Ακριβότερα σε σχέση με πέρσι κατά 20- 30 λεπτά θα πωλείται φέτος η παραδοσιακή λαγάνα, με την πρόεδρο του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια, να διαψεύδει τα σενάρια ότι η τιμή της θα φτάσει τα 5 ευρώ!
Όπως είπε στη Voria.gr η πρόεδρος των αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια, «πέρσι πουλούσαμε τη λαγάνα 2,30 - 2,40 ευρώ, φέτος θα γίνει 2,50- 2,60 ευρώ», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν η τιμή να πάει 5 ευρώ, όπως «λανθασμένα» ανέφερε συνάδελφός της στην Αθήνα, παρότι οι φούρνοι έχουν επωμισθεί τεράστιο βάρος εξόδων, εξαιτίας της ανόδου στις τιμές των αλεύρων και άλλων πρώτων υλών, αλλά κυρίως των τιμολογίων ενέργειας.
«Αν με ρωτάτε εάν η τιμή ανταποκρίνεται σε όλο αυτό που έχει πέσει πάνω μας σας λέω ότι όχι. Αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να μετρήσουμε και τον κόσμο τον οποίον θέλουμε να κερδίσουμε γιατί θέλουμε να έχουμε κίνηση», είπε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν σε κάποιους φούρνους και λαγάνες που θα πωλούνται με 3 και πλέον ευρώ, «αλλά αυτές έχουν μέσα ελιές ή και άλλα είδη, όπως πιπεριές, μανιτάρια κ.ά. Η κλασική λαγάνα θα πωλείται στην τιμή που σας ανέφερα».
Η κ. Κουκουμέρια τόνισε ότι η τιμή της λαγάνας στα 2,50 ευρώ είναι η ίδια και στην προ μνημονίων εποχή, «αλλά μετά τη μειώσαμε επειδή υπήρχαν πολλά οικονομικά θέματα στον κόσμο, την αυξήσαμε την τιμή σιγά σιγά και σταδιακά».
Η λαγάνα, όπως λέει η πρόεδρος των αρτοποιών, είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν για το οποίο όλο το προσωπικό χρειάζεται να δουλέψει για πάρα πολλές ώρες και γίνεται με τα χέρια, καθώς δεν πρέπει να μπει στο ειδικό ζυμωτήρι, όπως γίνεται με το ψωμί.
«Εμείς θα αρχίσουμε να φτιάχνουμε λαγάνες από τις 10 το βράδυ της Κυριακής έως την άλλη μέρα το πρωί, προκειμένου οι πελάτες να αγοράσουν φρέσκιες και ζεστές λαγάνες» είπε.
Τα αρτοποιεία στον νομό Θεσσαλονίκης είναι περίπου 700 και, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της προέδρου, «το κάθε ένα από αυτά θα κάνει 600-700 λαγάνες. Τότε όλα μαζί θα φτιάξουμε περίπου μισό τόνο λαγάνες». Η κ. Κουκουμέρια πάντως διευκρίνισε ότι εάν ο καιρός είναι καλός τότε τα αρτοποιεία θα πουλήσουν λιγότερες λαγάνες, «καθώς ο κόσμος βγαίνει έξω και πηγαίνει σε ταβέρνες», ενώ αν ο καιρός είναι βροχερός και με κρύο «τότε θα πουλήσουμε περισσότερο». Ανέφερε μάλιστα ότι στην καραντίνα με τον κορωνοϊό «είχε γίνει πανικός από τον κόσμο που αγόραζε λαγάνες».
Στα υπόλοιπα παραδοσιακά σαρακοστιανά, που τοποθετούνται στο τραπέζι μαζί με τις λαγάνες, ο χαλβάς για παράδειγμα έχει μια μεγάλη διακύμανση στις τιμές που μπορεί να τον βρει ο καταναλωτής, ενώ με την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης το προϊόν έχει μπει στο καλάθι του νοικοκυριού. Έτσι, στα σούπερ μάρκετ οι τιμές διαφοροποιούνται ανάλογα με τη μάρκα και την ποιότητα και κυμαίνονται από 3,31 ευρώ τα 400 γραμμάρια έως και 5,25 ευρώ. Συσκευασία χαλβά με επικάλυψη μαύρης σοκολάτας του ενός κιλού που κόστιζε 14,42, ευρώ πλέον στο καλάθι του νοικοκυριού πωλείται προς 7,93 ευρώ, ενώ άλλη συσκευασία χαλβά με κακάο από 11,25 ευρώ πλέον στο καλάθι κοστίζει 6,19 ευρώ.
Συσκευασμένες ελιές 330 γραμμαρίων πωλούνται από 2,18 ευρώ έως 3,10 ευρώ, ενώ σουπιές καθαρισμένες εισαγωγής 400 γρ. πωλούνται προς 8,98 ευρώ. Καλαμάρι εισαγωγής καθαρισμένο επίσης 400 γρ. προς 7,48 ευρώ και χταπόδι ολόκληρο 750 γρ. πωλείται προς 10,35 ευρώ.
voria.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook