Μια τεράστια ευκαιρία να μπει στον διεθνή τηλεοπτικό ανταγωνισμό, επιβάλλοντας κανόνες ανάλογους με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχασε η Ελλάδα. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βιώνοντας τον θαυμασμό των ελληνικών ΜΜΕ για το πρόσωπο του Κυριάκου Πιερρακάκη, αδυνατεί να παρακολουθήσει τις διεθνείς εξελίξεις με τον ανταγωνισμό στο streaming, και ενώ έρχονται στην Ελλάδα οι δύο πολυεθνικοί γίγαντες του θεάματος, η Disney με το Disney+ και η Warner με το HBO Max.
Αν η χώρα μας έφερνε πρώτη τη νομοθεσία ενσωμάτωσης της οδηγίας θα μπορούσε είτε να παρασύρει κι άλλες χώρες προς μεγαλύτερη φορολόγηση είτε να εξασφαλίσει πολύ σοβαρές δεσμεύσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα από τις πλατφόρμες. Σημειώνεται πως η εταιρεία του Netflix άνοιξε νέα κέντρα παραγωγής σε Σουηδία και γραφεία παραγωγής σε Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία. H Δανία σχεδιάζει να εισάγει τον λεγόμενο «φόρο Netflix», που θα αφορά μέχρι και το 5% του τζίρου για τη χρηματοδότηση τοπικών κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών. Από τα ποσά του φόρου η Δανία σχεδιάζει να ενισχύσει τις έντυπες εκδόσεις των εφημερίδων για να παραμείνει ισχυρός ο πλουραλισμός και η δημοκρατία.
Στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ισπανίας, που είναι ισχυρή χώρα, προβλέπεται 1,6 δισ. για οπτικοακουστικά, ενώ η Ελλάδα δεν έχει καμία αντίστοιχη πρόβλεψη!
Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΙΝΑΛ
Η ανισότητα στη φορολόγηση των εταιρειών συνδρομητικής τηλεόρασης, συγκριτικά με τις εταιρείες streaming, θέμα που έχει αναδείξει η στήλη, έφτασε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ύστερα από ερώτηση των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ και Απόστολου Πάνα προς τους υπουργούς Κυριάκο Πιερρακάκη, Χρήστο Σταϊκούρα και Άδωνη Γεωργιάδη. Οι βουλευτές ζητάνε ενημέρωση για το τι μέτρα σκοπεύουν να λάβουν οι υπουργοί «για να υπολογίζονται ορθά και να φορολογούνται πιο δίκαια τα μεγάλα κέρδη των διεθνών διαδικτυακών πλατφορμών».
Πηγή: typologies.gr