Διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη... Τι σηματοδοτεί, τι λένε οι ειδικοί; Επηρεάζει την Ελλάδα και ποιες χώρες επηρεάζει; Πώς έχει η όλη κατάσταση;
Την Πρωτοχρονιά, η Ρωσία και η Ουκρανία ανακοίνωσαν πως σταμάτησε η διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, καθώς έληξε το πενταετές συμβόλαιο ανάμεσα στις δύο χώρες. Άμεσες επιπτώσεις από αυτή την εξέλιξη έχουν η Ουγγαρία και η Σλοβακία.
«Η συμφωνία ήταν προβλεπόμενο ότι θα λήξει στο τέλος της χρονιάς που πέρασε. Η προετοιμασία από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κάποιο βαθμό έχει γίνει. Έχει γίνει υποκατάσταση των πηγών ενέργειας, με πρώτη μέριμνα της υποκατάστασης του φυσικού αερίου», δήλωσε στο MEGA ο διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αφεντούλης Λαγγίδης.
Σύμφωνα με τον κο Λαγγίδη, οι εξελίξεις αυτές θα φέρουν επιπτώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ο αυξημένος ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή, καθώς εξακολουθεί να βρίσκεται σε λειτουργία ο ρωσικός αγωγός που περνά από τη χώρα.
«Επιπτώσεις στις τιμές θα υπάρξουν. Δεν θα είναι δραματικές, αλλά πρέπει να έχουμε στη σκέψη πως θα καλύψουμε τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικές κι αυτές είναι περιορισμένες ως προς την προέλευσή τους», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό Γκέρμαν Γκαλουστσένκο, «η Ουκρανία ενημέρωσε τους διεθνείς εταίρους της» για τη διακοπή, η οποία αναμενόταν εδώ και μήνες.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ουγγαρία και η Σλοβακία είχαν διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι η ροή θα σταματούσε στις 31 Δεκεμβρίου χωρίς να υπάρχουν πραγματικές, άμεσες και αξιόπιστες εναλλακτικές επιλογές.
Η διακοπή της διαμετακόμισης του αερίου μέσω της Ουκρανίας θα έχει «δραστικό» αντίκτυπο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όχι στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο.
Ο εν λόγω φιλορώσος σλοβάκος ηγέτης έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει πως ο τερματισμός της διαμετακόμισης θα κοστίσει στη Σλοβακία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε απωλεσθέντα έσοδα διαμετακόμισης και υψηλότερες δαπάνες για την εισαγωγή άλλου αερίου και έχει επίσης υποστηρίξει πως θα οδηγήσει σε άνοδο των τιμών του αερίου και του ηλεκτρικού στην Ευρώπη.
Ο Φίτσο είχε μεταβεί στις 22 Δεκεμβρίου στη Μόσχα για να επιχειρήσει να βρει μια λύση στο πρόβλημα. Η αιφνιδιαστική αυτή επίσκεψή του είχε προκαλέσει το θυμό του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος κατηγόρησε το Φίτσο ότι θέλει «να βοηθήσει τον Πούτιν».
Εξάλλου η Gazprom πρόκειται να σταματήσει από σήμερα τις παραδόσεις αερίου και στη Μολδαβία, στο πλαίσιο μιας οικονομικής διένεξης μ' αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία, η οποία επανεξέλεξε μια φιλοευρωπαία πρόεδρο.
Η αποσχισθείσα μολδαβική περιφέρεια της Υπερδνειστερίας έκοψε σήμερα την παροχή θέρμανσης και ζεστού νερού στα νοικοκυριά. «Δεν υπάρχει θέρμανση ούτε ζεστό νερό», δήλωσε τηλεφωνικά στο Ρόιτερς από την Τιρασπόλ, τη μεγαλύτερη πόλη της Υπερδνειστερίας, μια εργαζόμενη της τοπικής ενεργειακής εταιρείας Tirasteploenergo, προσθέτοντας πως δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η κατάσταση αυτή.
Η Υπερδνειστερία είναι μια φιλορωσική οντότητα που αποσχίσθηκε από την υπόλοιπη Μολδαβία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Προμηθευόταν ρωσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας, αλλά αυτή η οδός ανεφοδιασμού έκλεισε σήμερα.
Με μήνυμα στον ιστότοπό της, η εταιρεία ενέργειας κάλεσε τους κατοίκους να ντύνονται με ζεστά ρούχα, οι οικογένειες να συγκεντρώνονται στο ίδιο δωμάτιο του σπιτιού, να κρεμούν κουβέρτες ή χοντρές κουρτίνες από τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες και να χρησιμοποιούν ηλεκτρικές θερμάστρες.
Η Αυστρία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε πως ήταν έτοιμη για τον τερματισμό της διαμετακόμισης του αερίου μέσω της Ουκρανίας και πως προμηθεύεται πλέον αέριο από άλλες πηγές, όπως σημεία τροφοδοσίας στη Γερμανία ή την Ιταλία, καθώς και από εγκαταστάσεις αποθήκευσης.
«Κάναμε αυτά που έπρεπε και είμαστε καλά προετοιμασμένοι γι' αυτό το σενάριο», ανέφερε σε δήλωσή της η αυστριακή υπουργός Ενέργειας, Λεονόρε Γκεβέσλερ. «Η Αυστρία δεν εξαρτάται πλέον από τη Ρωσία για το αέριο και αυτό είναι καλό», πρόσθεσε.