Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου είναι η πρώτη Ελληνίδα που αναλαμβάνει πόστο στην κυβέρνηση της Γαλλίας και συγκεκριμένα σε αυτή του Εμανουέλ Μακρόν, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας μετά την επανεκλογή του στον προεδρικό θώκο.
Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου έχει διατελέσει ευρωβουλευτής με το κόμμα «En Marche!» του Εμανουέλ Μακρόν από το 2019 και πλέον αναλαμβάνει τα θέματα Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, προσαρτημένη στην υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου.
Γεννήθηκε στη Σπάρτη. Είναι ιατρός γυναικολόγος και κόρη του Νίκου Ζαχαρόπουλου, πρώην αντιδημάρχου του δήμου Σικυωνίων στην Κορινθία και δηλώνει «βαθύτατα Ευρωπαία».
Η πολιτική της καριέρα
Στην πολιτική της καριέρα έχει διατελέσει και ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης. Εκτός από την συμμετοχή της σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, είναι μέλος της αντιπροσωπείας του ΕΚ στην Κοινή Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΑΚΕ-ΕΕ.
Έχει πλούσιο βιογραφικό σε σχέση με τη δράση της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς είναι μέλος της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ίσης Εκπροσώπησης ΑΚΕ-ΕΕ.
Είναι επίσης μέλος της ομάδας ευρωβουλευτών κατά του καρκίνου, στη διακομματική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον καρκίνο, στη διακομματική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα δικαιώματα των LGBT αλλά και μέλος της διακομματικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αναπηρία και στη διακομματική ομάδα για την ευημερία και τη διατήρηση των ζώων. Το 2022, εντάχθηκε στην Ειδική Επιτροπή για την πανδημία COVID-19.
Από τον Απρίλιο του 2021, η Ζαχαροπούλου συμπροεδρεύει στο Συμβούλιο Μετόχων της COVAX, μαζί με τον Φερνάντο Ρουίζ Γκόμεζ. Υπό αυτή την ιδιότητα, ήταν μέλος της αντιπροσωπείας που συνόδευε τον Εμανουέλ Μακρόν στην επίσημη επίσκεψή του στη Ρουάντα και τη Νότια Αφρική τον Μάιο του 2021.
Τον Νοέμβριο του 2021, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσε την πρόταση του Ζοζέπ Μπορέλ και διόρισε τη Ζαχαροπούλου ως το κεντρικό πρόσωπο για την ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και την επιτάχυνση των προσπαθειών για την κοινή χρήση των δόσεων εμβολίων COVID-19, ειδικά στην Αφρική.
Τον Δεκέμβριο, συνόδευσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε-Ντριάν, σε επίσημα ταξίδια στη Σενεγάλη.
Η σχέση της με την Ελλάδα
Φυσικά, κρατάει ζωντανή τη σχέση της με την Ελλάδα σε πολλές περιπτώσεις. Το 2021 είχε δημοσιεύσει, συγκινημένη, στο Twitter, για την επέτειο των 42 χρόνων από την απονομή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Οδυσσέα Ελύτη, τα λόγια του ίδιου του ποιητή:
«Μου εδόθηκε, αγαπητοί φίλοι, να γράφω σε μια γλώσσα που μιλιέται μόνον από μερικά εκατομμύρια ανθρώπων. Παρ’ όλ’ αυτά, μια γλώσσα που μιλιέται επί δυόμιση χιλιάδες χρόνια χωρίς διακοπή και μ’ ελάχιστες διαφορές», αναδημοσίευσε η ευρωβουλευτής.
Δηλώνει και περήφανη για την πορεία του Στέφανου Τσιτσιπά, τον οποίο έχει συναντήσει και έχει κάνει τη σχετική δημοσίευση στο Instagram.