Γράφει ο Γιάννης Πάγκος
Τρεμπλ; Το έκανε και στα 38 του. Το έκανε και τώρα στα 52 του. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα έκανε το πρώτο του τρεμπλ όταν ήταν 38 χρόνων, με την Μπαρτσελόνα και μάλιστα τότε -στην πρώτη του(!) σεζόν ως προπονητής στην ισπανική ομάδα- γινόταν και ο νεότερος τεχνικός που κατακτούσε το Τσάμπιονς Λιγκ.
Τώρα, με τη Μάντσεστερ Σίτι, γίνεται ο πρώτος τεχνικός στην ιστορία με δύο τρεμπλ. Ο Γκουαρδιόλα πανηγύρισε το τρίτο του Champions League (είχε δύο με την Μπαρτσελόνα το 2009 και το 2011), έφτασε τα 35 τρόπαια στην προσωπική του συλλογή, έγινε ο 6ος που σηκώνει το Champions League με δύο διαφορετικές ομάδες και η Μάντσεστερ Σίτι έγινε μετά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1999) η δεύτερη αγγλική ομάδα που κάνει τρεμπλ. Ιστορία…
Στη δική του Masia
Ο γιος του οικοδόμου, Βαλέντι Γκουαρντιόλα και της Ντολόρς Σάλα, γεννημένος στις 18 Ιανουαρίου 1971, στην πόλη Σαντπεδόρ, στα 70 χλμ. από τη Βαρκελώνη, μεγάλωσε στη Masia. Μπήκε στη Σχολή της Μπαρτσελόνα σε ηλικία 13 ετών, το 1984. Οταν άρχισε να παίζει στην πρώτη ομάδα, πήρε πολύ γρήγορα πρώτο ρόλο. Το 1991, σε ηλικία 20 χρόνων, πήρε το πρώτο του Πρωτάθλημα, την επόμενη σεζόν πήρε πάλι Πρωτάθλημα αλλά και το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Η Μπαρτσελόνα νικά στο Γουέμπλεϊ, τη Σαμπντόρια, με το γκολ του Κούμαν.
Στις 24 Ιουνίου 2001 έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα, ένα παιχνίδι με αντίπαλο τη Θέλτα. Αποχώρησε μετά από 12 σεζόν με την πρώτη ομάδα, με 479 συμμετοχές και έχοντας κερδίσει 16 τίτλους. “Ηταν ένα μεγάλο ταξίδι. Είμαι χαρούμενος, περήφανος, χαρούμενος από το πώς μου συμπεριφέρθηκαν οι άνθρωποι και έκανα πολλούς φίλους. Δεν μπορώ να ζητήσω για κάτι παραπάνω. Ημουν για πολλά χρόνια στην ελίτ”, είπε. Μετά, πήγε στην Μπρέσια (αντικαθιστώντας τον Πίρλο και παίζοντας μαζί με τον Μπάτζιο), στη Ρόμα, στην Αλ Αχλί, στην Ντοράντος στο Μεξικό όπου και έκλεισε, το 2006, την καριέρα του. Τίτλοι και ως προπονητής, στην Μπαρτσελόνα, στην Μπάγερν και τώρα στη Μάντσεστερ Σίτι.
«Είμαι αυτός που είμαι εξαιτίας του…»
Ο Γιόχαν Κρόιφ ήταν ο μέντοράς του. Το 2016, στην παρουσίαση της βιογραφίας του Ολλανδού, σε ένα βιβλιοπωλείο στο Λονδίνο, ο καλεσμένος Πεπ, μεταξύ άλλων, θα πει: “Νόμιζα πραγματικά ότι ήξερα πράγματα για το ποδόσφαιρο αλλά όταν γνώρισα τον Γιόχαν μπήκα πραγματικά σε έναν καινούριο κόσμο. Είμαι αυτός που είμαι εξαιτίας του. Ηταν κάποιος που άλλαξε δύο ομάδες, την Μπαρτσελόνα και τον Αγιαξ, δεν πρόκειται να ξαναγίνει κάτι τέτοιο”. Ο Κρόιφ και ο Μπιέλσα. Αυτοί οι δύο… “Κρινόμαστε με πόση επιτυχία έχουμε, πόσους τίτλους κατακτήσαμε, αλλά οι τίτλοι του είναι πολύ λιγότερο σημαντικοί από τον τρόπο, με τον οποίο ο Μπιέλσα επηρέασε το ποδόσφαιρο και τους ποδοσφαιριστές του, για αυτό είναι για μένα ο καλύτερος προπονητής στον κόσμο”, έχει πει για τον Αργεντινό.
Ο Γιόχαν Κρόιφ τον είχε χαρακτηρίσει ως έναν από τους κορυφαίους μέσους της γενιάς του. Ο Τσάβι, ο Ινιέστα, ο Φάμπρεγκας έχουν πει ότι τον είχαν πρότυπο. Εμπνέει και ως προπονητής. Στις 21 Ιουνίου 2007 ανακοινώθηκε προπονητής της Μπαρτσελόνα Β με τον Τίτο Βιλανόβα να είναι συνεργάτης του. Εναν χρόνο μετά, τον Μάιο του 2008, ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα (παρεμπιπτόντως, ο Λαπόρτα ήταν) ανακοίνωσε ότι ο Γκουαρδιόλα θα είναι ο προπονητής της πρώτης ομάδας, αυτός που θα διαδαχθεί τον Φρανκ Ράικαρντ, στο τέλος εκείνης της σεζόν. Κι άρχισε να γράφει ιστορία και ως προπονητής…
«Κάθε άνδρας έχει μια διέξοδο, η δική μου είναι το σπίτι»
Νιώθει αγάπη και σεβασμό για την οικογένειά του, τη γυναίκα του, Κριστίνα Σέρα, τα τρία τους παιδιά, Βαλεντίνα, Μάριο και Μαρία. Σε μια συνέντευξή του στο BBC Radio 5 live, για τη γυναίκα του είχε πει: “Είναι εκεί. Κάποιες φορές ήταν εύκολο, κάποιες φορές όχι αλλά τα υπέροχα παιδιά που έχουμε είναι επειδή ήταν εκεί. Η Κριστίνα είναι μια εκπληκτική γυναίκα όχι μόνο μια εκπληκτική μητέρα. Οταν αποφασίσαμε να μετακομίσουμε στη Νέα Υόρκη, στο Μόναχο και τώρα εδώ (σ.σ.: στο Μάντσεστερ) αν δεν είχε αποφασίσει να έρθουμε, δεν θα ερχόμουν. Δεν θα ήμουν εδώ. Δεν θα μπορούσα να είμαι μόνος, σε αυτή τη δουλειά, χωρίς την οικογένειά μου”. Κι όπως επίσης είπε… “Κάθε άνδρας έχει μια διέξοδο, η δική μου είναι το σπίτι. Οταν είμαι εξουθενωμένος, αμέσως στο σπίτι. Μόνο εκεί νιώθω ασφαλής υπό την έννοια ότι δεν με παρατηρούν. Είναι το μόνο μέρος όπου είμαι ελεύθερος να κάνω όλα τα χαζά και ανόητα πράγματα και να μη με κρίνουν”. Λέει για τη δουλειά του που είναι πολύ απαιτητική και προσθέτει για κάποιες φορές… “Η οικογένεια ξέρει ότι είμαι εκεί αλλά δεν είμαι εκεί. Μερικές φορές είμαι στο σπίτι αλλά δεν είμαι. Φωνάζουν, Πεπ, Πεπ αλλά ξέρουν ότι είμαι στον δικό μου κόσμο”.
«Θα είμαι Mancunian για όλη μου τη ζωή»
Προφανώς και η Μπαρτσελόνα είναι η αγάπη του. Εχει δεθεί όμως με τη Μάντσεστερ Σίτι όπου βρίσκεται από το 2016. “Θα είμαι Mancunian για όλη μου τη ζωή”, έχει πει, όπως λέγονται οι κάτοικοι του Μάντσεστερ, με την ετυμολογική προέλευση να είναι από το όνομα της πόλης, “Mancunium”, στα ρωμαϊκά χρόνια. “Θα είμαι φίλαθλος της Μάντσεστερ Σίτι και θα είναι αδύνατο να προπονήσω άλλη ομάδα στην Αγγλία όπως η Μάντσεστερ Σίτι γιατί νιώθω αγάπη για τους ανθρώπους εδώ”. Του αρέσει να παίζει γκολφ γιατί εκεί χαλαρώνει. “Είναι το μόνο μέρος που οι άνθρωποι δεν με κοιτάνε” λόγω και της… μεγάλης απόστασης που έχουν οι παίκτες μεταξύ τους. Παραδέχεται την αξία των τίτλων. “Είναι σημαντικοί σίγουρα και με βοήθησαν να έχω δουλειές και να συνεχίσω να εργάζομαι σε αυτό που παθιάζομαι”. Συμπληρώνει πάντως… “Αλλά νομίζω ότι όλοι οι προπονητές είμαστε χαρούμενοι όταν μπορούμε με τους πρώην παίκτες μας να γελάμε, να αγκαλιαζόμαστε και να έχουμε μια καλή σχέση. Κάθε ένας αγαπάει να αγαπιέται, είναι το μυστικό της ζωής μας”.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook