Νιώθετε ότι σας πήραν τα χρόνια; Κοιτάζεστε στον καθρέπτη και αισθάνεστε γέροι; Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν έναν καθοριστικό και όχι και τόσο άγνωστο παράγοντα, που σχετίζεται με την αντίληψη που έχουμε για την γήρανση και τα σημάδια που αφήνουν πάνω μας τα χρόνια που περνούν
Ο κακός ύπνος μετά τα 50 συνδέεται με πιο αρνητική αντίληψη της γήρανσης, πράγμα το οποίο με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει τη σωματική, ψυχική και γνωστική υγεία, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Exeter που δημοσιεύθηκε στο Behavioral Sleep Medicine.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι άνθρωποι που βαθμολογούσαν πολύ αρνητικά τον ύπνο τους ένιωθαν, επίσης, πιο μεγάλοι και εξελάμβαναν τη σωματική και ψυχική τους γήρανση πιο αρνητικά.
«Καθώς μεγαλώνουμε, βιώνουμε τόσο θετικές όσο και αρνητικές αλλαγές σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι βιώνουν πιο αρνητικές αλλαγές από άλλους. Από τη στιγμή, λοιπόν, που ξέρουμε ότι μια αρνητική αντίληψη της γήρανσης μπορεί να είναι καθοριστική για τη μελλοντική σωματική, ψυχική και γνωστική υγεία, υπάρχει ένα ανοιχτό ερώτημα στην έρευνα για τη γήρανση προκειμένου να κατανοήσουμε τι κάνει τους ανθρώπους πιο αρνητικούς επ’αυτού», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ. Serena Sabatini και προσθέτει:
«Η έρευνά μας υποδεικνύει ότι όσοι δεν κοιμούνται καλά αισθάνονται γηραιότεροι και έχουν πιο αρνητική αντίληψη για τη γήρανση. Πρέπει να το μελετήσουμε εκτενέστερα, αλλά μια πιθανή εξήγηση ίσως είναι ότι η αρνητική αντίληψη τα επηρεάζει όλα. Ωστόσο, θα μπορούσε να αποτελεί και μια ένδειξη του ότι η αντιμετώπιση των δυσκολιών στον ύπνο μπορεί να προωθήσει μια καλύτερη αντίληψη του γήρατος, που ενδεχομένως να έχει και άλλα οφέλη για την υγεία».
Οι ερευνητές εξέτασαν 4.482 ανθρώπους άνω των 50 ετών που έλαβαν μέρος στη μελέτη PROTECT που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Exeter και το Ινστιτούτο IoPPN του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, κατά την οποία οι συμμετέχοντες έκαναν τακτικά γνωστικά τεστ και συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με τον τρόπο ζωής. Η μελέτη στοχεύει στην κατανόηση όσων βοηθούν τους ανθρώπους να παραμένουν γνωστικά υγιείς όσο μεγαλώνουν.
Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι πολλοί συμμετέχοντες σχολίαζαν τη σχέση τους με τον ύπνο ως τμήμα των βασικών ερωτήσεων στη μελέτη. Τα σχόλια περιελάμβαναν ατάκες όπως «Το πώς νιώθω ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τον ύπνο μου. Νιώθω καλά αν κοιμηθώ έξι ώρες, οπότε άλλοτε αισθάνομαι νεότερος και άλλοτε μεγαλύτερος. Έχω προβλήματα χρόνιου πόνου και κοιμάμαι πολύ λίγο, πράγμα το επηρεάζει σημαντικά τη ζωή μου».
Ως αποτέλεσμα αυτών των σχολίων, η ομάδα αποφάσισε να φτιάξει ένα ερωτηματολόγιο που θα εξετάζει συγκεκριμένα τον ύπνο. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αν βίωναν μια λίστα αρνητικών αλλαγών που σχετίζονταν με την ηλικία, όπως η χειρότερη μνήμη, η μειωμένη ενέργεια, η αυξημένη εξάρτηση από τη βοήθεια των άλλων, τα μειωμένα κίνητρα και ο περιορισμός των δραστηριοτήτων. Επίσης, αξιολόγησαν την ποιότητα του ύπνου τους, συμπληρώνοντας τα ερωτηματολόγια δύο φορές με απόσταση ενός έτους.
«Η έρευνα αυτή είναι ένα σημαντικό κομμάτι στον αυξανόμενο όγκο των ενδείξεων για τον κρίσιμο ρόλο του ύπνου στην υγιή γήρανση. Πρέπει να εγγράψουμε ακόμα περισσότερους ανθρώπους στη μελέτη PROTECTγια να τον κατανοήσουμε περισσότερο. Έχουμε μπροστά μας κάποιες ενδιαφέρουσες δοκιμές για το πώς μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε τον ύπνο σε ορισμένες ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες όπως οι πάσχοντες από άνοια στιες δομές φροντίδας», αναφέρουν καταληκτικά οι επιστήμονες.
ygeiamou.gr