Στον αέρα, για ακόμα μια φορά, βρίσκεται το μέλλον της Forthnet, μετά και την χθεσινή επιστολή της πλευράς Μαρινάκη προς τις τράπεζες για απόσυρση της Alter Ego Mass Media από την διαδικασία απόκτησή της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας.
Στην επιστολή της,η Alter Ego καταλόγιζε ευθύνες σε συγκεκριμένο στέλεχος της Alpha Bank, μιας εκ των πιστωτριών τραπεζών, το οποίο με νέα, κάθε φορά, προαπαιτούμενα δημιουργούσε προσκόμματα στην ολοκλήρωση της συμφωνίας. Ένα εξ αυτών ήταν και η άρνηση της συγκεκριμένης τράπεζας να αποδεσμευτούν λογαριασμοί της Forthnet, οι οποίοι περιέχουν εισπράξεις από εμπορικές συμφωνίες που διατηρεί με άλλους πάροχους περιεχομένου, για την κάλυψη των υποχρεώσεων της.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι συζητήσεις με την Alter Ego ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο και σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια, προέβλεπαν την απόκτηση του ελέγχου των μετατρέψιμων σε μετοχές ομολογιών της εισηγμένης που κατέχουν σήμερα οι τράπεζες έναντι 41 εκατ. ευρώ και παράλληλο κούρεμα των δανείων της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας. Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες ελέγχουν αθροιστικά ένα ποσοστό της τάξης του 36 % (η Τράπεζα Πειραιώς 13,69%, η Εθνική Τράπεζα ποσοστό 11,01%, η Alpha Bank ποσοστό 7,69% και η Attika Bank 3,81%).
Δύσκολη εξίσωση
Για ακόμα μια φορά η πώληση της Forthnet αποδεικνύεται δύσκολη εξίσωση, δεδομένου ότι και οι προηγούμενες συζητήσεις τόσο με τις Vodafone – Wind στο τέλος του 2018 όσο και με το σχήμα Antenna Group – Blackstone έχουν ναυαγήσει.
Τραπεζικές πηγές χαρακτηρίζουν την εν λόγω τροπή ως δυσάρεστη εξέλιξη, αφού η συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας είχε φθάσει ένα βήμα πριν τις υπογραφές της σύμβασης αγοραπωλησίας έπειτα από προετοιμασία μηνών. Παράλληλα κύκλοι της αγοράς εκφράζουν φόβους ότι μετά και τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων με την Atler Ego, καμία από τις προηγούμενες προτάσεις – ακόμα κι αυτές που απορρίφθηκαν όπως της Duet – δεν θα παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως είχε.
Πέρα δε από τον πονοκέφαλο που προκαλούν οι πρόσφατες εξελίξεις στις τράπεζες, σίγουρα προβληματίζουν και την κυβέρνηση. Ακόμα κι αν το ζήτημα της υπερσυγκέντρωσης μέσων ενημέρωσης σε έναν όμιλο όπως η Alter Ego - θέμα το οποίο θα έκρινε η Επιτροπή Ανταγωνισμού αν κι εφόσον οι διαπραγματεύσεις ευδοκιμούσαν - πλέον δεν υφίσταται, το τρίτο ναυάγιο στην πώληση της Forthnet γεννά προβληματισμούς για το μέλλον των σχεδόν 500 εργαζομένων της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας.
Όπως όλα δείχνουν, το βραχυπρόθεσμο σενάριο περιλαμβάνει την στήριξη της εταιρείας από πλευράς των τραπεζών, η οποία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και απελευθέρωση κεφαλαίων προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις και η απρόσκοπτη λειτουργία της Forthnet.
Μακροπρόθεσμα όμως, δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί και η λύση της συγκέντρωσης των ομολογιών από μια και μόνο τράπεζα ώστε να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, κάτι που έχει γίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν.
Πηγή: Insider.gr