Σε τέσσερις ταλαντούχους συνθέτες των οποίων τα έργα θα ερμηνευθούν από το σύνολο μουσικής δωματίου Israeli Chamber Project τον Μάρτιο, κατέληξε ομόφωνα η επιτροπή αξιολόγησης των έργων στο πλαίσιο της ανοιχτής πρόσκλησης (open call) σε νέους μουσικούς δημιουργούς που είχε απευθύνει το δημοτικό Ωδείο του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη.
Τα ονόματα των τεσσάρων επιτυχόντων με αλφαβητική σειρά:
Χρίστος Ντόβας με το έργο Aurora για φλάουτο, κλαρινέτο, βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο. Ο συνθέτης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1989. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. και της Τάξης Σύνθεσης του Χρήστου Σαμαρά. Εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή με υποτροφία του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.
Ορέστης Παπαϊωάννου με το έργο dream| breathe για φλάουτο, κλαρινέτο, βιολοντσέλο, και πιάνο. Ο συνθέτης γεννήθηκε το 1993 στη Σητεία και μεγάλωσε στην Έδεσσα. Ολοκλήρωσε τις ακαδημαϊκές σπουδές του στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., Μεταπτυχιακό και Konzertexamen στην Ακαδημία του Λούµπεκ. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στην Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου του Αμβούργου ως υπότροφος της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD).
Μενέλαος Πειστικός με το έργο A glimpse of Autumn για φλάουτο, κλαρινέτο, βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο. Ο συνθέτης γεννήθηκε το 1995 είναι απόφοιτος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακός φοιτητής στο University of Toronto όπου έγινε δεκτός -με πλήρη υποτροφία διδάκτρων- στο διετές πρόγραμμα Master’s in Composition υπό την καθοδήγηση του συνθέτη Χρήστου Χατζή.
Κωνσταντίνος Χαλιάσας με το έργο Neptune για φλάουτο, κλαρινέτο, βιολί, βιολοντσέλο, πιάνο. Ο συνθέτης γεννήθηκε το 1992 είναι απόφοιτος (κατεύθυνση Σύνθεσης) και υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού στη σύνθεση μουσικής για κινηματογράφο και θέατρο (Ιόνιο Πανεπιστήμιο). Όλες οι ταινίες που συμμετείχε με τη μουσική του έχουν προβληθεί και βραβευθεί σε διεθνή φεστιβάλ.
Κατά γενική ομολογία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δήμου, ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και ικανοποίησε την επιτροπή το υψηλό επίπεδο των συνθέσεων, αλλά και ο αριθμός των υποψηφιοτήτων (κατατέθηκαν συνολικά 17 υποψηφιότητες από Έλληνες και Κύπριους συνθέτες/συνθέτριες ηλικίας 20-32 ετών).
Τη μουσική δράση διοργάνωσε το δημοτικό Ωδείο του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη από κοινού με το American - Israeli Cultural Foundation (supported by Stavros Niarchos Foundation), και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία be artive, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και το σύνολο μουσικής δωματίου Israeli Chamber Project.
Οι διακριθέντες συνθέτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας τα έργα τους με το σύνολο μουσικής δωματίου Israeli Chamber Project παρακολουθώντας και παρεμβαίνοντας στις πρόβες.
Παράλληλα στο εργαστήριο (workshop) το οποίο θα είναι ανοιχτό και για όλους τους συνθέτες και μουσικούς που θέλουν να το παρακολουθήσουν, ήδη έχουν δηλώσει ότι θα το παρακολουθήσουν συνολικά 73 συμμετέχοντες.
Να σημειωθεί ότι οι συμμετοχές για την ανοιχτή πρόσκληση και το εργαστήριο είναι ΔΩΡΕΑΝ στο πλαίσιο υποστήριξης για τους Νέους Δημιουργούς και Ερμηνευτές.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Δημοτικού Ωδείου Πυλαίας-Χορτιάτη. https://www.odio-pilaia-hortiati.com/
Η επιτροπή αξιολόγησης των έργων
α) Tibi Cziger (μουσικός του Israeli Chamber Project),
β) Talia Amar (συνθέτρια, διδάσκουσα στην Ακαδημία Μουσικής και Χορού της Ιερουσαλήμ),
γ) Ερατώ Αλακιοζίδου (πιανίστα, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Πυλαίας – Χορτιάτη),
δ) Ιωσήφ Παπαδάτος (Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών),
ε) Βασίλης Κίτσος (Συνθέτης – Μουσικολόγος).