Θλίψη στον ποδοσφαιρικό κόσμο και ιδιαίτερα στη Ρουμανία προκάλεσε ο θάνατος του Χέλμουτ Ντουκαντάμ. Ο «ήρωας της Σεβίλλης», όπως χαρακτηρίστηκε μετά τη μυθική του εμφάνιση στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1986 στο Σάντσεθ Πιθκουάν απέναντι στην Μπαρτσελόνα άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 65 ετών.
Εκείνη η εμφάνιση του στον τελικό μπορεί να έμεινε στην ιστορία, ωστόσο ο Ρουμάνος τερματοφύλακας αντί να εξαργυρώσει με μία σπουδαία καριέρα το επίτευγμα του, εξαφανίστηκε από τον ποδοσφαιρικό χάρτη, με τις θεωρίες συνωμοσίας να δίνουν και να παίρνουν.
Αρχικά, η επίσημη εκδοχή για το άδοξο φινάλε της καριέρας του Ντουκαντάμ ξεκινάει το καλοκαίρι του 1986. Λίγους μήνες μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ο Ντουκαντάμ αποτελούσε έναν από τους πιο περιζήτητους τερματοφύλακες στην Ευρώπη.
Καθώς απολάμβανε τις διακοπές του σε θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, ξύπνησε με αφόρητους πόνους στο δεξί του χέρι. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο όπου διαγνώστηκε με θρόμβωση, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μέχρι και ακρωτηριασμό. Μπορεί σταδιακά το πρόβλημα να αποκαταστάθηκε και να επέστρεψε στην ενεργό δράση, ουσιαστικά όμως η καριέρα του είχε τελειώσει. Επίσημα ολοκληρώθηκε στο 1991 σε ηλικία μόλις 32 ετών.
Η εκδοχή, που εξιτάρει περισσότερο, όμως, είναι αυτή που θα διαβάσετε στις επόμενες γραμμές. Αμέσως μετά τον νικηφόρο τελικό απέναντι στην Μπαρτσελόνα, ο τότε πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Ραμόν Μεντόζα, θέλοντας να τον ευχαριστήσει που ταπείνωσε τη μισητή αντίπαλο του φέρεται να του χάρισε μία Mercedes.
Επιστρέφοντας στη Ρουμανία ο Ντουκαντάμ συναντήθηκε με τον γιο του Τσαουσέσκου που ήταν και πρόεδρος της Στεάουα και του ζήτησε να παραδώσει το αυτοκίνητο. Εκείνος αρνήθηκε και η τιμωρία του ήταν να του σπάσουν τα δάχτυλα ώστε να μην ξαναπαίξει ποδόσφαιρο.
Μάλιστα το σενάριο γίνεται ακόμα πιο ακραίο καθώς αρκετοί πίστευαν πως η οικογένεια Τσαουσέσκου μόνο στη σκέψη πως υπήρχε κάποιος δημοφιλέστερος από αυτούς, δεν το άντεχαν και έδωσαν εντολή να τον εξοντώσουν. Ο ίδιος ο Ντουκαντάμ αρνήθηκε κατηγορηματικά τα παραπάνω, τονίζοντας όμως πως η σχέση του με τον γιο Τσαουσέσκου δεν ήταν και η καλύτερη, ενώ δήλωσε πως η κυβέρνηση τον αντάμειψε με 200 δολάρια και ένα Dacia. Μάλιστα έμεινε στις συνειδήσεις αρκετών Ρουμάνων ως ήρωας απέναντι στο καθεστώς Τσαουσέσκου.
Η πραγματικότητα είναι πως ο Ντουκαντάμ στάθηκε τρομερά άτυχος παρουσιάζοντας ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας την ώρα που η καριέρα του ήταν στο πικ της. Έφτασε μέχρι τις ΗΠΑ προκειμένου να φτιάξει και πάλι τη ζωή του, όμως δεν τα κατάφερε και επέστρεψε στην πατρίδα του.
Ο Ντουκαντάμ έγραψε την ιστορία του στο ποδόσφαιρο και αυτή θα μείνει ανεξίτηλη, όσα χρόνια και αν περάσουν.