Ο HAF Tactical Simulator αποτέλεσε ιδέα μιας μικρής ομάδας Στελεχών , Ιπτάμενων και Τεχνικών εδάφους η οποία στηρίχθηκε από το ΓΕΑ και κυρίως από τον Αρχηγό Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά από την πρώτη σχεδόν ημέρα που ανέλαβε Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας πριν από τρία χρόνια.
Δέκα μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώνονται ταυτόχρονα για μια αποστολή κρούσης στο Ανατολικό Αιγαίο. Στόχος Τουρκικά πολεμικά πλοία τα οποία συνοδεύουν αποβατική δύναμη που κατευθύνεται σε ακριτικό νησί. Η αρμάδα προστατεύεται από μαχητικά της TuAF. Τα Ελληνικά «γεράκια» προσεγγίζουν την περιοχή με διπλό στόχο. Να εξουδετερώσουν τα εχθρικά αεροσκάφη και να πλήξουν τη ναυτική δύναμη. Έχουν φορτώσει τα κατάλληλα όπλα τόσο για αναχαίτιση όσο και για κρούση. Συνεργάζονται συνεχώς με τα ραντάρ και διαθέτουν πλήρη εικόνα των φίλιων δυνάμεων σε αέρα, ξηρά και θάλασσα. Αποστολή υψηλής δυσκολίας με απειλή τόσο από αέρος με τα εχθρικά μαχητικά να εκτοξεύουν πυραύλους αέρος/αέρος όσο και από τη θάλασσα αφού τα πλοία-στόχοι διαθέτουν ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα.
Τα μαχητικά εκτελούν το σχέδιό τους και αναλαμβάνουν δράση. Ο ένας σχηματισμός κατευθύνεται προς τα εχθρικά μαχητικά ενώ τα αεροσκάφη κρούσης πετούν σχεδόν στην επιφάνεια της θάλασσας για να πλήξουν τα πλοία. Οι ιπτάμενοι βλέπουν συνεχώς στα ραντάρ τους τις θέσεις φίλιων και εχθρικών μαχητικών και πλοίων. Τα βλήματα των αεροσκαφών της TuAF και τους πυραύλους των πλοίων τους. Βρίσκονται σε πλήρη συνεργασία μεταξύ τους και προχωρούν στους κατάλληλους ελιγμούς προκειμένου να εκτελέσουν την αποστολή με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.
Αυτό είναι ένα μόνο από τα εκατοντάδες σενάρια εναέριας μάχης στα οποία μπορούν πλέον να εκπαιδευτούν οι Έλληνες ιπτάμενοι σε απόλυτα πραγματικές συνθήκες. Στον καινούργιο τακτικό εξομοιωτή αεροπορικού πολέμου ο οποίος ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής. Εκεί που «χτυπά» η καρδιά του Ελληνικού «Τop Gun» στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ολοκληρωτικά από Ελληνικά χέρια και συγκεκριμένα από μια μικρή ομάδα εξειδικευμένων Στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας με χαμηλού σχετικά κόστους υλικά. Τα «μυαλά» της HAF δεν κυριαρχούν μόνο στον αέρα αλλά και στο έδαφος αφού κατάφεραν να «στήσουν» έναν πλήρη τακτικό εξομοιωτή με δυνατότητα ταυτόχρονης χρήσης από μεγάλο αριθμό ιπτάμενων.
Ουσιαστικά στον Tactical Simulator εξομοιώνονται με απόλυτη ακρίβεια κάθε είδους αποστολές μεγάλων Σχηματισμών μαχητικών(COMAO) ενώ στην εξομοίωση πέρα από τους ιπτάμενους μπορούν να συμμετέχουν και Στελέχη τόσο από αντιαεροπορικά όπλα όσο φυσικά και από του ελεγκτές που καθημερινά τους κατευθύνουν στην μάχη. Στην «πολεμική» εξομοίωση λαμβάνουν μέρος και Στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων JTAC(Joint Terminal Attack Controller) οι οποίοι από το έδαφος καταδεικνύουν στόχους στα μαχητικά με τον Simulator να δείχνει ακόμα και αν οι βόμβες βρίσκουν με ακρίβεια το στόχο τους. Ενώ υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης και νέων θέσεων στον τακτικό εξομοιωτή ώστε να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός όσων συμμετέχουν στις αποστολές.
Η Πολεμική Αεροπορία διέθετε έως τώρα τυπικούς εξομοιωτές πτήσης στους οποίους ένας μόνο ιπτάμενος εκπαιδευόταν σε διαδικασίες όπως απογείωση, προσγείωση, ναυτιλία και σε διαδικασίες ανάγκης και όχι σε εξομοίωση τακτικών επιχειρήσεων με ταυτόχρονη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπόρων οι οποίοι λαμβάνουν ταυτόχρονα μέρος στην ίδια αποστολή. Ο Tactical Simulator δίνει πλέον τη ευκαιρία στους ιπτάμενους να εκπαιδευτούν σε πραγματικές συνθήκες μάχης, εφαρμογή τακτικών, χρήση όπλων και αντίμετρων, αποφυγή εχθρικών πυρών και επιθέσεις σε κάθε στόχο είτε στον αέρα, είτε στο έδαφος ή στη θάλασσα.
Κατά τη διάρκεια των αποστολών οι εκπαιδευτές παρακολουθούν σε real time τις επιδόσεις κάθε ιπτάμενου, την επιβίωσή του στο πεδίο των επιχειρήσεων και την επιτυχία ή όχι στην εκπλήρωση του ΑΝΣΚ της αποστολής. Έτσι ταυτόχρονα αναπτύσσεται ένας μεγάλος ανταγωνισμός και ανεβαίνει το επίπεδο των Ελληνικών «γερακιών». Τα οφέλη είναι πολλαπλά και εστιάζονται στην ρεαλιστική εκπαίδευση, στην εξοικονόμηση τεράστιων ποσών από τις πτήσεις μαχητικών αλλά και στην εφαρμογή και τροποποίηση επιχειρησιακών σχεδίων της Πολεμικής μας Αεροπορίας.
Ο HAF Tactical Simulator αποτέλεσε ιδέα μιας μικρής ομάδας Στελεχών , Ιπτάμενων και Τεχνικών εδάφους η οποία στηρίχθηκε από το ΓΕΑ και κυρίως από τον Αρχηγό Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά από την πρώτη σχεδόν ημέρα που ανέλαβε Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας πριν από τρία χρόνια. Τις καλύτερες εντυπώσεις από το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό επίτευγμα αποκόμισε και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έπειτα από την παρουσίαση χθες στην Ανδραβίδα.
Enoplos.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook