Με την επιστροφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από την Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, στην τελική ευθεία αναμένεται να εισέλθει η προετοιμασία του Μεγάρου Μαξίμου για την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στην Βουλή που αποτελεί την ερχόμενη εβδομάδα και το πρώτο σημαντικό ορόσημο για τη νέα κυβέρνηση .
Το ενδεχόμενο να δρομολογηθούν και περαιτέρω μέτρα στήριξης απέναντι στην "επίμονη ακρίβεια" στα τρόφιμα βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, πολύ περισσότερο μετά την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες ότι τα μέτρα κατά της ακρίβειας που δεν θα περιοριστούν στην επέκταση για έξι μήνες του "καλαθιού του νοικοκυριού" που ήδη ανακοινώθηκε, μαζί με την επέκταση μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023 του μέγιστου περιθωρίου κέρδους για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα.
Η ομιλία του πρωθυπουργού την επόμενη εβδομάδα κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης δεν αποκλείεται να κρύβει και κάποια επιπλέον θετικά νέα, δεδομένου ότι ο κ. Μητσοτάκης τόσο στις συνεντεύξεις του προεκλογικά, όσο και στις πρώτες μετεκλογικές δηλώσεις, άφησε σαφώς να διαφανεί η εκτίμησή του ότι η πορεία της οικονομίας μπορεί να είναι καλύτερη των προβλέψεων, γεγονός που θα επιτρέπει να εξετάζονται επιπλέον μέτρα στήριξης στο πλαίσιο της δέσμευσης ότι οποιαδήποτε υπεραπόδοση θα επιστρέφει στην κοινωνία και κυρίως σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Δεν είναι τυχαίο ότι και χθες, με αφορμή τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας για ρυθμό ανάπτυξης 2,2% το 2023 και στο 3% το 2024, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν θα εκπλαγεί εάν οι ρυθμοί αυτοί είναι τελικά καλύτεροι, σημειώνοντας μάλιστα ότι οφείλουμε πάντα να κάνουμε τις προβλέψεις μας με βάση τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις.
Η επέκταση του market pass συνιστά ένα άμεσο βήμα, ενώ στο οικονομικό νομοσχέδιο που έχει προαναγγελθεί ότι θα ψηφιστεί πριν τις θερινές διακοπές και αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός σε αυτό, θα περιλαμβάνονται όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ σε ορίζοντα τετραετίας.
Το Μέγαρο Μαξίμου προτάσσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφενός για να είναι ξεκάθαρος ο οδικός χάρτης, αφετέρου όμως και σε πολιτικό επίπεδο, για να διαψεύσει από το ξεκίνημα κιόλας τις αιτιάσεις που ακούστηκαν προεκλογικά ότι οι περισσότερες δεσμεύσεις της δεν είχαν συμπεριληφθεί στο μεσοπρόθεσμο.
" Ειδικά τα μέτρα που αφορούν το 2024 θα νομοθετηθούν, έτσι ώστε να τελειώσει και αυτή η συζήτηση την οποία είχαμε ακούσει πολύ έντονα προεκλογικά, σχετικά με τη δυνατότητά μας ή τη βούλησή μας να εφαρμόσουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα", τόνισε χθες ο κ. Μητσοτάκης.
Με το ίδιο σκεπτικό άλλωστε δίδεται προτεραιότητα και στην επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σε πλήρη δημόσιο έλεγχο ώστε να σταματήσει και η συζήτηση περί πρόθεσης "ιδιωτικοποίησης του νερού".
Στο νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνεται σε ότι αφορά το 2024, η αύξηση κατά 1.000 ευρώ στο αφορολόγητο για κάθε παιδί, αύξηση κατά 8%του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους με έμφαση σε οικογενειακά επιδόματα και στις θέσεις ευθύνης, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, αύξηση του επιδόματος μητρότητας από 150 σε 200 ευρώ για επαγγελματίες και αγρότες, μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στην φαρμακευτική δαπάνη, καθώς και η επιταγή 150 ευρώ για τους νέους που ενηλικιώνονται.
Τα περισσότερα εξ αυτών εντάσσονται στο πλαίσιο πολιτικών για την βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος μέσα από μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και μόνιμες μειώσεις στη φορολογία, που σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη είναι και η απάντηση στον πληθωρισμό, μαζί με την συμπίεση των τιμών.
Οι οικονομικές δεσμεύσεις της ΝΔ που θα επιβεβαιωθούν και από το βήμα της Βουλής, εκτείνονται πάντως σε βάθος τετραετίας, μεταξύ άλλων με την μεσοσταθμική μείωση κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2025, αλλά και με σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος, αρχής γενομένης κατά 20% το 2025 και με πλήρη κατάργησή του ως το 2027.