Ξανά στο τραπέζι τα σενάρια για επιστροφή ρυθμίσεων για χρέη προς την Εφορία, εν όψει μάλιστα και των επερχόμενων εκλογών και με δεδομένο ότι τις τελευταίες 10ετίες, το εν λόγω θέμα είναι το αγαπημένο πολιτικών και πολιτών σε τέτοιες περιόδους.
Όμως οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι μάλλον θα πρέπει να αναμένουμε μικρό καλάθι, αφού στην καλύτερη περίπτωση θα αναβιώσουν παλιές ρυθμίσεις που χάθηκαν στην περίοδο της κρίσης, ενώ δεν υπάρχει, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι ίδιες πηγές, καμία σκέψη για γενικευμένη νέα ρύθμιση που θα αφορά όλους εκείνους που έχουν χρέη προς την Εφορία.
Έτσι λοιπόν με βάση τα σενάρια που υπάρχουν και με ανάλογα με την πορεία των εσόδων και την γενικότερη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, στο τέλος του τρέχοντος μηνός θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις για αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων. Δηλαδή αυτής των 100 και 120 δόσεων αλλά και της πανδημίας των 36 ή 72 δόσεων.
Βασική επιδίωξη είναι να υπάρξει ακόμη μία ευκαιρία για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην εξόφληση των χρεών τους, ενώ ταυτόχρονα να μπει φραγμός στην δημιουργία ενός νέου κύκλου «κόκκινων» φορολογικών οφειλών.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έχουν υπερβεί τα 113 δισ. ευρώ και τα «φρέσκα» χρέη από απλήρωτους φόρους να υπερβαίνουν τα 7 δισ. ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με βάση τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι, πιθανή επανένταξη των φορολογούμενων στις ρυθμίσεις που έχασαν επειδή σταμάτησαν να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις θα συνοδεύεται με «πέναλτι».
Ενδεχομένως αυτό θα είναι η καταβολή δυο ή περισσότερων δόσεων των παλαιών ρυθμίσεων που χάθηκαν μετά την υποβολή της νέας αίτησης για επανένταξη στη ρύθμισης.
Οι υπόλοιπες δόσεις που έχουν χαθεί θα έρθουν να προστεθούν στο τέλος της ρύθμισης που θα αναβιώσει.
Σήμερα, με χρέη στην Εφορία εμφανίζονται πάνω από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) εκ των οποίων 3,8 εκατ. φορολογούμενοι ή 9 στους 10 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ. Μάλιστα τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται αύξηση του αριθμού των μικρών οφειλετών.
Στην περίπτωση που τελικά ληφθεί η σχετική απόφαση και αναβιώσουν εκ νέου ου παλιές ρυθμίσεις για τους φορολογούμενους που τις έχασαν τα τελευταία χρόνια της πανδημίας και της ενεργειακή κρίσης, τα σενάρια είναι τα εξής:
1. Ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων για χρέη πανδημίας: Η ρύθμιση αφορά οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που βεβαιώθηκαν το διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021 οι οποίες εξοφλούνται σε έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Στη ρύθμιση μπορούσαν να ενταχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν χαρακτηρισθεί πληγέντες από την πανδημία. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ήταν 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ αν το ύψος των οφειλών είναι μεγαλύτερο.
2. Ρύθμιση 100 ή 120 δόσεων: Η αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων των 100 ή 120 δόσεων θα γίνει υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της αρχικής ρύθμισης για την υπολειπόμενη οφειλή. Οι δόσεις που χάθηκαν θα κολλήσουν στο τέλος της ρύθμισης. Για παράδειγμα εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει για 12 μήνες η ρύθμιση των 120 δόσεων για παράδειγμα θα επεκταθεί για επιπλέον 12 μήνες.
Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση των 120 δόσεων που εφάρμοσε η κυβέρνηση είχαν ενταχθεί πάνω από 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ωστόσο στην πορεία αρκετοί και διάφορους λόγους την έχασαν.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, οφειλές ύψους 5,3 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση (100 δόσεις, 120 δόσεις, χρεών πανδημίας σε έως 72 δόσεις και πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών 24-48 δόσεις). Από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα ενώ το υπόλοιπο 46,5% από νομικά πρόσωπα. Το 36,4% του ρυθμισμένου υπολοίπου (1,932 δισ. ευρώ ) προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 5.001-50.000 ευρώ, ενώ το 26,2% του ρυθμισμένου υπολοίπου προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 50.001 – 300.000 ευρώ.
newsit.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook