Πληθαίνουν τα πωλητήρια που αναρτώνται σε ελληνικά ξενοδοχεία καθώς η κρίση του 2020 οδήγησε πολλούς από τους ξενοδόχους με μοχλευμένους ισολογισμούς στην αναζήτηση εξόδου.
Παράλληλα επιταχύνονται και οι σχεδιασμοί των τραπεζών και των servicers για τα υπερχρεωμένα συγκροτήματα με αποτέλεσμα να αναμένεται ένα κύμα αιτήσεων υπαγωγής επιχειρήσεων σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης τα επόμενα τρίμηνα.
Ήδη σε εξειδικευμένα κτηματομεσιτικά site του εξωτερικού φιγουράρουν γνωστά ελληνικά ξενοδοχεία, από την Χαλκιδική έως στην Κρήτη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ξενοδοχείο πέντε αστέρων στα Χανιά της Κρήτης δυναμικότητας 127 δωματίων σε έκταση οκτώμισι στρεμμάτων που πωλείται έναντι 65 εκατομμυρίων.
Επίσης πεντάστερο ξενοδοχείο στην Χαλκιδική τρακοσίων δωματίων και εκατό σουιτών δυναμικότητας 950 κλινών πωλείται έναντι 28 εκατομμυρίων. Στην Χαλκιδική επίσης πωλείται τετράστερο ξενοδοχείο 200 δωματίων έναντι 16 εκατομμυρίων.
Και σε πολλές ακόμα περιοχές όμως τα πωλητήρια πληθαίνουν και αυξάνονται μάλιστα σημαντικά στα χαμηλότερων κατηγοριών συγκροτήματα που γνωρίζουν τα τελευταία έτη διαρκώς μειούμενη ζήτηση και τιμολογιακή αδυναμία.
Ξενοδοχείο στις Κυκλάδες που κτίστηκε το ‘93 και ανακαινίστηκε το ‘02 με 90 δωμάτια, τριών αστέρων πωλείται έναντι 5 εκατομμυρίων ενώ αντίστοιχες αγγελίες βρίσκει κανείς και για ξενοδοχεία στα Δωδεκάνησα αλλά και τα Ιόνια νησιά.
Ωστόσο όσοι ασχολούνται με το ξενοδοχειακό real estate προειδοποιούν πως εξαιτίας της πανδημίας το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι επιφυλακτικό και μόνον πολύ μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια αναζητούν ευκαιρίες σε εμβληματικά ξενοδοχεία και σε περιοχές και μονάδες που μπορούν να δώσουν οικονομίες κλίμακας με άλλα συγκροτήματα στο ενεργητικό τους.
Δεδομένου ότι ο τουρισμός δεν αναμένεται να ανακάμψει πριν τα μέσα του τρίτου τριμήνου της φετινής χρονιάς εκτιμάται πως οι τιμές θα πιεστούν σημαντικά χαμηλότερα για ξενοδοχεία όπως αυτά που προαναφέρθηκαν.
*φωτό αρχείου
moneyreview.gr