κριτήρια για χορήγηση θεραπείας σε παιδιά. Όπως εξήγησε αφορά μόνο σε εκείνα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Αναφορικά με τυχόν παρενέργειες που έχουν διαπιστωθεί από τη χορήγηση του φαρμάκου, ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως αυτές, παρά το γεγονός ότι είναι συχνές αφορούν μειοψηφία ασθενών. Τέλος, ο λοιμωξιολόγος σημείωσε πως η χλωροκίνη αντενδείκνυται μόνο σε μια κατάσταση που λέγεται έλλειψη ενζύμου G6PD, κατάσταση την οποία έχει ένας ασθενής (παιδί ή ενήλικας) εκ γενετής.
Σωτήρης Τσιόδρας: «Κανείς δεν είναι άνοσος»
Ο Σωτήρης Τσιόδρας επισήμανε και πάλι πως κανείς δεν είναι άνοσος. Ωστόσο, σημείωσε εμφατικά πως «εξαιρετικά σπάνια μπορεί να δούμε θανάτους σε νέους ανθρώπους». Για να ενισχύσει τη θέση του, ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε σε πρόσφατη έρευνα για τα ποσοστά θνησιμότητας του κορωνοϊού, αλλά και τους θανάτους αναλογικά με την ηλικία.
Η αναφορά του Σωτήρη Τσιόδρα στον τρόπο που προσβάλει ο κορωνοϊός τους νέους και τα παιδιά, έρχεται λίγη ώρα μετά την προειδοποίηση του ΠΟΥ, πως οι νέοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την νόσο. Παράλληλα, μόλις χθες έγινε γνωστό πως βρέφος 6 μηνών έχασε τη ζωή του αφότου προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ, ενώ και στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί - μεμονωμένα και λίγα συγκριτικά με το σύνολο - περιστατικά θανάτων μικρών παιδιών ηλικίας 12 και 13 ετών.
Τα στοιχεία για το ποσοστό θνησιμότητας από κορωνοϊό που έδωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας
Όπως είπε το 0.6% των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό πεθαίνουν. Στο 8% ανέρχεται το ποσοστό θνησιμότητας άνω των 50 ετών, 12% για ηλικίες άνω των 60 ετών, 16% σε ανθρώπους ηλικίας πάνω από 70 και 18% για ανθρώπους ηλικίας 80 ετών και πάνω.
«Η δυνατότητα του ιού να κολλάμε όλοι είναι ο λόγος που παίρνουμε τα μέτρα. Αν τον αφήναμε κυριολεκτικά θα μας διέλυε» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για να αναφερθεί και πάλι στα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα για την ανάσχεση μετάδοσης του κορωνοϊού. «Η στρατηγική μας έχει ως τώρα δουλέψει, όχι γιατί είμαστε τυχεροί» σημείωσε με νόημα.
Πηγή: iefimerida.gr