Τη δυσοίωνη εκτίμηση ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει με αυτό το συνδυασμό μέτρων, είναι πολύ πιθανό να μετρήσει έως και 25.000 νεκρούς λόγω της covid έως τα τέλη της άνοιξης του 2022 διατύπωσε ο Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο του Stanford, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι λάθος να «χτυπήσουμε» ακόμη περισσότερο τους ανεμβολίαστους.
«Είναι αλήθεια ότι ο πληθυσμός κουράστηκε μετά από δύο χρόνια και θα πρέπει να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας.
Από την άλλη εξακολουθούμε να έχουμε ένα στέλεχος σαν τη Delta, και ίσως μας έρχεται η Omicron, που είναι πολύ μεταδοτικό.
Άρα κρούσματα θα έχουμε πολλά.
Αυτό είναι δύσκολο να το αποφύγουμε.
Εκείνο που πρέπει να αποφύγουμε είναι οι θάνατοι και δυστυχώς στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή συνδυάζουμε υψηλούς θανάτους με υψηλό σκορ περιοριστικών μέτρων σε όλη την Ευρώπη» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Ιωαννίδης, ο οποίος χαρακτήρισε λάθος να «χτυπάμε» τους ανεμβολίαστους.
Να κάνουν test και οι εμβολιασμένοι
«Η Ελλάδα έχει ένα συνδυασμό μέτρων που ενώ διατηρεί πολλούς περιορισμούς, όπως για παράδειγμα οι ανεμβολίαστοι, ωστόσο την ίδια στιγμή αφήνει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανεξέλεγκτο» είπε ο κ.Ιωαννίδης, αναφέροντας τα φαινόμενα συνωστισμού που συναντά κανείς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
«Ο διαχωρισμός του να μη κάνουν test οι εμβολιασμένοι νομίζω πως έχει δημιουργήσει μία παρεξήγηση, με αποτέλεσμα να έχουμε έντονη διασπορά από ανθρώπους που δεν ξέρουν ότι είναι μολυσμένοι.
Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ.
Φοβάμαι πως αν συνεχίσουμε αυτό το συνδυασμό μέχρι να τελειώσει η Άνοιξη να πάμε στους 25.000 νεκρούς» είπε ο κ.Ιωαννίδης.
Η αχίλλειος πτέρνα
Όπως είπε, η «αχίλλειος πτέρνα» για την Ελλάδα είναι οι ανεμβολίαστοι πολίτες μεγάλης ηλικίας και οι ευπαθείς ομάδες ενώ αναφέρθηκε στον κίνδυνο να καταστραφεί η σχέση πολιτών και του συστήματος δημόσιας υγείας.
«Φοβάμαι ότι προσπαθούμε να τα πάρουμε όλα και χάνουμε τα πιο ουσιαστικά.
Σαφέστατα το να προστατέψουμε τους άνω των 60 είναι μεγάλη προτεραιότητα.
Το ερώτημα είναι πώς το πετυχαίνουμε.
Με το να βάλουμε πρόστιμα, νομίζω πως θα έχουμε πρόσκαιρη αύξηση των ατόμων που θα δεχτούν να εμβολιαστούν, αλλά πέρα από αυτή τη βραχυπρόθεσμη ωφέλεια, φοβάμαι πως καταστρέφουμε τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και δημόσιας υγείας.
Είναι το χειρότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για τη δημόσια υγεία» υποστήριξε ο καθηγητής.
Έχουν περιθωριοποιηθεί οι ανεμβολίαστοι
«Οι ανεμβολίαστοι είναι οι ασθενέστεροι αυτή τη στιγμή.
Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη περιθωριοποιηθεί, έχουν χτυπηθεί άσχημα οικονομικά, κοινωνικά, ψυχολογικά.
Το να τους χτυπήσουμε ακόμα περισσότερο είναι λάθος.
Θα πρέπει να δείξουμε όλοι ψυχραιμία και κατανόηση για τους συνανθρώπους μας» είπε ο κ.Ιωαννίδης.
Όχι στην υποχρεωτικότητα των εμβολίων
«Στον κορωνοϊό έχουμε εστιάσει στο τι θα κάνουμε με τις ΜΕΘ, που είναι η τελική πράξη.
Έχουμε ήρωες στις ΜΕΘ, αλλά είναι το αντίστοιχο σαν να λέμε ότι περιμένουμε κάποιος, ο οποίος έχει κατάθλιψη, να αποφασίσει να αυτοκτονήσει, να πηδήξει από το μπαλκόνι και μόλις πέσει στο πεζοδρόμιο να τον πάμε σε ΜΕΘ.
Τότε είναι πολύ αργά.
Τα εμβόλια πρέπει να είναι διαθέσιμα.
Δεν έχω αντίρρηση στο να είναι διαθέσιμα πολύ νωρίς, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που τα χρειάζονται.
Όχι όμως να δημιουργήσουμε μία υποχρεωτικότητα και μία πίεση στους ανθρώπους» υποστήριξε ο κ.Ιωαννίδης.
Πηγή: bankingnews.gr