Ο κορωνοϊός που έχει κάνει τον πλανήτη άνω-κάτω συνεχίζει να εξαπλώνεται, με βασικές εστίες πλέον τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Οι Άγγλοι βρίσκονται σε έκδηλη αμηχανία, τόσο με τον αριθμό των νεκρών, όσο και με την κατάσταση της υγείας του Μπόρις Τζόνσον. Μέσα σ’ ένα 24ωρο καταγράφηκαν 854 νέοι θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τους 6.227. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό νεκρών μέχρι στιγμής στη χώρα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) τα τελευταία θύματα ήταν ηλικίας μεταξύ 23 και 102 ετών. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας παραμένει στην εντατική από το βράδυ της Δευτέρας. Το τελευταίο ανακοινωθέν σχετικά με την υγεία του ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει πνευμονία, ενώ η κατάστασή του κρίνεται «σταθερή».
Οι Times του Λονδίνου μετέδωσαν την πληροφορία ότι ο υψηλός πυρετός του Βρετανού πρωθυπουργού έχει αρχίσει να υποχωρεί.
Όπως είναι φυσικό, εν μέσω της πανδημίας είναι τεράστια η ανησυχία για οποιοδήποτε κενό εξουσίας. Ενδεικτική η ερώτηση δημοσιογράφου του BBC για το ποιος έχει πλέον υπό την ευθύνη του τους πυρηνικούς κωδικούς του Ηνωμένου Βασιλείου, όσο ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας. Η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να απαντήσει, με τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου να λέει: «Δεν μπορώ να μιλήσω για θέματα εθνικής ασφάλειας».
Την ανησυχία επιτείνουν εκτιμήσεις ειδικών ότι ο Τζόνσον μπορεί να χρειαστεί έως και ένα μήνα για να ανακτήσει πλήρως τις δυνάμεις του όταν εξέλθει από την εντατική, επικαλούμενοι αντίστοιχες εμπειρίες ανθρώπων που πέρασαν μέσα από τη «φωτιά» του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τον Guardian ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ, που αναπληρώνει τον Τζόνσον δεν έχει εξουσία να λάβει σημαντικές αποφάσεις χωρίς την συγκατάθεση του βρετανικού κοινοβουλίου καθώς πλησιάζει η στιγμή - την επόμενη εβδομάδα - που θα πρέπει να επανεξεταστεί το αυστηρό πλαίσιο μέτρων που είναι σε ισχύ για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Imperial College και επικεφαλής της νέας στρατηγικής Νιλ Φέργκιουσον, ο αριθμός των ατόμων που αναμένεται να χάσουν τη ζωή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται από 7.000 έως 20.000. Σοκ προκαλεί, όμως, μία άλλη έρευνα, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με αυτή, στην Ευρώπη θα χάσουν την ζωή τους 151.680 άνθρωποι, με τους 66.000 θανάτους να σημειώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στα νούμερα που δίνονται στη δημοσιότητα μέχρι τώρα, δεν υπολογίζεται ο διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός όλων εκείνων που χάνουν τη ζωή τους, ενώ βρίσκονται στο σπίτι τους. Η πραγματικότητα είναι ότι στη χώρα δεν υπάρχει η δυνατότητα ακόμα να υπολογιστούν πόσοι ακριβώς έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Και αυτό, καθώς δεν έχουν υλοποιηθεί μαζικά τεστ, αλλά μονάχα στατιστικές εκτιμήσεις.
Τα νοσοκομεία βρίσκονται ήδη υπό ασφυκτική πίεση. Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, ενώ οι ελλείψεις «δένουν» τα χέρια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ως εκ τούτου, όλο και κερδίσει έδαφος η ιδέα να μετατραπούν μεγάλα επιβατικά αεροσκάφη σε θαλάμους εντατικής θεραπείας. Στην παρούσα φάση αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια και ρυθμιστικοί φορείς βρίσκονται σε διαβουλεύσεις.
Σε συζητήσεις είναι και η πιθανή λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων. Όσο βελτιώνεται ο καιρός, χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν πάρκα και πλατείες. Ο υπουργός Υγείας της χώρας Ματ Χάνκο, ανέφερε ότι θα περιοριστεί η υπαίθρια άσκηση, εάν οι πολίτες συνεχίζουν να αψηφούν τους κανόνες περιορισμού που επιβλήθηκαν. Εντύπωση προκαλεί εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, οι απανωτές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί κατά κεραιών δικτύων 5G. Απ’ ότι φαίνεται, οι επιθέσεις αυτές σχετίζονται με θεωρίες που εμφανίζουν τον κορονοϊό σαν παρενέργεια του δικτύου.
πηγή: protothema.gr