Διστακτικός απέναντι στην τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού εμφανίζεται ο καθηγητής Αντριου Πόλαρντ, σύμβουλος του ΠΟΥ και επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου εμβολίων της Οξφόρδης (Oxford Vaccine Group), ενώ τόνισε πως η χορήγηση τακτικών ενισχυτών δόσεων είπε επίσης δεν είναι «βιώσιμη»
Ο κορυφαίος ειδικός εμβολίων της Οξφόρδης, λέει ότι δεν πρέπει να προσφερθεί τέταρτη δόση πριν υπάρξουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να συντείνουν σε αυτό.
Ο σερ Πόλαρντ ο οποίος βοήθησε στην ανάπτυξη του εμβολίου της AstraZeneca σε συνεργασία με την Οξφόρδη το 2020 είπε επίσης ότι η χορήγηση τακτικών ενισχυτικών δόσεων εμβολίου στους ανθρώπους κάθε έξι μήνες, «δεν είναι βιώσιμη».
Ο Αντριου Πόλαρντ, πρόεδρος της Μικτής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI), είπε ότι οι μελλοντικές ενέργειες εμβολιασμού θα πρέπει να στοχεύουν τους πιο ευάλωτους αντί να προσφέρουν συμπληρωματικές δόσεις σε όλα τα άτομα άνω των 12 ετών.
«Σήμερα, λιγότερο από το 10% των ανθρώπων σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος έχουν λάβει την πρώτη τους δόση, επομένως η όλη ιδέα της τέταρτης δόσης παγκοσμίως δεν είναι λογική. Καθώς εξελίσσεται η επιστήμη, μπορούμε να βρούμε ποιοι είναι οι πιο ευάλωτοι στους πληθυσμούς και να στοχεύσουμε μελλοντικά στην προστασία τους με τις ενισχυτικές δόσεις. Αλλά για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που τώρα είναι εμβολιασμένοι, ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά χαμηλός από σοβαρή νόσηση απο Covid-19 και είναι πιθανό να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου θα εστιάζουμε αυτές τις αναμνηστικές δόσεις σε αυτούς που τις χρειάζονται περισσότερο.
«Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαζόμαστε ενημερωμένα εμβόλια κάθε χρόνο; Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για να λάβουμε αυτές τις αποφάσεις» κατέληξε.
Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί δεύτερη ενισχυτική δόση για την αναχαίτιση της μετάλλαξης Όμικρον, ενώ το Ισραήλ έχει εγκρίνει μια τέταρτη δόση για όλα τα άτομα άνω των 60 ετών.
Ένα χρόνο μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για πρώτη φορά σε μέλος του κοινού, ο καθηγητής Πόλαρντ εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον - παρά το γεγονός ότι η παραλλαγή Ομικρον συνεχίζει να εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Τα χειρότερα είναι απολύτως πίσω μας. Απλώς πρέπει να περάσουμε τον χειμώνα», είπε. Όσον αφορά τον σημερινό χειρισμό της κρίσης από τον Μπόρις Τζόνσον, με τους σχετικά χαλαρούς περιορισμούς σε όλη την Αγγλία, πρόσθεσε «Φαίνεται να λειτουργεί μέχρι στιγμής. Το σύστημα δεν καταρρέει. Αλλά είναι καλά ισορροπημένο».
Στους 12 μήνες από τον εμβολιασμό του, 82χρονου ασθενή Μπράιν Πίνκερ στην Οξφόρδη, έχουν χορηγηθεί εννέα δισεκατομμύρια δόσεις κατά της Covid-19, συμπεριλαμβανομένου του AstraZeneca, παγκοσμίως.
Μόνο στη Βρετανία, το 90% των πολιτών άνω των 12 ετών έχουν κάνει το πρώτο τους εμβόλιο και περισσότερο από το 80% έχει κάνει δύο δόσεις, ενώ έχουν χορηγηθεί 33 εκατομμύρια αναμνηστικές δόσεις.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πόλαρντ, όταν ξεκίνησαν για πρώτη φορά οι δοκιμές τον Απρίλιο του 2020, οι επιστήμονες εμβολίων και οι ερευνητές ενημερώθηκαν ότι θα περάσουν δύο χρόνια μέχρι να κυκλοφορήσει το εμβόλιο.
Ο Πόλαρντ πρόσθεσε τη φωνή του στις εκκλήσεις για «άνοιγμα» της οικονομίας, παρά τη συνεχιζόμενη απειλή από την Όμικρον - η οποία σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ηπιότερη από τη Δέλτα.
Ο καθηγητής είπε: «Κάποια στιγμή, η κοινωνία πρέπει να ανοίξει. Όταν ανοίξει, θα υπάρξει μια περίοδος με έξαρση στις λοιμώξεις, γι' αυτό και ο χειμώνας δεν είναι ίσως η καλύτερη εποχή. Αλλά αυτή είναι μια απόφαση για τους φορείς χάραξης πολιτικής, όχι για τους επιστήμονες ».
Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κυκλοφορία εμβολίων κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες απλά δεν είναι «εφικτή» και μπορεί να μην είναι καν απαραίτητη λόγω της Όμικρον η οποία ενδέχεται να επιταχύνει τη διαδικασία της ενδημικότητας.
Οι περισσότεροι αναζητούν πλέον περισσότερα δεδομένα σχετικά με τα κενά δοσολογίας μεταξύ των ενισχυτικών δόσεων πριν δώσουν το πράσινο φως για τη χορήγηση τέταρτης δόσης.
Πηγή: Daily Mail