Covid και αιφνίδιοι θάνατοι-Τι λέει ο καθηγητής Σπύρος Παπαϊωάννου
Διαβάστε σχετικά
- Ξαφνικοί θάνατοι στην Ελλάδα: Μύθος ή αλήθεια η αύξηση των περιστατικών;
- HMPV: Ποιος είναι ο νέος ιός που γεμίζει τα νοσοκομεία
Τι ψάχνεις;
Ολοένα και περισσότεροι είναι οι αιφνίδιοι θάνατοι, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το πού οφείλονται.
Ο Σπύρος Παπαϊωάννου είναι επεμβατικός καρδιολόγος, Διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, διδάκτορας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθλητικής Καρδιολογίας.
Φιλοξενήθηκε στο SportsPodcast από τη δημοσιογράφο Αργυρώ Γιαννουδάκη, δίνοντας τις δικές του απαντήσεις σε θέματα που αφορούν τα καρδιακά νοσήματα στον αθλητισμό και όχι μόνο.
Ορισμένα αποσπάσματα είναι τα εξής:
-Μια υγιής καρδιά, γιατρέ, μπορεί να σταματήσει, κι αν ναι, ποια τα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν την ανακοπή;
Φυσικά
μπορεί να σταματήσει μια υγιής καρδιά, το έχουμε δει πάρα πολλές φορές
και σε αθλητικούς και σε αγωνιστικούς χώρους, σε νέα παιδιά.
Τα αίτια μπορεί να είναι πάρα πολλά, συνήθως είναι συγγενή καρδιολογικά νοσήματα, τα οποία δεν φαίνονται με την απλή εξέταση.
Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα στο γονιδιακό τους προφίλ, αφενός αφετέρου να είναι μεγάλο σπασμός των στεφανιών αγγείων λόγω έντασης συναισθηματικής, ψυχικής, είτε και σωματικής πολλές φορές. Και επίσης κάποιες φορές μπορεί να υπάρχουν κάποια απρόσμενα γεγονότα, όπως ρήξη των αγκιών από έντονη σωματική καταπόνηση.
-Η μεγαλοκαρδία, η οποία είναι σύμπτωμα από ότι διάβασα, αποδόθηκε ως πιθανό αίτιο θανάτου του Τζορτζ Μπάλντοκ, τι την προκαλεί;
Υπάρχει σε αυτό που αναφέρεται ως καρδιά του αθλητή.
Οι αθλητές αντιρροπιστικά, λόγω των μεγάλων γυμναστικών αλλά και αθλητικών υποχρεώσεων που έχουν, μπορεί η καρδιά τους να μεγαλώσει και να έχουμε τη λεγόμενη αθλητική καρδιά.
Άλλοι λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν το μεγάλωμα της καρδιάς μπορεί να είναι κυρίως οι βαλβιδοπάθειες, αν υπάρχει στένωση στις βαλβίδες. Επίσης μπορεί να είναι σοβαρά άλλα προβλήματα που αφορούν το μυ της καρδιάς, όπως μπορεί να είναι μυοκαρδίτιδες, διάφορες μυοκαρδιοπάθειες, διατατική μυοκαρδιοπάθεια, υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, περιοριστικού τύπου μυοκαρδιοπάθεια.
Δηλαδή υπάρχουν πάρα πολλές παθήσεις οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν αύξηση των διαστάσεων του καρδιακού μυ.
-Έχει διαπιστωθεί εάν τα περιστατικά αιφνιδίων θανάτων τα τελευταία χρόνια είναι περισσότερα σε σχέση με την προ-Covid εποχή;
Επειδή ασχολούμαι πάρα πολύ με το πεδίο της αθλητικής καρδιολογίας και μάλιστα διοργανώνουμε το μεγαλύτερο συνέδριο χωρίς υπερβολή στον πλανήτη, τρεις ημέρες το Sports Cardiology, και έχω την τιμή να προεδρεύω του συνέδριου και σαν πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθλητικής Καρδιολογίας, έχουμε ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον αιφνίδιο θάνατο, ο οποίος σε ότι αφορά στα ποσοστά, είναι ίδιος με αυτά που είχαν καταγραφεί και τα προηγούμενα χρόνια.
Είτε είναι σε νεαρά παιδιά, είτε σε αιφίβους, είτε σε αθλητές.
Απλώς τώρα είμαστε περισσότερο ευαισθητοποιημένοι και έχουμε ασχοληθεί πολύ περισσότερο με τον αιφνίδιο θάνατο, τα αίτια που τον προκαλούν, αλλά και ποια μπορεί να είναι η αντιμετώπιση του.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube
Ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα τελεταία νέα, απευθείας στο email σας