H Ελληνική Κοινωνία ζει στον αστερισμό της ακρίβειας με το πρόβλημα αυτό να επικρατεί πλήρως στην επιλογή των πολιτών με 65,4% ( είχαν δυνατότητα δύο επιλογών) ως το βασικό πρόβλημα της Ελληνικής κοινωνίας. Αν δε ληφθεί υπόψη ότι ακολουθούν τα θέματα Οικονομίας/ Ανάπτυξης με 27.5% , ενώ στην 5η θέση βρίσκεται η ανεργία με 8.3%, γίνεται αντιληπτό το κλίμα που κυριαρχεί και καθορίζει τις κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες. Στην Τρίτη και τέταρτη θέση βρίσκονται ο Πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία του κορωνοϊού με 10.5%.
Για τα θέματα που απορρέουν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας της OPINION POLL που υλοποιήθηκε για λογαριασμό του mononews.gr, αναδεικνύουν θέματα που διχάζουν την ελληνική κοινωνία και δείχνουν ένα πυρήνα της τάξης του 25%-30% που έχει αντιδυτικά αντανακλαστικά το οποίο συναντούμενο με ένα τμήμα « μη καθαρής στάσης» παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα.
- Το 45,6% θεωρεί ότι την βασική ευθύνη για τον πόλεμο έχει ο Β. Πούτιν, ενώ το 35.7% απαντά ότι την βασική ευθύνη έχει η Δύση και το 4.1% η Ουκρανία. Από τα τρία κόμματα που έχουν καταγγείλει επίσημα την εισβολή ( Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ , ΚΙΝΑΛ) , ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Το 35% καταλογίζει την βασική ευθύνη στον Β.Πούτιν ενώ το 45.8% θεωρεί την Δύση ως βασική υπεύθυνη και το 5.3% την Ουκρανία.
- Το 49. 2% απαντά ότι η συνταύτιση της χώρας από την πρώτη στιγμή με την Δύση είναι υπέρ των συμφερόντων της χώρας, ωστόσο συγκεντρώνεται ένα 47.3% που έχει αντίθετη άποψη
- Το 69.2% δηλώνει ότι είναι με την Δύση ενώ το 9.7% ότι είναι πιο κοντά στην Ρωσία. Ωστόσο δεν μπορεί να παραβλέπεται ότι το 3.4% δηλώνει ότι είναι εξίσου και με τους δύο , ενώ το 14% ότι δεν είναι κοντά με κανένα. Τα μεγαλύτερα ποσοστά που δηλώνουν ότι είναι πιο κοντά με τον Δυτικό κόσμο συναντιούνται στην Ν.Δ , το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ με 84%, 88% και 71% αντίστοιχα. Τα μεγαλύτερα ποσοστά που δηλώνουν πιο κοντά στην Ρωσία συναντιούνται στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, την ΜΕΡΑ 25, το Κ.Κ.Ε και το ΣΥΡΙΖΑ με 26.7%, 17.9%, 13.3% και 10% αντίστοιχα.
Το 93% θεωρεί ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα έχει ως αποτέλεσμα παγκόσμια και επομένως και στην χώρα μας άνοδο των τιμών της ενέργειας, των καταναλωτικών προϊόντων και πιθανά μια οικονομική κρίση. Το ενδιαφέρον είναι ότι μόνο το 21,4% θεωρεί ότι αυτή την κρίση μπορεί να την αντιμετωπίσει κάθε χώρα από μόνη της, ενώ το 75.3% πιστεύει ότι χρειάζονται μέτρα και έκτακτες πρωτοβουλίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εν ολίγοις αξιοσημείωτα τμήματα που είναι επιφυλακτικά απέναντι στην Δύση ή ακόμα και κρατούν αρνητική στάση, διαβλέποντας τον κίνδυνο τον οικονομικό κίνδυνο, καταφεύγει στην ανάγκη να αναλάβει πρωτοβουλίες η Ε.Ε. Ταυτόχρονα το 30.6% θεωρεί ότι για αυτό το κύμα ακρίβειας φταίει η εισβολή και η η κατάσταση που δημιουργείται διεθνώς, το 22.2 % ρίχνει τις ευθύνες στην Κυβέρνηση, ενώ το 36.1% βλέπει στην κερδοσκοπία των Επιχειρήσεων την βασική αιτία.
Τα αποτελέσματα δείχνουν μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει το μέσο νοικοκυριό στην χώρα
- Το 1.5% θεωρεί μόλις ότι έχει βελτιωθεί η οικονομική κατάστασή του και το 26.7% ότι έχει παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Ωστόσο , το 71.4% δηλώνει ότι έχει χειροτερέψει
- Το 22.9% δηλώνει ότι μπορεί να πληρώνει τους λογαριασμούς της ενέργειας με ευκολία, ενώ το 67.9% δηλώνει ότι τους πληρώνει με δυσκολία και το 7% ότι δεν μπορεί να τους πληρώνει.
- Το 80.8% διαπιστώνει όταν πηγαίνει να ψωνίσει, ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί πολύ και αρκετά, έναντι ενός 16.7% που θεωρεί ότι έχουν αυξηθεί λίγο και καθόλου
- Το 47.1% δηλώνει ότι πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις τους στα δάνεια και τις κάρτες, έναντι ενός 11.2% δηλώνει ότι πληρώνει κανονικά. Το 40.9% δηλώνει ότι δεν έχει δάνειο ή κάρτα.
Απέναντι σ΄αυτή την κατάσταση το 29.2% δηλώνει ικανοποίηση με τα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια και την στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ενώ το 68.3% έχει αντίθετη άποψη. Τα παραπάνω στοιχεία και το γεγονός ότι το 20.1% θεωρεί ότι αν υπήρχε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είχε χειριστεί καλύτερα τα θέματα ( το 73.3% έχει αρνητική άποψη) είναι που συνθέτουν το δύσκολο τοπίο λόγω της ακρίβειας παράγει πολιτικά αποτελέσματα.
- Συνολικά το 35.7% ( σχεδόν -2% σε σχέση με την έρευνα της OPINION POLL στα μέσα του Φεβρουαρίου) δηλώνει ικανοποιημένο συνολικά με το Κυβερνητικό έργο
- Ο Κ. Μητσοτάκης με 33.8% έναντι 21.9% του Α.Τσίπρα θεωρείται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τα θέματα ακρίβειας, όμως το 37.1% δηλώνει τον Κανένα. Ο Κ. Μητσοτάκης υπερτερεί του Α. Τσίπρα με 40.1% έναντι 17.7% στο ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα τα διεθνή και οικονομικά προβλήματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία , με την επιλογή Κανένας να συγκεντρώνει 34.1%. Ο Α. Τσίπρας με 33.7% υπερτερεί του Κ.Μητσοτάκη που συγκεντρώνει 30.6% στο ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα τα θέματα στήριξης των πιο ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας.
- Ο Κ. Μητσοτάκης υπερτερεί με σημαντική διαφορά του Α.Τσίπρα στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός με 33.6% έναντι 15.6% , ενώ την δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο Κανένας. Ο Ν.Ανδρουλάκης επιλέγεται από το 8.7%, ενώ οι άλλοι Πολιτικοί Αρχηγοί συγκεντρώνουν πολύ πιο χαμηλά ποσοστά . Σημειώνεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης χάνει 2.2% σε σχέση με την έρευνα Φεβρουαρίου ( επιλεγόταν από το 35.8%) , ενώ ο Α. Τσίπρας έχει και αυτός απώλειες 0.8% ( συγκέντρωνε 16.4%)
Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ χάνει 1.1% ( πάντα σε σχέση με την έρευνα του Φεβρουαρίου) και συγκεντρώνει το 30.1%, ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τις δυνάμεις του κατά 1.6% και φτάνει το 21.2%. Η διαφορά παρά την φθορά που δέχεται η Κυβέρνηση είναι της τάξης του 8.9% . Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν :ΚΙΝΑΛ 12.5% ( 14.2%), Κ.Κ.Ε 4.2% ( 4.7%) , ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4.7% ( 4%), ΜΕΡΑ 25 2.9% ( 2.6%). Επίσης οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ συγκεντρώνουν 2,2%, 3.9% δηλώνει άλλο κόμμα, 2.9% Λευκό/ Άκυρο, 6.3% αποχή και 9% αναποφάσιστοι.
Με την αναγωγή επί των εγκύρων τα αποτελέσματα διαμορφώνονται: Ν.Δ 33.1%, ΣΥΡΙΖΑ 23.3%, ΚΙΝΑΛ 13.9%, Κ.Κ.Ε 4.6%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 5.1%, ΜΕΡΑ 25 3.2%, ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ 2.4%, ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 4.3% και οι Αναποφάσιστοι είναι 9.9%.
Πηγή: protothema.gr