Οι απαντήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου στο πρώτο briefing στη Θεσσαλονίκη - Ανοιχτό το ενδεχόμενο και για άλλες παροχές.
Με κεντρικό θέμα την ακρίβεια το πρώτο briefing του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Οικονόμου επέλεξε ως κεντρικό θέμα τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας για την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, καθώς το briefing είναι το πρώτο που γίνεται μετά τις ανακοινώσεις της προηγούμενης Τετάρτης.
Ο κ. Οικονόμου είπε πως συνολικά για την ακρίβεια η κυβέρνηση ήδη έχει ανακοινώσει μέτρα και ρυθμίσεις 4 δισεκατομμυρίων ευρώ από τότε που άρχισε η ακρίβεια, ώστε να στηρίξει τα νοικοκυριά. "Είδαμε την κρίση εγκαίρως και το σχέδιο που εφάρμοσε η κυβέρνηση μετριάζει τις επιπτώσεις των επάλληλων κρίσεων, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά", επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Γι' αυτό είπε ότι τα μέτρα είναι στοχευμένα κι όχι οριζόντια.
Σε ερώτηση για το γεγονός ότι η κυβέρνηση μπορεί να είδε εγκαίρως την κρίση, μέχρι πριν λίγους μήνες όμως τη χαρακτήριζε «προσωρινή», ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Η κρίσης ακρίβειας ήταν αποτέλεσμα άλλων επάλληλων κρίσεων, όπως η πανδημία κτλ., προτού αρχίσει και η νέα κρίση και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Κάναμε προβλέψεις με σταθμίσεις που γίνονταν εκείνη τη στιγμή, όταν λέγαμε ότι η κρίση ακρίβειας είναι προσωρινή. Υπήρχε η αίσθηση ότι θα εξομαλύνονταν τα πράγματα νωρίτερα. Όταν όμως προέκυψε και ο πόλεμος, η κρίση ακρίβειας πήρε άλλη τροπή. Δεν πάψαμε να προετοιμαζόμαστε όμως όλο αυτό το διάστημα ακόμη και για τα χειρότερα και να ανταποκρινόμαστε. Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει στη ΔΕΘ τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων και προχωρήσαμε, με συνεχείς ανακοινώσεις μέτρων. Με σόφρωνα τρόπο και λογική η κυβέρνηση έκανε και θα εξακολουθεί να κάνει ό,τι καλύτερο χρειαστεί για να είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας, χωρίς πάντα να απειλείται η δημοσιονομική σταθερότητα».
Για τα νέα μέτρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Δεν απαλείφουν τις επιπτώσεις της κρίσης στα νοικοκυριά, όμως για να γίνει αυτό, για να υπάρξει αποφασιστική απορρόφηση των επιπτώσεων, πρέπει να παρέμβει και η Ευρώπη. Γι' αυτο ο Πρωθυπουργός συμμετέχει σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης στη διάσκεψη της Ρώμης. Είναι κρίσιμη η ευρωπαϊκή παρέμβαση, είναι αναγκαία», σημείωσε.
Επίσης, άφησε ανοιχτό παράθυρο και για άλλες παροχές: «Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια αναλόγως των συνθηκών που θα προκύψουν και στο μέλλον, ωστόσο πάντα με το βλέμμα στη μη διακινδύνευση των δημοσίων οικονομικών».
Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν προκειται η κυβέρνηση να παρέμβει στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. «Δεν υπάρχουν περισσότερα έσοδα τα οποία η κυβέρνηση κρατά και δεν αποδίδει στην κοινωνία Είμαστε σε θέση να παρέχουμε αυτή τη στήριξη, επειδή η οικονομία μας είχε υπερανάπτυξη την προηγούμενη περίοδο και τα έσοδα ήταν καλά. Η στήριξη των 4 δισ. ευρώ από το Σεπτέμβριο δεν συνοδεύτηκε από κανένα νέο φόρο και δεν πήραμε πίσω καμιά φορολογική ελάφρυνση, ίσα ίσα προσθέτουμε νέες ελαφρύνσεις σε μόνιμη βάση», επισήμανε.
Σε άλλα ζητήματα των μέτρων κατά της ακρίβειας, ο κ. Οικονόμου είπε:
-Ενεργειακές ανατιμήσεις: Οι παρεμβάσεις εστιάζουν σε εκείνους που πλήττονται περισσότερο, διότι η κοινωνική αλληλεγγύη, η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι θεμελιώδη.
-Συνολική μείωση ΕΝΦΙΑ από το 2018 στο 35%.
Ουκρανία
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι "η Ελλάδα στέκεται σταθερά κι αυτή τη φορά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Δεν υπήρξε ποτέ θιασώτης των ίσων αποστάσεων. Είμαστε η Δύση πολιτισμικά και αξιακά. Ο πόλεμος πρέπει να λήξει το συντομότερο".
Σε ερώτηση για το αν θα σταλεί βοήθεια σε εξοπλιστικά συστήματα στην Ουκρανία ο κ. Οικονόμου είπε ότι δεν είναι στο τραπέζι πολύ δε περισσότερο τα συστήματα για τους S300, που είναι απαραίτητα για την άμυνα της χώρας. Είναι δύσκολη η μαζική απομάκρυνση των ομογενών από τη Μαριούολη απάντησε σε σχετική ερώτηση και έκανε λόγο για τεράστιο προσφυγικό κύμα.
Νομοσχέδιο ΑΕΙ
Για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ σημείωσε: Είναι καρπός πολύχρονης προετοιμασίας. Αναβάθμιση ποιότητας ΑΕΙ. Ενίσχυση λειτουργικότητάς τους με νέα αναπτυξιακά εργαλεία. Σύνδεση με την κοινωνία, με προαγωγή γνώσης και καινοτομίας. Μείωση γραφειοκρατίας στην αναγνώριση πανεπιστημιακών τίτλων.
Πηγή: voria.gr