Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Στη Σέντρα» φιλοξενήθηκε ο καθηγητής φαρμακολογίας Δημήτρης Κούβελας και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την εύρεση του κατάλληλου φαρμάκου αλλά και εμβολίου για τον κορωνοϊό.
Αναλυτικά όσα είπε:
«Ο ιός δεν είναι ζωντανός, επομένως δεν μπορούμε να τον σκοτώσουμε. Δεν είναι έμβια συστήματα οι ιοί. Είναι χημικά μόρια που έχουν γύρω τους πρωτεΐνες. Το ίδιο δεν ζει, δεν μπορούμε να το σκοτώσουμε. Η πρωτεΐνη του ιού έχει κάποιες θέσεις συγγενικές με κάποια μόρια της επιφάνειας των κυττάρων μας. Ο κορωνοϊός κολλά κυρίως στα κύτταρα του αναπνευστικού μας συστήματος. Το AIDS κολλά στα λεμφοκύτταρα, άλλοι ιοί κολλούν μόνο στα νευρικά κύτταρα. Κολλώντας ο ιός σε αυτές τις ειδικές θέσεις μπορεί να ρίξει το γενετικό υλικό στο κύτταρο και αυτό το γενετικό υλικό χρησιμοποιεί όλους τους πόρους του κυττάρου μας για να αναπαραχθεί. Με την αναπαραγωγή δημιουργούνται χιλιάδες μικροί ιοί που όταν φτάσουν μια κρίσιμη μάζα σπάνε το κύτταρο και προσβάλλουν τα γειτονικά κύτταρα.
Ο χρόνος που χρειάζεται από το πρώτο κύτταρο μέχρι να προσβληθούν αρκετά κύτταρα και να νοσήσουμε είναι ο χρόνιος επώασης. Αυτό που κάνουν τα φάρμακα είναι είτε να εμποδίσουμε τον ιό να κολλήσει, είτε να βρούμε κάτι το οποίο θα εμποδίσει εμποδίσουμε τον ενδοκυττάριο πολλαπλασιασμό, είτε να εμποδίσουμε τη ρήξη του κυττάρου ή την οξεία φλεγμονώδη αντίδραση που θα γίνει αν σκάσουν πολλά κύτταρα. Είναι πολλά τα επίπεδα αναζήτησης του φαρμάκου του ιού. Είναι πολλές οι δυσκολίες. Είναι αδύνατο να ξέρουμε πότε θα έχουμε ένα φάρμακο. Αν είμαστε τυχεροί χρειαζόμαστε έναν χρόνο από τη στιγμή της εφεύρεσης προκειμένου με ασφάλεια να δοθεί σε παιδιά ή γέρους. Αν διαπιστωθεί ότι ένα παλιό φάρμακο βοηθά, τότε οι χρονικές διαδικασίες είναι πολύ πιο γρήγορες. Μπορεί και σε 15-20 μέρες να δίδεται. Γι’ αυτό βλέπετε πως οι Γάλλοι και άλλοι ψάχνουν τα παλιά φάρμακα.
Πηγαίνουμε στα… ημίτυφλα. Ξέρουμε πράγματα για τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε, δεν ξέρουμε πράγματα για τον ιό, διότι τώρα μας προέκυψε. Είμαστε τυχεροί διότι η πρώτη πανδημία έκατσε με “καλό” ιό. Τον χαρακτηρίζω “καλό” διότι δεν πεθαίνουν παιδιά, αλλά κυρίως ηλικιωμένοι με βαριά υποκείμενα νοσήματα. Το σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσουμε για το δικό μας καλό αυτό το παράδειγμα ώστε στις επόμενες φορές να έχουμε πάρει τα μέτρα μας. Αυτή η πανδημία θα επαναληφθεί και πιθανώς σε χειρότερο περιβάλλον. Οι ιοί μεταλλάσσονται γρήγορα
Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, επίσης δεν είναι εύκολο. Αν ήταν εύκολο θα είχαμε και για το AIDS, την ηπατίτιδα C και τον έμπολα. Αν κολλήσεις αυτά δεν γίνεσαι καλά. Τον κορωνοϊό σε 10-15 ημέρες το ανοσιακό μας τον αντιμετωπίζει. Φανταστείτε έναν ιό σαν τον HIV να μεταδίδεται αερογενώς. Γι’ αυτό λέγανε πολλοί στην αρχή ότι δεν είναι τόσο τρομακτικός. Αντικειμενικά δεν είναι. Πρέπει να δομήσουμε τις κοινωνικές δομές γύρω από το σύστημα υγείας με διαφορετικό τρόπο. Μας χρειάζονται συστήματα υγείας που τέτοια περιστατικά θα τα αντιμετωπίζουμε κατ’ οίκον χωρίς να μαζευόμαστε στα νοσοκομεία».