Έχουν το
προνόμιο να ξεχωρίζουν, όχι μόνο λόγω
χρώματος, αφού είναι γαλανά/άσπρα και
όχι κόκκινα, αλλά κι επειδή είναι
ιδιαίτερα ανθεκτικά στη βροχή και στις
αντίξοες καιρικές συνθήκες. Μάλιστα,
αυτή η ανθεκτικότητά τους, τα καθιστά
πιο χρήσιμα στους παραγωγούς από ποτέ,
αφού λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής
αλλαγής, αναζητούν διαρκώς ποικιλίες
που μπορούν να προσαρμοστούν στις
ακραίες εναλλαγές του καιρού. Πρόκειται
για τη σπάνια ποικιλία κερασιών χρώματος
γαλανού/άσπρου, που έχουν γλυκιά και
λεπτή γεύση, και καλλιεργούνται επί
σειρά δεκαετιών σε 1000 μέτρα υψόμετρο,
από 130 οικογένειες στον Αρχάγγελο του
δήμου Αλμωπίας (ΠΕ Πέλλας).
«Είναι ένα
ακόμη δώρο της ελληνικής γης και είμαστε
αποφασισμένοι να μην το αφήσουμε να
εξαφανιστεί», υπογραμμίζει, μιλώντας
στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της κοινότητας
Αρχάγγελου Διονύσης Δρένος, γνωστοποιώντας
ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι ενέργειες
προκειμένου αυτή η συγκεκριμένη ποικιλία
να καταστεί Προστατευόμενης Ονομασίας
Προέλευσης (ΠΟΠ).
Τα γαλανά/άσπρα
κεράσια καλλιεργούνται στον Αρχάγγελο
του δήμου Αλμωπίας από τη δεκαετία του
1950 και λόγω των σακχάρων τους, που «όμοιά
τους δεν θα βρει κανείς σε καμία άλλη
ποικιλία του κόσμου», όπως τονίζει ο κ.
Δρένος, διατίθενται κυρίως στη βιομηχανία
για χρήση στη ζαχαροπλαστική.
«Τα ειδικά
και υψηλά σάκχαρα που περιέχουν τα
γαλανά κεράσια, σε αντίθεση με τα
υπόλοιπα, δίνουν στα είδη ζαχαροπλαστικής
μια ιδιαίτερη νοστιμιά», σημειώνει ο
πρόεδρος της κοινότητας Αρχάγγελου και
προσθέτει ότι παρά τη χαμηλή τιμή
παραγωγού, που πολλές φορές τους ζημιώνει,
όλοι «τα καλλιεργούμε, τόσο για
συναισθηματικούς λόγους, αλλά και για
πρακτικούς, με κύριο στόχο να μην
εκλείψουν σαν ποικιλία από τη χώρα μας».
Άλλωστε, όπως εξηγεί, με τις επιπτώσεις
της κλιματικής αλλαγής να είναι πλέον
ξεκάθαρα ορατές «βλέπουμε ότι οι
ελληνικές ποικιλίες ανταποκρίνονται
καλύτερα στην ελληνική γη έναντι των
ξενόφερτων».
Πηγή: ΑΠΕ -
ΜΠΕ