Ποσοστό μόλις 10% των ελληνικών οικογενειών έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά το 2022, όπως καταγράφεται σε στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού.
Παράλληλα, ποσοστό μικρότερο του 30% των ελληνικών νοικοκυριών είχε δύο παιδιά, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, που υπερβαίνει το 50% είχε μόλις ένα παιδί.
Τα στατιστικά αυτά στοιχεία, καταδεικνύουν για μια ακόμη χρονιά το δημογραφικό πρόβλημα που καταγράφεται για περισσότερα από 15 έτη στη χώρα μας και τους λόγους για τους οποίους το κράτος προσπαθεί να δημιουργήσει κίνητρα στις νέες και τους νέους για την απόκτηση παιδιού.
Παρόμοια τάση παρουσιάζεται συνολικότερα στην στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία ποσοστό 24,3% των σχεδόν 200 εκατομμυρίων νοικοκυριών έχουν παιδιά. Περίπου το 10% των νοικοκυριών έχει είτε ένα παιδί (12,1%) είτε δύο παιδιά (9,3%), ενώ μόνο το 3,0% των νοικοκυριών της ΕΕ έχει τρία παιδιά ή περισσότερα.
Τα περισσότερα νοικοκυριά έχουν μόλις ένα παιδί σε 26 χώρες της ΕΕ
Σχεδόν τα μισά νοικοκυριά της ΕΕ, που έχουν αποκτήσει ένα νέο μέλος στην οικογένεια έχουν μόλις ένα παιδί (49,5%) το 2022, ενώ το 38,1% είχε δύο παιδιά και το 12,4% είχε αποκτήσει τρία ή περισσότερα παιδιά.
Τα περισσότερα νοικοκυριά είχαν ένα παιδί σε όλες τις χώρες της ΕΕ, εκτός από την Ολλανδία, όπου τα νοικοκυριά με δύο παιδιά είχαν υψηλότερο ποσοστό.
Περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά με παιδιά είχαν αποκτήσει μόλις ένα παιδί στην Πορτογαλία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Μάλτα, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ουγγαρία.
Τα νοικοκυριά που είχαν τρία ή περισσότερα παιδιά ήταν τα λιγότερο συχνά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ενδεικτικά είναι τα ποσοστά που δημοσιεύθηκαν, σύμφωνα με τα οποία στην Ιρλανδία φτάνουν στο 22,3%, 21,2% στη Σουηδία και 19,0% στη Φινλανδία, 6,3% στην Πορτογαλία, 6,5% στη Βουλγαρία και 7,4% στην Ιταλία.
Το ποσοστό των νοικοκυριών που περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα παιδί μειώθηκε κατά 2,4% κατά την περίοδο μεταξύ 2012 και 2022.
Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Σλοβακία (33,9%), την Ιρλανδία (32,2%) και την Κύπρο (30,6%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά στη Φινλανδία (18,4%), τη Γερμανία (20,1%) και την Ολλανδία (21,8%). %).