Στην σημερινή έκδοση, με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ, ο «Πρωινός Τύπος» Δράμας, έφερε στη δημοσιότητα το θέμα της εμφάνισης κρουσμάτων Covid-19 στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας.
Στο ρεπορτάζ αυτό μάλιστα, υπήρχαν και δηλώσεις του διοικητή της δομής κ. Τουτουντζόγλου, ο οποίος αναφέρθηκε στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται στη δομή, επισημαίνοντας ότι τηρούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα.
Στο ζήτημα της δημοσιότητας των κρουσμάτων, ανακοινώσεις εξέδωσαν χθες ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, ο Σύλλογος Νοσοκομειακών Γιατρών του Νοσοκομείου Δράμας, καθώς και η Τ.Ε. Δράμας του ΚΚΕ.
Ιατρικός Σύλλογος Δράμας
Ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή του προς την 4η ΥΠΕ, τη Διεύθυνση Υγιεινής Δράμας, το Νοσοκομείο Δράμας και τον ΕΟΔΥ, στην οποία αναφέρεται στο θέμα της παρουσίας θετικών κρουσμάτων Covid-19 στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη ΒΙΠΕ Δράμας και ζητά εγγράφως και επισήμως σχετική ενημέρωση.
Στην εν λόγω επιστολή αναφέρονται τα παρακάτω:
«Σας γνωστοποιούμε ότι έχουμε ανεπίσημη ενημέρωση για την παρουσία θετικών κρουσμάτων COVID 19 στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην ΒΙΠΕ Δράμας και ότι υπάρχει διασπορά της νόσου στην κοινότητα των προσφύγων αλλά και στους εργαζόμενους του κέντρου.
Γνωρίζουμε ότι είναι πάγια τακτική τα κρούσματα ελέγχονται και δηλώνονται στον ΕΟΔΥ. Διαπιστώνουμε όμως προς μεγάλη έκπληξή μας, ότι δεν εμφανίζονται στα καταγεγραμμένα κρούσματα που επίσημα ανακοινώνονται για τον νομό μας μέσω ΕΟΔΥ.
Δεδομένου ότι ο Ιατρικός Σύλλογος είναι ο επίσημος σύμβουλος της πολιτείας και κατ’ εξοχήν για θέματα δημόσιας υγείας. Γνωρίζετε ότι ο νομός μας έχει πληγεί από το 2ο κύμα της πανδημίας και είμεθα αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε μια νέα ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού στην περιοχή Δράμας.
Ζητούμε λοιπόν εγγράφως και επισήμως την ενημέρωση μας από τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και την συνδρομή όλων των φορέων προς αποφυγή μιας νέας διασποράς στον πληθυσμό μας. Ο νομός μας, αλλά και το νοσοκομείο μας ακόμη μετρούν τις πληγές που άφησε πίσω του το 2ο κύμα.
Ευχή όλων μας να μην ξαναζήσουμε παρόμοιες καταστάσεις»
Σύλλογος Γιατρών
Στην ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Νοσοκομειακών Γιατρών του Νοσοκομείου Δράμας επισημαίνει σχετικά: «Λόγω του αυξημένου αριθμού θετικών στον κορωνοϊό ατόμων, που διαβιούν στη δομή μεταναστών και προσφύγων της ΒΙΠΕ Δράμας το τελευταίο χρονικό διάστημα, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας για τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης , που επικρατούν εκεί καθώς και για την τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού.
Ελπίζουμε οι υπεύθυνοι για τη λειτουργία της δομής ,οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δράμας αλλά και οι υπηρεσίες του ΕΟΔΥ να έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της διασποράς του ιού σε μια κλειστή ομάδα ανθρώπων, που ζουν σε όχι ιδανικές συνθήκες και να έχουν δώσει την απαραίτητη προσοχή ώστε να μην εξελιχθεί αυτή η κατάσταση σε ανεξέλεγκτο φαινόμενο υπερμετάδοσης του ιού»
ΚΚΕ Δράμας
Η Τ.Ε. Δράμας του ΚΚΕ, τονίζει «την επιτακτική ανάγκη να παρθούν ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης τόσο στο πεδίο της ουσιαστικής φροντίδας όσων νοσούν όσο και του περιορισμού – ελέγχου της διασποράς .
Η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας, με εκατοντάδες ανθρώπους να συνωστίζονται εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, αποδεικνύεται επικίνδυνη τόσο για πρόσφυγες και εργαζόμενους, όσο και συνολικά για τη δημόσια υγεία.
Με ημίμετρα, παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων, δεν αντιμετωπίζεται η κατάσταση. Η συχνή διενέργεια ράπιντ τεστ, που είναι απαραίτητη, εντοπίζει τα θετικά κρούσματα όμως δε λύνει το πρόβλημα της αντιμετώπισης της διασποράς και της φροντίδας των νοσούντων.
Είναι απαραίτητη η άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων για να προστατευτεί η υγεία προσφύγων και μεταναστών αλλά και των εργαζομένων. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η υποστελεχωμένη υπηρεσία Υγείας που υπάρχει στη δομή, με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό».
Το ΚΚΕ ζητάει «μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο τον πληθυσμό της Δομής και εργαζόμενους. Να υπάρξει εκτεταμένη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και των συρροών κρουσμάτων και εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος (απομόνωση κλπ.) σε συνδυασμό με την εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων (μισθών κ.λπ.) των εργαζόμενων που νοσούν ή μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα. Συχνές απολυμάνσεις όλων των χώρων της Δομής».