Τι θέλει περισσότερο η εγχώρια κοινωνία του ποδοσφαίρου; «Καθαρούς» αγώνες ή κανένα σίγουρο σημείο για στοιχηματισμό; Να ένα καλό ερώτημα στο οποίο κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με απόλυτη σιγουριά.
Όλα έχουν να κάνουν με ποια κουλτούρα προσεγγίζει κάποιος το ποδόσφαιρο. Εκείνοι οι οποίοι ζουν για το ποδόσφαιρο και δε ζουν από το ποδόσφαιρο σίγουρα προκρίνουν την πρώτη επιλογή. Είναι όλοι εκείνοι οι οποίοι έχουν εντάξει στην καθημερινότητα τους τις δράσεις της ομάδας τους, χαίρονται ή λυπούνται από τα αποτελέσματα της, αλλά θέλουν να απολαμβάνουν μία από τις μεγάλες τους αγάπες χωρίς ενδοιασμούς. Θέλουν το ποδόσφαιρο κρυστάλλινο και να κρίνονται όλα μέσα στις τέσσερεις γραμμές. Είναι οι ίδιοι που μπορούν να διαχειριστούν ακόμη και την ήττα της ομάδας τους, αρκεί να ξέρουν ότι δεν ήταν προϊόν διαφθοράς.
Τα τελευταία χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο, εκτός απ’ όλα τα άλλα βαρίδια, κουβαλάει και αυτό των στημένων αγώνων. Από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε το «μικρό Koriopolis» το οποίο ήταν η πρώτη ποινική δίκη για το φαινόμενο της χειραγώγησης αγώνων για στοιχηματικούς σκοπούς, πέρασαν περίπου έξι χρόνια. Πότε θα έχουμε τελεσίδικη απόφαση; Λίγη υπομονή ακόμη, καθώς την 1η Δεκεμβρίου αναμένεται η Εισαγγελέας να κάνει την αγόρευση της!
Όλα αυτά τα χρόνια ακόμη και οι ανυποψίαστοι της ποδοσφαιρικής κοινωνίας, μετά τα όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι κάποια αποτελέσματα αγώνων μπορεί να υποκρύπτουν προσυνενόηση. Αυτή η εξέλιξη μόνο ωφέλιμη δεν είναι για την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου, το οποίο έτσι και αλλιώς ήταν λαβωμένο.
Το χειρότερο, όπως ομολόγησε σε εισήγηση της η έμπειρη δικαστική λειτουργός Βιργινία Σακελλαροπούλου, είναι ότι: «Η εξιχνίαση των υποθέσεων είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, η συλλογή των αποδείξεων δύσκολη και σε πολλές περιπτώσεις δεν εμφανίζεται ο αμέσως ζημιωθείς».
Τι σημαίνουν αυτά; Ότι η στοιχηματική διαφθορά στο εγχώριο ποδόσφαιρο είναι σχεδόν αδύνατο να καταπολεμηθεί με τα υπάρχοντα «εργαλεία». Αλλωστε το γεγονός ότι προσφάτως η ΕΕΑ -για ακόμη φορά- έριξε στον κάλαθο των αχρήστων 22 εγχώρια παιχνίδια που ήταν ύποπτα για χειραγώγηση γιατί «δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι ήταν στημένα» προκαλεί απογοήτευση σ’ όλους εκείνους που ζουν για το ποδόσφαιρο.
Focus
Εάν μεταξύ των επιλογών για την αγωνιστική βελτίωση μίας ομάδας ήταν η επιστροφή της αποστολής στη βάση της οδικώς ή ο πολυήμερος εγκλεισμός της σε ένα ξενοδοχείο οι ομάδες δε θα είχαν ανάγκη από προπονητές και γυμναστές, αλλά από Hotel manager και ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων.