Nέες ελπίδες για τη θεραπεία διάφορων ειδών καρκίνου, όπως το νευροβλάστωμα, ο καρκίνος του μαστού, του λάρυγγα και των ωοθηκών, προσφέρει η ανακάλυψη μιας νέας αντικαρκινικής ουσίας στον φλοιό της ιτιάς από τους επιστήμονες
Έναν αιώνα μετά την ανακάλυψη της ασπιρίνης, βασικό συστατικό της οποίας είναι η σαλικίνη που περιέχεται στον φλοιό της ιτιάς, ένα άλλο πιθανό φάρμακο βρέθηκε στο βλαστό και τα φύλλα του φυτού, αυτή τη φορά με αντικαρκινικές ιδιότητες.
Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο Scientific Reports, επιστήμονες από το Ερευνητικό Κέντρο Rothamsted, σε συνεργασία με βιολόγους από το Πανεπιστήμιο Kent, ανακάλυψαν τη χημική ουσία με την ονομασία «miyabeacin», που βρέθηκε ότι σκοτώνει διάφορα καρκινικά κύτταρα, μεταξύ των οποίων και όσα είναι ανθεκτικά σε άλλα φάρμακα.
Ιδιαίτερο ενθουσιασμό στην επιστημονική κοινότητα προκαλεί η δραστηριότητά της εναντίον του νευροβλαστώματος, ενός κοινού τύπου καρκίνου της παιδικής ηλικίας που είναι δύσκολο να θεραπευθεί και έχει γενικό ποσοστό επιβίωσης κάτω του 50%.
Στους εργαστηριακούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, η miyabeacin βρέθηκε, επίσης, αποτελεσματική και ενάντια σε κάποιες κυτταρικές γραμμές του καρκίνου του μαστού, του λάρυγγα και των ωοθηκών.
Ο καθηγητής και ένας εκ των επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Mike Beale, ανέφερε ότι ενώ η φαρμακευτική δραστηριότητα της σαλικίνης, ενεργού συστατικού της ασπιρίνης, είναι ευρέως γνωστή, οι φαρμακολογικές ιδιότητες της miyabeacin ενδεχομένως να είναι ακόμα πιο σπουδαίες.
«Τη στιγμή που η αντίσταση στη θεραπεία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα σε καρκίνους όπως το νευροβλάστωμα, απαιτούνται νέα φάρμακα με καινοτόμους τρόπους δράσεις και η miyabeacin ίσως προσφέρει μια νέα ευκαιρία προς αυτή την κατεύθυνση. Δομικά περιέχει δύο σαλικινικές ομάδες που της δίνουν μια πιθανή ‘διπλή δόση’ αντιφλεγμονώδους και αντιθρομβωτικής ικανότητας που σχετίζουμε με την ασπιρίνη. Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματά μας αναφέρουν τη δράση της miyabeacin ενάντια σε έναν αριθμό καρκινικών κυτταρικών γραμμών, συμπεριλαμβανομένων αυτών με αντίσταση στα φάρμακα, προσφέροντας περαιτέρω στοιχεία για τις πολύπλευρες φαρμακολογικές προοπτικές της ιτιάς», εξηγεί ο ειδικός.
Μετά τον καρκίνο του εγκεφάλου, το νευροβλάστωμα αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς όγκους που παρατηρούνται σε παιδιά κάτω των πέντε ετών, με τους αρχικούς προσδιορισμούς βιωσιμότητας των κυττάρων να διεξάγονται από τους επιστήμονες σε μια κυτταρική σειρά νευροβλαστώματος που δημιουργήθηκε από ασθενή με νευροβλάστωμα σταδίου 4 και μια ανθεκτική σε φάρμακα υπό-γραμμή.
Σύμφωνα με τον Δρ. Beale, τα επόμενα βήματα των επιστημόνων είναι να αυξήσουν την παραγωγή miyabeacin από τις καλλιεργούμενες ιτιές και να παράσχουν περισσότερο υλικό για εκτενέστερους κλινικούς ελέγχους.