Ποιος θα είναι, αλήθεια, ο διάδοχος; Σύμφωνα με δημοσίευμα της Marca, ο Βραζιλιάνος είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση της φετινής Χρυσής Μπάλας, η οποία θα απονεμηθεί ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου.
Η εκδήλωση θα γίνει στη Γαλλία, στο Παρίσι, την προσεχή Δευτέρα, με ώρα έναρξης στις 21:30. Μάλιστα, οι Έλληνες φίλαθλοι, ανήμερα της εθνικής εορτής, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν live τη διαδικασία από τη συνδρομητική τηλεόραση της Cosmote. Πρόκειται να διεξαχθεί μάλιστα στο «Théâtre du Châtelet».
Ποιος θα είναι ο διάδοχος;
Πέρα από τον Βινίσιους, τα ονόματα των Ρόδρι και Μπέλιγχαμ φιγουράρουν επίσης δίπλα στον Βραζιλιάνο σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης, αναφορικά με το τρόπαιο, που επιβραβεύει τον καλύτερο ποδοσφαιριστή της χρονιάς. Επίσης, θα πρέπει να καταγραφεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια, οι κανόνες για τη Χρυσή Μπάλα έχουν αλλάξει, με την ατομική απόδοση να αποτελεί πλέον το κύριο κριτήριο, ενώ το κριτήριο της καριέρας έχει εξαφανιστεί.
Όσο για τα βραβεία; Χρυσή Μπάλα απονέμεται σε άντρες και γυναίκες για τον «Καλύτερο Ποδοσφαιριστή» και την «Καλύτερη Παίκτρια»,
«Βραβείο Κοπά» για τον «Καλύτερο Νεαρό Ποδοσφαιριστή»,
«Βραβείο Γκερντ Μίλερ» για τον πρώτο σκόρερ της προηγούμενης σεζόν,
«Βραβείο Γιασίν» για τον «Καλύτερο Τερματοφύλακα», «Βραβείο Καλύτερης Ομάδας» ανδρών και γυναικών και τέλος,
«Βραβείο Σόκρατες» για το ανθρωπιστικό έργο αθλητή ή αθλήτριας,
«Βραβείο καλύτερου προπονητή-νήτριας της χρονιάς» σε άνδρες και γυναίκες.
Οι νικητές της Χρυσής Μπάλας
Παρουσιάζεται κάθε χρόνο από το «France Football». Από το 1956. Η Χρυσή Μπάλα είναι η πιο διάσημη διάκριση, που μπορεί να λάβει ένας ποδοσφαιριστής ως αναγνώριση των εξαιρετικών επιτευγμάτων και του εξαιρετικού ταλέντου του. Η φετινή απονομή θα είναι η 68η.
Ήταν μία ιδέα του Γάλλου ποδοσφαιριστή και μετέπειτα αθλητικογράφου, Γκαμπριέλ Ανό (1889-1968), στον οποίο οφείλουμε και την ιδέα του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης (νυν Champions League). Την ιδέα του Ανό ανέλαβε να υλοποιήσει το γαλλικό αθλητικό περιοδικό «France Football».
Ο πρώτος και οι... υπόλοιποι
Η πρώτη απονομή της Χρυσής Μπάλας έγινε στις 18 Δεκεμβρίου 1956 στο Παρίσι, με νικητή τον θρύλο του αγγλικού ποδοσφαίρου, Στάνλεϊ Μάθιους (1915-2000), κι έκτοτε απονέμεται κάθε χρόνο μέχρι σήμερα. Από το 2010 έως το 2016 συγχωνεύτηκε με το αντίστοιχο βραβείο της FIFA για το Παγκόσμιο Ποδοσφαιριστή της Χρονιάς (FIFA World Player of the Year) με την ονομασία Χρυσή Μπάλα της FIFA (FIFA Balon d’Or). Τις περισσότερες κατακτήσεις της Χρυσής Μπάλας έχει ο Λιονέλ Μέσι με 8 και ακολουθούν ο Κριστιάνο Ρονάλντο με 5 και οι Γιόχαν Κρόιφ, Μάρκο φαν Μπάστεν και Μισέλ Πλατινί με 3.
Η Χρυσή Μπάλα απονέμεται με βάση τρία βασικά κριτήρια:
1) Ατομικές επιδόσεις
2) Ομαδικές παραστάσεις και επιτεύγματα
3) Class και fair play
Επίσης, θα πρέπει να καταγραφεί ότι η Χρυσή Μπάλα απονέμεται από διεθνή κριτική επιτροπή εξειδικευμένων δημοσιογράφων, με έναν εκπρόσωπο ανά χώρα, από τους 100 πρώτους της τελευταίας κατάταξης της FIFA (πριν από τη δημοσίευση των λιστών) για τους άνδρες και τους 50 πρώτους για τις γυναίκες.
Οι 10 επιλεγμένοι παίκτες λαμβάνουν 15, 12, 10, 8, 7, 5, 4, 3, 2 και 1 πόντο αντίστοιχα. Η Χρυσή Μπάλα απονέμεται στον παίκτη με τον μεγαλύτερο αριθμό πόντων. Σε περίπτωση ισοπαλίας, οι παίκτες χωρίζονται με τον αριθμό των ψήφων της πρώτης θέσης. Εάν η ισοπαλία παραμένει, διαχωρίζονται με τον αριθμό των ψήφων της δεύτερης θέσης, στη συνέχεια με τον αριθμό των ψήφων της τρίτης θέσης και ούτω καθεξής.