Είδος υπό εξαφάνιση αποτελούν τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας οι αναισθησιολόγοι, ένα φαινόμενο το οποίο με τη σειρά του προξενεί σοβαρές δυσλειτουργίες στα ελληνικά νοσοκομεία. Περίτρανο παράδειγμα η ακύρωση ή μετάθεση χειρουργείων.
Η πρόσφατη περίπτωση του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού όπου ο χειρουργικός τομέας ανακοίνωσε ότι σταματά τα χειρουργεία λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, φαίνεται ότι αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Μπορεί στο συγκεκριμένο νοσοκομείο να δόθηκε προσωρινή λύση με τη μετακίνηση αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία και την προκήρυξη 3 θέσεων, το πρόβλημα ωστόσο παραμένει.
Λίγους μήνες νωρίτερα άλλωστε στο διασυνδεόμενο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία είχε δημιουργηθεί αντίστοιχη δυσλειτουργία όπου επίσης είναι διακοπεί τα χειρουργεία. Οι αναισθησιολόγοι μέσω της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας προβάλουν συχνά το ζήτημα που προκαλεί αλυσιδωτές δυσλειτουργίες σε όλο το ΕΣΥ.
Μάλιστα σε πρόσφατη συνάντηση που είχε η επιστημονική εταιρεία με τον υπουργό Υγείας ετέθη για άλλη μία φορά το ζήτημα των οικονομικών κινήτρων που θα πρέπει να δοθούν στους λιγοστούς αναισθησιολόγους που διαθέτει η χώρα, ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς.
Παρότι η κυβέρνηση και από την προηγούμενη θητεία της είχε θεσμοθετήσει κάποια οικονομικά κίνητρα, τελικώς ο κλάδος βρέθηκε να παίρνει λιγότερα χρήματα από ότι οι υπόλοιποι γιατροί, όπως αναφέρει σε επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία.
Να σημειωθεί ότι σήμερα παραμένουν άγονες κρίσιμες θέσεις αναισθησιολόγων, αφού η κάλυψη των θέσεων κυμαίνεται στο 70% ενώ οι θέσεις ειδικευομένων είναι καλυμμένες περίπου κατά 50%.
Οικονομικά κίνητρα με …φορολόγηση
Όπως τονίζει η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία παρά τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια απαιτούνται άμεσα διορθωτικές κινήσεις καθώς ο κλάδος βρίσκεται να εισπράττει λιγότερα χρήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα λάμβανε.
Χαρακτηριστικό είναι όπως περιέγραψαν οι εκπρόσωποι των αναισθησιολόγων στον υπουργός Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ότι ενώ με νόμο του 2021 δόθηκε αφορολόγητο επίδομα των 400 και 250 ευρώ σε ειδικούς και ειδικευόμενους αναισθησιολόγους αντίστοιχα, άλλον νόμος του 2022 επέβαλε τη φορολόγηση του επιδόματος άγονης ειδικότητας.
«Έτσι παρά την ταυτόχρονη αύξηση στον βασικό μισθό των ιατρών, οι Αναισθησιολόγοι ήταν οι μόνοι ιατροί (σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους) που είδαν το 2023 μείωση ή στασιμότητα στις αποδοχές τους (πχ 15νθήμερο Διευθυντή 2022: 1.1805€, 2023: 1.150€). Το επίδομα άγονης ειδικότητας υφίσταται δε επιπλέον μείωση αφού υπόκειται και στο φόρο εισοδήματος» όπως τονίζει η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία.
Αξιοσημείωτο είναι πως με νόμο του 2022 οι αναισθησιολόγοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν και ιδιωτικό έργο προκειμένου να αυξήσουν τα εισοδήματα τους, αλλά στην πράξη όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, είναι κάτι ανέφικτο.
Ειδικότερα στον Νόμο 4999-2022 όπου προβλέπεται η δυνατότητα ιδιωτικής εργασίας του ιατρού ΕΣΥ αναφέρεται ως προϋπόθεση η «συμμετοχή στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου 8 φορές το μήνα όπου τουλάχιστον οι τέσσερις (4) αφορούν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου».
Η επιστημονική εταιρεία εξηγεί πως οι αναισθησιολόγοι πρέπει να εξαιρεθούν από αυτή τη διάταξη αφού δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν απογευματινό ιατρείο και να συμμετάσχουν στην ολοήμερη λειτουργία του Νοσοκομείου με άλλο τρόπο πλην των εφημεριών.
Να σημειωθεί ότι ο κλάδος έλαβε πρόσφατα δέσμευση από τον υπουργό Υγείας πως σύντομα θα θεσπιστούν γενναία οικονομικά κίνητρα ώστε να ανακοπούν οι παραιτήσεις και να ανανεωθεί το ενδιαφέρον νέων ιατρών για το ΕΣΥ.