Το πρώτο βήμα για να υλοποιηθεί η κατασκευή μαρίνας, 440 θέσεων τουριστικών σκαφών και ελικοδρομίου, στο παραλιακό μέτωπο του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη πήρε σάρκα και οστά σήμερα.
Ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη υπέγραψαν σύμβαση παραχώρησης των δικαιωμάτων χρήσης και εκμετάλλευσης χερσαίας έκτασης που βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της Πυλαίας από το υπουργείο στον δήμο, ο οποίος ορίζεται ως φορέας διαχείρισης για την κατασκευή, τη συντήρηση και την αξιοποίηση των υποδομών για 45 χρόνια.
«Μετά από 13 χρόνια τρικυμίας της ελληνικής γραφειοκρατίας, χρειάστηκε μία οραματική και αποτελεσματική υπουργός για να βάλει τη ρότα σωστά» τόνισε ο κ. Καϊτεζίδης κάνοντας λόγο για μία ιστορική στιγμή για τον δήμο και σημαντική για τη Θεσσαλονίκη. Συνεχίζοντας έκανε αναφορά στη διαδρομή του έργου που ξεκίνησε ως όραμα του τότε δημάρχου Πυλαίας, Βασίλη Καρτάλη και πήρε ΦΕΚ χωροθέτησης το 2012.
«Πρόκειται για την πρώτη μαρίνα σκαφών στον Θερμαϊκό Κόλπο και στην ευρύτερη περιοχή, με δυναμικότητα 440 σκαφών, εκ των οποίων τα εννέα θα είναι mega yachts, μήκους 35 μέτρων. Σήμερα είμαστε στο σημείο της υπογραφής για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ενός δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού. Κοιτάζουμε πια και ατενίζουμε με το βλέμμα στη θάλασσα. Η πόλη θα αποκτήσει σύντομα μια πολύ σοβαρή τουριστική υποδομή από αυτές που χρειάζεται η πατρίδα μας για να υποστηρίξει τον πιο σημαντικό τομέα της βαριάς της βιομηχανίας που είναι ο τουρισμός μας» πρόσθεσε ο δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη, ευχαριστώντας παράλληλα το δημοτικό συμβούλιο για την ομόφωνη στήριξη της προσπάθειας.
Η κ. Καφαλογιάννη εξήρε τη συμβολή του δημάρχου Ιγνάτιου Καϊτεζίδη στην υπογραφή της σύμβασης και συμπλήρωσε: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι είμαστε εδώ σήμερα για να προχωρήσει άλλος ένας τουριστικός λιμένας και μάλιστα σε μια πολύ κομβική περιοχή της Περιφέρειας. Με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη βλέπουμε και τους γύρω δήμους να μπορούν να αναπτύσσονται για να προσελκύσουν επισκέπτες καθόλη τη διάρκεια του χρόνου».
Ακόμη η κ. Κεφαλογιάννη, τόνισε πως στόχος είναι «με το μεγάλο αναπτυξιακό έργο του μετρό Θεσσαλονίκης, η πόλη να γίνει προορισμός για city break, προορισμός για όλο τον χρόνο, προορισμός όχι μόνο για τις γειτονικές χώρες αλλά και προορισμός από καινούργιες αγορές».
Καταλήγοντας και απευθυνόμενη στον δήμαρχο, η υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε πως«μαζί θα προχωρήσουμε και για να βρεθεί στο επόμενο βήμα ο επενδυτής εκείνος ο οποίος θα μπορέσει να μετατρέψει αυτό που χωροθετήσαμε και αδειοδοτήσαμε και προχωράμε σήμερα, έτσι ώστε να μπορούμε στα επόμενα χρόνια να βλέπουμε τον θαλάσσιο τουρισμό και στην περιοχή τη δικιά μας να αναπτύσσεται και να φέρνει θέσεις εργασίας, με ανάπτυξη για την περιοχή με κοινωνικό πρόσημο».
Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος χαρακτήρισε το έργο ένα μεγάλο επίτευγμα που θέτει ξανά στο προσκήνιο τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα και μετατρέπει την περιοχή σε μητρόπολη των Βαλκανίων. «Δεν είναι απλώς ένα μεγάλο έργο, έχει στρατηγική σημασία για την περιοχή μας και τη Θεσσαλονίκη. Έχει τη Χαλκιδική, είναι δίπλα σε μια μητρόπολη που έχει διεθνές αεροδρόμιο, μετρό και άμεση σιδηροδρομική πρόσβαση με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, αναφερόμενος στα σχέδια της ενοποίησης και αξιοποίησης όλου του θαλάσσιου μετώπου του Θερμαϊκού Κόλπου, υπογράμμισε πως «το έργο που δρομολογείται σήμερα είναι ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ ολοκλήρου του μετώπου». Το παραλιακό μέτωπο «έχει τώρα μια ασυνέχεια, παρατηρείται μια περίεργη πρωτοτυπία να έχουμε στραμμένη την πλάτη προς τη θάλασσα» συνέχισε, αναγνωρίζοντας πως «στο θαλάσσιο μέτωπο έχουμε ομονοήσει όλοι και είμαστε στην ίδια πλευρά».
Στην τελετή υπογραφής της σύμβασης παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πυλαίας - Χορτιάτη, Μιχάλης Γεράνης, αντιδήμαρχοι του δήμου και ο συντονιστής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Παπαγεωργίου.