Ένα θαλάσσιο drone το οποίο θα συμβάλει στον επιφανειακό καθαρισμό του Θερμαϊκου Κόλπου επιστρατεύει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, προκειμένου να βελτιωθεί η αισθητική αλλά και η περιβαλλοντική εικόνα του θαλάσσιου μετώπου της πόλης.
Το θαλάσσιο drone ονόματι «Χαλκιόπη», το οποίο είναι τηλεχειριζόμενο, πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι δοκιμαστική «βόλτα» στα νερά του Θερμαϊκου στο ύψος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου, στη νέα παραλία.
Μάλιστα στα λίγα λεπτά που βγήκε στον Θερμαϊκό Κόλπο μάζεψε ένα νάιλον το οποίο βρισκόταν στην επιφάνεια της θάλασσας.
Η «Χαλκιόπη» θα λειτουργεί κατά μήκος του παραλιακού μετώπου. Μπορεί να συλλέξει έως 160 λίτρα απορριμμάτων από την επιφάνεια της θάλασσας ενώ με μια μικρή τροποποίηση του κάδου περισυλλογής, συλλέγει και μικρά πλαστικά.
Το drone μπορεί να συλλέξει καπάκια και αφρολέξ, ενώ μετά από μια μικρή τροποποίηση θα ελεγχθεί ως προς την αποτελεσματικότητα του και στη συλλογή του φυτοπλαγκτόν, το οποίο κατά καιρούς εμφανίζεται στην επιφάνεια του Θερμαϊκού δημιουργώντας μια αποκρουστική εικόνα.
Για έναν… «καρχαρία απορριμμάτων»έκανε λόγο σε δηλώσεις του μετά τη δοκιμαστική πλεύση της «Χαλκιόπης» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας., τονίζοντας πως είναι ένα ακόμα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια που γίνεται να διατηρείται καθαρός ο Θερμαϊκός.
«Σήμερα ο Θερμαϊκός Κόλπος απέκτησε έναν καρχαρία, έναν καρχαρία απορριμμάτων και χαιρόμαστε πάρα πολύ που στην προσπάθεια να κρατήσουμε τον Θερμαϊκό καθαρό, έχουμε ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια μας. Είναι πολύ σημαντικό ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ένα drone υψηλής τεχνολογίας, ένα drone που μπορούμε να το χρησιμοποιούμε ώστε να μαζεύουμε επιφανειακούς ρύπους».
«Είναι μια δοκιμαστική χρήση. Θα δούμε πόσο αποδοτικό είναι και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα κανονίσουμε τη χρήση του», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος και τόνισε πως Θερμαϊκός είναι ο καθρέπτης της πόλης και πρέπει όλοι να φροντίζουμε να διατηρείται καθαρός.
Από την πλευρά της η προϊσταμένη Τμήματος Περιβάλλοντος και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, Δήμου Θεσσαλονίκης, Παρασκευή Τζουμάκα ανάφερε: «Αυτό είναι ένα θαλάσσιο drone, δηλαδή είναι τηλεχειριζόμενο. Ουσιαστικά, είναι μια συσκευή συλλογής απορριμμάτων. Θα λειτουργεί μέχρι τέλη Μαΐου, αρχές καλοκαιριού πυλωτικά, ενώ είναι εφικτό να μπει στη θάλασσα μέχρι τρία μποφόρ. Τέλος, με τις συνεχόμενες χρήσεις του θελουμε να δούμε ποσό προσωπικό θα χρειαστεί, ποσό γεμίζει, ποσά αδειάσματα χρειάζεται ο κάδος και στο τέλος θα αποτιμήσουμε την αποτελεσματικότητα του».
Η Χαλκιόπη έρχεται από την Ολλανδία και σύμφωνα με την κα Τζουμάκα είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό θαλάσσιας επιφάνειας αλλά και η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα.
Η λειτουργία του θαλάσσιου drone μέχρι τον Μάιο θα είναι δοκιμαστική. Θα επικουρεί το έργο της Αλκίππης, του σκάφους που ήδη καθαρίζει τον Θερμαϊκό.
Η λειτουργία του θαλάσσιου drone στον Θερμαϊκό Κόλπο γίνεται με τη συνεργασία του δήμου Θεσσακονίκης, της Aegean Rebreath, της Nescafé- Nestle του Ιστιοπλοϊκόυ Ομίλου Θεσσαλονίκης, του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης και της Καταδυτικής Ομάδας Bears Rescue Team & Bottom Dwellers.
πηγή: thestival