Το ρευστό σκηνικό που δημιουργεί το κύμα ακρίβειας σε συνδυασμό με το ό,τι οι επόμενες κάλπες θα γίνουν με την απλή αναλογική εντείνουν τις πολιτικές διεργασίες. Με την ακρίβεια να επηρεάζει και τα ποσοστά που καταγράφει η Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις, είναι σε εξέλιξη ζυμώσεις στη δεξιά «πολυκατοικία» και το επόμενο διάστημα αναμένονται περαιτέρω ανακοινώσεις.
Οι πρωταγωνιστές αυτών των κινήσεων επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν και το… χαλαρό κλίμα της απλής αναλογικής για να καταγράψουν μια καλή παρουσία στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Το μεγάλο στοίχημα είναι να προσεγγίσουν ψηφοφόρους που στο παρελθόν είχαν επιλέξει τη Νέα Δημοκρατία αλλά δεν είναι ευχαριστημένοι από τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε μια σειρά θεμάτων, πρωτίστως στο πεδίο της οικονομίας.
Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος - που μετά τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία είναι ανεξάρτητος βουλευτής- ετοιμάζεται να ανακοινώσει την «Εθνική Συμφωνία». Η εκδήλωση για την παρουσίαση της πολιτικής κίνησης - που δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε κόμμα ενόψει της επόμενης αναμέτρησης- αναμένεται να γίνει την Τρίτη στην Αθήνα.
Να σημειωθεί πως ο κ. Μπογδάνος επιδιώκει να δημιουργήσει και ευρωπαϊκές γέφυρες και πρόσφατα βρέθηκε στις Βρυξέλλες ως ομιλητής σε συνέδριο που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Συντηρητικό Κόμμα και το αμερικανικό think tank Edmund Burke Foundation.
Στην εκδήλωση για την ανακοίνωση της «Εθνικής Συμφωνίας» έχουν κληθεί οι Φαήλος Κρανιδιώτης και Θάνος Τζήμερος και μένει να φανεί αν θα γίνει πράξη μια πολιτική συνεργασία στο δρόμο προς τις επόμενες κάλπες.
Επίσης έχει κληθεί να παρευρεθεί ο Νίκος Καραχάλιος (στο παρελθόν ήταν Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας) χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξει συνεργασία. Ο κ. Καραχάλιος πρόσφατα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η κίνηση «Δημοκράτες» να γίνει κόμμα, όπου θα συμμετάσχουν στελέχη με παρελθόν στη Νέα Δημοκρατία.
Να σημειωθεί εδώ πως οι λεγόμενοι και «λοχαγοί», δηλαδή στελέχη που είχαν ξεχωρίσει την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή, βρίσκονται σε επικοινωνία και ανταλλάσσουν απόψεις για την επόμενη ημέρα. Στόχος τους είναι να απευθυνθούν σε «γαλάζιο» κοινό, που δεν ενθουσιάζεται με τα κυβερνητικά ανοίγματα που έχουν γίνει σε στελέχη που στο παρελθόν ήταν πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ.
Μια σειρά πρώην υπουργών και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας - υπολογίζεται πως ξεπερνούν τους δέκα- έχουν επικοινωνία μεταξύ τους (μεταξύ αυτών είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο Σάββας Τσιτουρίδης, ο Θανάσης Γιαννόπουλος, ο Αργύρης Ντινόπουλος, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης κ.α.). Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως θα κάνουν κάποια βιαστική κίνηση, καθώς αυτή τη στιγμή αξιολογούν την κατάσταση και τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί. Για επιστροφή των «λοχαγών» μιλά πάντως ο πρώην βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, που έχει ιδρύσει το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Ελλάδος.
Σημειώνεται, ότι ο γνωστός επιχειρηματίας Πρόδρομος Εμφιετζόγλου έχει ιδρύσει την Πανελλήνια Πατριωτική Ένωση και πραγματοποιεί περιοδείες ανά την Ελλάδα, .
Τέλος άγνωστο είναι πως θα κινηθεί ο Γιώργος Κύρτσος, που έχει διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία. Ο ευρωβουλευτής ασκεί σε υψηλούς τόνους κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του.
Τι κρίνει την αυτοδυναμία
Υπενθυμίζεται πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική και αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση θα υπάρξει νέα προσφυγή στις κάλπες. Ωστόσο με τον εκλογικό νόμο που θα ισχύσει στη μεθεπόμενη αναμέτρηση, απαιτείται ένα ποσοστό κοντά στο 37.5% με 38% για να κερδίσει το πρώτο κόμμα πάνω από 151 έδρες.
Το ποσοστό αυτό δεν είναι σταθερό αλλά εξαρτάται από τον αριθμό των ψήφων που θα πάρουν τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων - δηλαδή όσο πιο πολλά κόμματα δεν ξεπεράσουν το όριο του 3%- τόσο πιο εύκολη γίνεται η αυτοδυναμία (και αντίστροφα).
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία διατηρεί καθαρό προβάδισμα από το ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο απέχει από τα ποσοστά που εξασφαλίζουν τουλάχιστον 151 βουλευτές. Το γεγονός αυτό έχει ανοίξει και μια ευρύτερη συζήτηση για την επόμενη ημέρα αλλά και για τα περιθώρια που υπάρχουν για κυβερνήσεις συνεργασίας.
Προς το παρόν το πολιτικό τοπίο παραμένει ρευστό και πολλά θα κριθούν το επόμενο διάστημα από τις εξελίξεις στην οικονομία. Πάντως ο πρωθυπουργός μίλησε για εκλογές στο τέλος της Άνοιξης του 2023, κλείνοντας και τη συζήτηση για αλλαγή τις εκλογικού νόμου.
πηγή: naftemporiki